Ticker

6/recent/ticker-posts

ZDRAV DORUČAK ZA PONETI: 3 recepta za obrok na poslu

 Rešili ste da se hranite zdravo - BRAVO! Međutim, pronašli ste toliko recepata koji se dugo spremaju, i ne mogu lako da se spakuju i ponesu van kuće? - Razumem vas. Ovo su tri jela koja se lako spremaju, odlična su i sutradan, a mogu se lako poneti kuda god da krenete.

sendvic i povrce hrana za poneti na posao


Doručak je najvažniji obrok, zato ne odustajte od njega samo zato što ujutru nemate vremena, jer obaveze čekaju. Ovo su recepti koje možete spremiti i veče pre, ostaće sveži, a pri tom su i preukusni. Evo još jednog razloga da se hranite zdravo!

Mafini od jaja

slant mafini od jaja sa spanacem i paradajzom


Jaja za doručak su odlična stvar ukoliko želite da se zdravo hranite. Odličan su izvor proteina. 

Ovo je jednostavan recept napravljen od umućenih jaja, spanaća, slanine, sira i začina. Sve se pomeša, pa se sipa u kalupe za mafine i peče dok se ne stegne. Možete jesti mafine sa jajima kakve jesu ili dodati paradajz isečen na kockice ili razno povrće koje imate u kući.

Potrebno vam je:

  • 6 jaja
  • Pola šolje spanaća (može svež ili zamrznut - ukoliko je zamrznut, obavezno pri odmrzavanju uklonite svu vodu)
  • Trećina šolje sitno seckane slanine
  • Trećina šolje sitno seckanog belog sira po ukusu
  • 1 paradajz isečen na kockice
  • Malo sitno seckanog peršuna (po želji)

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Premažite šest kalupa za mafine maslinovim uljem, ili sa malo masti, a možete i samo staviti papirne kalupe za pečenje. Umutite jaja u činiju, pa dodajte sve gorenavedene sastojke. Promešajte. Smesu ravnomerno poređajte u kalupe za mafine. Pecite 15-20 minuta, odnosno dok se ne stegnu. Probodite viljuškom mafin kako biste se uverili da nisu ostali živi iznutra. 

Ovaj obrok odličan je za konzumaciju i hladan, zato je idealan za poneti.

Banana palačinke

zdrave americke palacinke sa bananom


Pa ko ne voli palačinke? Ove sdraie palačinke su izuzetno hranljive i držaće vas sitim. Za razliku od tradicionalnih palačinki, ove će vas oduševiti koliko su vazdušaste i meke. Tajna leži u malo praška za pecivo i u kokosovom brašnu koji će ih učiniti neodoljivim, pa teksturu neće promeniti ni sutradan.

Potrebno vam je:

  • 2 zrele banane
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 2 jaja
  • 5 kašika kokosovog brašna
  • Ulje

Priprema:

U veliku posudu dodajte banane i dobro ih viljuškom izgnječite, tako da imaju što manje grudvica. Dodajte prašak za pecivo i ekstrakt vanile, pa dobro izgnječite da se lepo sjedini. Dodajte jaja i počnite sa mućenjem mikserom dodavajući jednu po jednu kašiku brašna. Testo treba da bude dosta gušće od običnih palačinki, ali opet ne previše gusto, već da možete da zahvatite kutlačom. Ukoliko ste sipali previše brašna, razredite sa malo mleka. 

Zagrejte tiganj sa par kapi ulja. Na sredinu tiganja sipajte pola kutlače smese (otprilike 3 velike kašike) i pecite sa obe strane po oko 3-4 minuta na slaboj temperaturi (slabijoj nego za tradicionalne palačinke). 

Kada su gotove, banana-palačinke treba da liče na debele, američke palačinke. Važno je da ne budu crne ni sa jedne strane, kao ni previše svetle kako ne bi bile žive iznutra. Kod prve palačinke proverite unutrašnjost, pa ćete znati za ostale koliko vremena je dovoljno da se peku. 

Ove palačinke su fenomenalne hladne sutradan, jer im banana daje posebnu aromu.

Tuna sendvič

zdravi sendvic sa tunjevinom i integralnim tost hlebom


Neverovatno ukusan tuna sendvič koji ćete praviti više od jedanput. Pravi se za 3 minuta, a što duže stoji - lepšeg je ukusa! Zbog toga je idealan da se jede jutro nakon spremanja. Fenomenalan doručak pun vitamina, idealan je za posao.

Za 2 sendviča potrebno vam je:

  • Pola tunjevine iz konzerve (obavezno oceđene od ulja)
  • Pola crvene slatke sveže paprike
  • Pola zelene slatke sveže paprike
  • So
  • 2 kašike krem sira
  • 4 integralna parčeta tost hleba
  • Providna folija

Priprema:

U činiju dodajte paprike - sitno iseckane na kockice, oceđenu tunjevinu, krem sir i posolite po ukusu. Sve sastojke izmešajte. Na parče tost hleba namažite ovaj nadev, pa preklopite drugim parčetom. Isto uradite i sa ostala dva parčeta tosta. Sendvič urolajte u foliju, tako da bude čvrsto preklopljen, isto uradite i sa drugim sendvičem. Stavite sendviče u frižider do ujutru. Sokovi će pustiti aromu u hleb, i imaćete preukusan doručak koji se lako nosi van kuće.

Постави коментар

0 Коментари