Ticker

6/recent/ticker-posts

OSEĆATE NEPRIJATNOST TAMO DOLE? 10 razloga za bol u vagini

 Nema sumnje da je bol u vagini ogromna neprijatnost. Čini život mnogo komplikovanijim nego što bi trebalo da bude (zamislite samo: seks, odlazak u toalet, naprezanje...) i samo vas baca u vrtlog panike gde se pitate: zašto me vagina uopšte boli?

bol u vagini uzroci i lečenje


Prva dobra vest jeste da niste jedini, i postoji lek! Potencijalni razlog za vašu nelagodu ima širok spektar: od jednostavnijeg - kao što je infekcija, do mnogo ozbiljnijih razloga. 

Profesorka ginekologije objašnjava da vaš "bol tamo dole" može da ima više potencijalnih mesta, kao što su: u vulvi, materici, karličnom ili abdominalnom predelu. U zavisnosti od lokacije, različiti su i bolovi i lečenje. I znajte - nije normalno da vagina boli - potražite pomoć!

Naravno, za bilo koju vrstu vaginalnog bola, trebalo bi da se javite svom doktoru, posebno ako bol ometa vaše svakodnevne aktivnosti. Oni vam mogu pomoći da shvatite šta se dešava i da prepiše odgovarajući tretman.

Ukoliko želite bolju predstavu o tome sa čime tačno imate posla, pogledajte ovu listu uobičajenih uzroka vaginalnog bola.

Gljivična infekcija

Najčešći simptomi gljivičnih infekcija više se manifestuju preko svraba i peckanja. Međutm, oni takođe mogu biti bolni (da ne spominjemo i užasno dosadni). Ukoliko je vaš problem gljivična infekcija, imaćete i prateće simptome poput nadutosti vagine, crvenila i jačeg sekreta. Ukoliko sekret izgleda poput sira, ili ima neprijatan miris - odmah se obratite ginekologu.

Iako gljivičnu infekciju možete lečiti lekovima bez recepta (i možda ćete ovo izabrati ako ste ranije iskusili ovu vrstu infekcije), najbolje je potražiti mišljenje lekara ukoliko se prvi put suočavate sa ovim stanjem. Vaš ginekolog će obaviti pregled karlice i propisati vam kremu ili vaginalete protiv gljivica koju ćete koristiti dok simptomi ne nestanu.

Bakterijska infekcija

Bakterijska infekcija takođe može izazvati svrab, bol i peckanje. Međutim, za razliku od gljivične, ova infekcija manifestuje ređi sekret koji najčešće ima loš miris ribe. Ovo stanje prouzrokovano je prevelikim rastom bakterija u vagini. 

Ako imate bakterijsku vaginozu, lekar će vam prepisati antibiotike (obično ili pilule ili kremu).

Urinarna infekcija

Infekcija urinarnog trakta je veoma čest problem koji pogađa veliki broj žena. Infekcija se manifestuje upalnim procesom. Najčešće je možete primetiti ukoliko imate bolove i pečenje prilikom mokrenja. 

Leči se unosom što veće količine tečnosti - najbolje vode, vode sa limunom, ceđeni peršun, nezaslađeni čajevi. Čaj od brusnice pokazao se kao takođe delotvoran. Nakon uriniranja, uvek se brišite papirom spreda na nazad, kako biste izbegli prenosivanje bakterija.


Seksualno prenosive infekcije

Herpes, klamidija, gonoreja — generalno bilo koja vrsta polno prenosive infekcije može da izazove bol tamo dole.

Uzgred, sa herpesom – koji pogađa otprilike svaku 6. ženu – obično je povezan sa upalom. Herpes ima tendenciju da ima specifične izbočine koje možete videti i prilično su nežni na dodir.

Bol od drugih polno prenosivih infekcija obično potiče od opšte upale. Oni imaju tendenciju da stvore više otoka vaginalnog tkiva, koje je osetljivo na bol i nelagodnost, kao i na peckanje i svrab. U svakom slučaju, potreban vam je doktor koji će vas proveriti i dati vam obaveznu terapiju.

Postoji jasan način lečenja antibioticima, a postoji i jasan metod prevencije — upotreba prezervativa. Hlamidija, gonoreja i druge polno prenosive bolesti obično se mogu izlečiti lekovima; dok se herpes može sanirati i dodatno lečiti povećanjem imunološkog sistema.

