Ticker

6/recent/ticker-posts

7 brzih metoda da se ovog momenta oslobodite stresa

 Nije novina da hronićni stres može da utiče na vašu svakodnevicu. Bilo da se nervirate oko svakodnevnih problema, kao što su finansije, partner, posao, deca, stari... ili su vaši problemi na mnogo višem nivou, složićete se da postoji period kada se oni samo gomilaju, i dođe vam da iskočite iz svoje kože. Svesni ste svog stresa, i zbog toga vam je dosta da slušate o tome kako "ne treba da se nervirate", već su vam potrebni konkretni načini da umanjite stres kako biste bolje funkcionisali u svakodnevnim obavezama.

depresija anksioznost i stres - kako se osloboditi nervoze


Hronični stres može izazvati niz zdravstvenih problema: iscrpljenost, malaksalost, gubitak volje, gubitak kose, bubuljice...kao i ozbiljnije zdravstvene probleme. Dakle, veoma je važno da se osećate bolje i naučite nove strategije za brzo oslobađanje od stresa (naravno, ovo ne može zameniti primenu dugoročnih rešenja kao što su terapija ili odlazak psihologu).

Predstavljam vam "vežbice" koje, po preporuci psihologa, zaista umanjuju stres i čine da kontrola napokon padne u vaše ruke.

1. Fokusirajte se na ono što možete da kontrolišete

Po kliničkom psihologu dr K. Čepmanov, najvažniji korak ka oslobađanju od stresa jeste da prigrlite činjenice koje sami možete da kontrolišete. Na primer, koliko god da vas čeka težak dan, naterajte se da ustanete pola sata ranije i sami sa sobom (uz kafu, ako pijete) porazgovarate o predstojećem danu i obavezama. Nemojte se opterećivati danima, mesecima unapred, jer tako ne možete rešiti probleme, fokusirajte se na ono što možete da kontrolišete - a to je dan pred vama. Takođe, ne stresirajte se oko obaveza nakon što uveče legnete u krevet - tako možete samo izazvati nesanicu i dodatni stres, već se potrudite da ustanete malo ranije kako biste se sa sobom dogovorili oko svega. Vi kontrolišete vaš dan!

2. Šta te nervira?

Tako je, naprawi listu stvari zbog kojih doživljavaš stres. Pročitaj ih sebi. Lociranje tereta stresa na situaciju pomaže da budete sigurni da ne "spajate stres sa sobom", objašnjava klinički psiholog. Opisujući stres rečima, automatski počinjemo da stavljamo stres pod kontrolu, da ga klasifikujemo i, na određenom nivou, preuzimamo odgovornost za njega, umesto da ga samo pustimo da "čuči" u nama. Ukratko, prvi korak u rešavanju bilo kakvog stresnog problema je da ga identifikujete, odvojite od sebe, a zatim razmislite kako da krenete napred.

3. Metod 4-5-6

Duboko disanje je brz i lak način da se nosite sa trenutnim stresom. Ukoliko ste u momentu osetili da stres nadolazi poput napada panike, ili ste tek čuli neku lošu vest koja u vama budi osećaj stresa, ili se samo loše osećate kod kuće, probajte metodu disanja 4-5-6. 

Pre nego što počnete, pustite sav vazduh iz pluća, a zatim udahnite brojeći do četiri. Kada udahnete, sedite mirno i zadržite dah dok brojite do pet, zatim polako izdahnite brojeći do šest. Uradite vežbu četiri puta za optimalan zen i smirenost.

stres i anksioznost resenje


4. Vežbajte bar 20 minuta ili izdvojite to vreme za smeh

Da, već bezbeze zvuči: vežbajte, vežbajte, vežbajte - kome je do treninga kada smo pod stresom. Međutim, ne shvatajte to preozbiljno. Umesto da umplatite teretanu i znojite se satima, slobodno uzmite strunjaču i vežbajte dok gledajte omiljenu seriju. Radite trbušnjake, skačite ili radite čučnjeve. Takođe, bilo bi super i kada biste uspeli 20 minuta dnevno da samo šetate u prirodi, nema nikakve vežbe, a za vašu psihu će uraditi više nego i da odete kod ličnog gurua. Pored toga, smejte se! Za šta god! Sa prijateljima, sa porodicom, uz komediju na TV-u - samo se smejte danas!

5. Prestanite da razmišljate o negativnim stvarima

Sada ćete reći da je to lako reći, ali jako teško učiniti. Okej, možda je teško, ali je izvodljivo! Znate li kada razmišljamo o problemima? - Kada imamo vremena. Da, iako će vas uvrediti ova činjenica, ali ukoliko puno razmišljate o raznim problemima - imate previše vremena u životu! Fokusirajte se na nešto. Da li će to biti čitanje knjiga, vreme sa prijateljima ili posao, izbor je na vama, ali probajte da se skoncentrišete na radnje u toku dana, umesto da trujete mozak problemima. Ne znam da li vam je neko nekada rekao, ali niko na svetu svoje probleme nije rešio ako je više mislio o njima.

6. Pomozi drugima

Tako je, kada je nama najteže i najstresnije - pomozimo drugima, i naš stres će nestati. Pomaganje ljudima koji su u situaciji drugačijoj od vaše, može vam pomoći da sagledate svoje probleme. Ako je moguće, nabavka namirnica za one koji nisu sposobni, slanje reči ohrabrenja putem tekstualne poruke ili bilo kakva sitna pomoć prijatelju mogu biti izuzetno efikasni načini da smanjite nivo vašeg stresa.

7. Ako ti se ne ostaje, slobodno napusti žurku

Neki se bolje osećaju ukoliko su okruženi prijateljima i porodicom, poslom... a neki drugi ljudi jednostavno NE. I to je sasvim u redu! Niko ne kaže da treba sebe da nateraš da uživaš, ako ti to jednostavno ne prija. Ostani kod kuće, isplači se, ili nemoj... gledaj filmove, ili nemoj... jednostavno, radi šta ti se radi. Treba ti vreme za sebe i uzmi ga! Sve je to u redu. Budite oprezni da samoća ne pređe u anksioznost ili depresiju, ali ako se poneki dan bolje osećate da jednostavno odsamujete veče ili dan - slobodno to uradite i ne pravdajte se nikome.

Постави коментар

0 Коментари