Ticker

6/recent/ticker-posts

ZAŠTO TI SE HERPES STALNO VRAĆA? Uzroci i lečenje

 Složićete se da se niko ne raduje kada ga poseti gost zvani herpes... i nikako da ode, zar ne? Ono što je još gore, pojavljuje se baš tog dana kada ga nikako ne želite - da li sam u pravu? Postoje dve vrste herpesa, a verovatnoća da ćete ga dobiti znatno je veća ukoliko vam je oslabljen imuni sistem! Hajde da to rešimo...

herpes na uptima kako ga se resiti


Herpes najčešće započinje svrabom ili peckanjem na određenom delu, zatim se javlja crvenilo, a nakon toga - evo ga - sitne gnojne kvržice, poput krastica, koje zatežu, smetaju, a nekada čak i bole. Pored toga, moguće su i glavobolje, povišena temperatura, malaksalost i gubitak apetita.

Čak 70% populacije u sebi ima virus HSV koji izaziva herpes. On se prenosi oralnim putem, dodirom i pljuvačkom. Pored toga, herpes možete dobiti i padom imunog sistema. Može se preneti sa jedne osobe na drugu, čak i ako simptomi ne postoje. Kako napominje Svetska zdravstvena organizacija, većina ljudi koji imaju virus, nema simptome HSV virusa koji izaziva herpes, tako da nisu ni svesni da ga imaju. Stoga je izuzetno lako prenosiv. 

Da napomenem, postoje dve vrste herpesa: HSV-1 (koji izaziva oralni herpes) i HSV-2 (koji izaziva genitalni herpes). 

Za razliku od oralnog, genitalni herpes se prenosi seksualnim putem. U oba slučaja, verovatnoća da ćete dobiti herpes znatno je veća ukoliko vam je oslabljen imuni sistem!

Nakon što se prvi put izlečite od herpesa, ovaj virus odlazi u fazu "spavanja", a može ga "probuditi" svaki sledeći pad imuniteta. Pad imuniteta se javlja i kod hroničnog stresa, loše ishrane, manjak vitamina, lošeg spavanja i drugo. 

Hajde da vratimo herpes na "spavanje" (i neka se više ne budi)!

STRES I UMOR

Stres i umor, osim što remete vašu svakodnevicu, veliki su problemi po vaš imuni sistem. Nećete ni osetiti kada imunitet odjednom padne i napravi zdravstveni problem u vašem telu - poput herpesa. Čim osetite umor, odmorite se onako kako to vama najviše prija. Stres probajte da suzbijete šetnjom od bar 30 minuta dnevno po čistom vazduhu (ukoliko ste u gradovima, svratite do parka ili reke); bavite se jogom; čitajte ili pronađite hobi.

BOLESTI

Bilo da ste imali običnu prehladu, ili nešto ozbiljnije poput operacije - vaš imunitet je pao i to je postala "idealna prilika" za izbijanje herpesa. Pored lekova koje koristite za lečenje, uzmite dodatne vitamine za podizanje imuniteta - vitamini B kompleksa, Selen, vitamini C i D obavezni su kod podizanja imuniteta.

MENSTRUACIJA

Svaka menstruacija remeti hormonsku strukturu u telu. Postoji više vrsta promena u hormonima u to vreme i to može uticati na imuni sistem. Ukoliko vam se pad imuniteta često javlja tokom menstruacije, posavetujte se sa svojim lekarom, jer ćete tako najbolje saseći problem u korenu.

JAKI LEKOVI

Lekovi koji potiskuju imuni sistem, takođe mogu dovesti do vidljivih izbijanja herpesa. To bi moglo uključivati steroide koji ciljaju na autoimune bolesti, kao i lekove za lečenje raka. Razgovarajte sa svojim lekarom ako primetite da se herpes pojavljuje nakon što počnete da uzimate novi lek.

SUNČANJE

Ako ste skloni herpesu, smatrajte to još jednim razlogom da poštedite svoju kožu i klonite se sunca. Iako sunčeva svetlost može biti dobar način da povećate nivo vitamina D, kada udari u lice, takođe vas može učiniti podložnim za izbijanje herpesa. Bez obzira na godišnje doba, nosite balzame za usne i hidratantne kreme za lice sa visokim faktorom. Pored toga, moram da napomenem da je za vas zabranjeno korišćenje solarijuma. Da, dobro ste pročitali! Osim što u solarijumu lako možete dobiti različite bakterijske infekcije, ukoliko nije sterilisan pre i nakon svakog korišćenja, izuzetno je velika podloga da od nekoga ko se sunčao pre vas, dobijete herpes. 

Kako da uklonim vidljivi herpes na licu?

Uzmimo u obzir da ste otišli kod lekara i posavetovali ste se o ovom virusu i načinu lečenja. U apoteci možete pronaći razne balzame, meleme i kreme koje se nanose isključivo na ciljano mesto zahvaćenom herpesom. Pored toga, obavezno uzmite i kompleks vitamina kako bi proces zarastanja bio efikasan i brži. 

UPOZORENJE: Ono što nikako ne treba raditi ukoliko imate herpes jeste: kvašenje zahvaćenog područja vodom, čačkanje i dodirivanje tog mesta, kao ni ceđenje bubuljica. Ne hidrirajte zahvaćeno mesto hidratantnim kremama - poenta je da se herpes isuši. 

Na ovaj način, pored toga što ćete napraviti ožiljke i krvarenje, proširićete herpes, koji se inače svakim danom sve više širi ukoliko nije započeto njegovo suzbijanje. Herpes se može javiti u veličine jedne bubuljice, a ukoliko se dodiruje i cedi, može se proširiti čak i u veličini celog obraza (ukoliko se npr. nalazi kod usne) - zato obratite pažnju i što pre pronađite adekvatan lek. 

Постави коментар

0 Коментари