Suvoća vagine

Suvoća vagine nastaje zbog hormona estrogena - posebno njegovog nedostatka. Problem se pojavljuje najčešće kod žena u menopauzi i postmenopauzi.

Estrogen je hormon koji poboljšava protok krvi u vaginu, debljinu zida vagine, kao i elastičnost i podmazivanje vagine. Kada nema dovoljno estrogena koji teče kroz vaše telo - bilo da je to od vaših kontracepcijskih pilula, dojenja ili, da, menopauze - to može učiniti stvari prilično bolnim.

Ako osećate da se vaša vagina ne podmazuje na način na koji je nekada, možda je vreme da se obratite svom lekaru. 

Penis tvog partnera

Da li zaista osećate bol u vagini ili je to bol tokom penetracije - nešto što osećate u stomaku? Može biti veoma teško da se razlikuje.

U suštini, taj "bol u stomaku" može zapravo da dolazi od penisa koji neprijatno prodire u vas (verovatno zato što je veliki za vašu anatomiju). Ako vam je seks neprijatan pokušajte da promenite položaje, posebno one koje ne dozvoljavaju duboku penetraciju.

Takođe je važno uzeti u obzir kondome koje koristite. Možda ste alergični na lateks, što može dovesti do svraba i vaginalnog bola.



Disfunkcija karlice

Ovo je stanje u kojem ne možete pravilno da se opustite i koordinišete mišiće u dnu karlice da biste imali pokret creva. Takođe izaziva bol tokom seksa kod žena.

Disfunkcija karličnog dna može biti rezultat traumatskih povreda tog područja, prekomerne upotrebe tih mišića, operacije karlice, prekomerne težine i starenja. Trudnice su često pogođene, jer porođaj može da napreže mišiće karličnog dna, posebno ako je porođaj trajao dugo ili je bio težak.

Pored bolova u karlici, ako takođe osećate želju da često koristite toalet, imate zatvor, imate poteškoća sa pražnjenjem creva, curenjem stolice ili mokraće, ili imate bol tokom mokrenja, obratite se lekaru za savet.

Disfunkcija karličnog dna se obično leči fizikalnom terapijom. Vaš lekar može takođe preporučiti lekove i tehnike opuštanja.

Vulvodinija

Vulvodinija je hronični vaginalni bol bez prepoznatljivog uzroka (dakle, ne zbog infekcije ili drugog zdravstvenog stanja). Može se javiti kao nelagodnost usled seksa, ili čak dok ubacujete tampon. Za neke žene, međutim, napadi bola su spontani i nisu povezani sa seksom ili dodirivanjem tog područja na bilo koji način.

Lekari smatraju da bol dolazi od nerava u tom spoljašnjem delu vagine i vulve. Lekari će ovaj vid bola lečiti preporukom određenih krema i vaginaleta.

Endometrioza

To je kada tkivo materice raste na mestima izvan materice (kao što je unutar vašeg karličnog regiona, vašeg abdomena, ili čak na drugim mestima...). 

Stanje je neverovatno bolno. Endometrioza stvara hroničnu upalu i ožiljke oko tkiva, što može izazvati izuzetno jak bol. Bol se može manifestovati na nekoliko načina: veoma bolni menstrualni grčevi, hronični bol u donjem delu leđa i karlice, bol tokom ili posle seksa, bol u crevima i bol kada se kaki ili piški.

Endometrioza uzrokuje krvarenje ili mrlje između menstruacije, neplodnost i probleme kao što su zatvor, nadimanje i dijareja. Ako je vaš vaginalni bol praćen ovim drugim simptomima, razgovarajte sa svojim lekarom što pre.

Endometrioza se dijagnostikuje pregledom karlice, snimanjem i laparoskopijom (vrsta operacije) - i to su jedini načini da otkrijete da imate ovaj problem. Tretman obično uključuje hormonsku terapiju ili operaciju za uklanjanje svih tkiva koje izazivaju bol.

Inflamatorna bolest karlice 

Inflamatorna bolest karlice - infekcija vaše materice, jajovoda ili jajnika - je još jedno zapaljensko stanje koje može izazvati bol u vagini. Ova bolest najčešće je uzrok nelečenja ranijih bolesti kao što su gonoreja ili klamidija. Veće šanse za ovu bolest imaju žene koje često menjaju partnere, ili su stavljale spiralu. 

Ova bolest otkriva se preko ultrazvuka.



foto: freepik.com

Постави коментар

0 Коментари