Ticker

6/recent/ticker-posts

PRIRODNI LEK ZA URINARNU INFEKCIJU: Da što pre mokrite bez bolova!

 Infekcija urinarnog trakta česta je pojava, i uglavnom pogađa žene. Može da zahvati bilo koji deo urinarnog sistema: mokraćni put, bešiku i bubrege. Simptomi obično uključuju čestu potrebu za mokrenjem i veoma jake bolove prilikom uriniranja.

Zena sedi na wc solji i dazi toalet papir


Većina urinarnih infekcija leči se antibioticima, međutim, lekari pored toga preporučuju veliku količinu tečnosti, i zato ćemo se u ovom tekstu osvrnuti na domaće lekove protiv urinarne infekcije.

Kako dolazi do urinarne infekcije?

Osobe koje su sklone padu imuniteta, kao i oni koji ne piju dovoljno tečnosti. Pored toga, do urinarne infekcije može doći i nakon seksualnog odnosa, ili kod loše higijene. Javlja se i kod muškaraca, i kod žena, pa čak ni deca nisu pošteđena. Čak svaka peta žena u toku svog života ima urinarnu infekciju.

Ukoliko bakterije dopru do vagine, mokraćnih kanala, pa i bubrega, razmožavaju se, pa dolazi do upale i urinarne infekcije. Uglavnom je reč o blagoj urinarnoj infekciji, međutim, ona može biti vrlo ozbiljna ukoliko se ne leči na pogodan način, pa bakterije dospeju do bubrega. 

Važno je da se obratite lekaru čim primetite prve simptome, kako bi vas uputio na dalje adekvatno lečenje. Ne pitajte komšinicu "koja je baš to isto imala", jer je važno obaviti pregled, kako se stanje ne bi zakomplikovalo.

Simptomi urinarne infekcije

  • Česta potreba i osećaj za mokrenjem (iako izbacujete veoma malu količinu urina)
  • Zamućena mokraća
  • Tamno žuta, narandžasta ili skoro crvena mokraća
  • Neprijatan i "težak" miris mokraće
  • Jaka bol i pečenje prilikom mokrenja
  • Bol u karličnom delu ili boku

Ređe: visoka temperatura, mučnina, bolovi u toku seksualnog odnosa.

Pregled kod lekara

Vaš lekar će koristiti sledeće testove za dijagnozu infekcije urinarnog trakta:

Analiza urina: Ovaj test će ispitati urin na crvene krvne ćelije, bela krvna zrnca i bakterije. Broj belih i crvenih krvnih zrnaca pronađenih u vašem urinu zapravo može da ukaže na infekciju.

Urinokultura: Urinokultura se koristi za određivanje vrste bakterija u urinu. Ovo je važan test jer pomaže da se odredi odgovarajuće lečenje.

Ako infekcija ne reaguje na lečenje, ili ukoliko i dalje dobijate infekcije iznova i iznova, vaš lekar može da koristi sledeće testove da bi pregledao vaš urinarni trakt na druga stanja:

Ultrazvuk: Ovaj test se radi na koži, bezbolan je i obično ne zahteva nikakvu pripremu.

Cistoskopija: Koristi se poseban instrument opremljen sočivom i izvorom svetlosti (cistoskopom) da bi se videla unutrašnjost bešike iz uretre.

CT skeniranje: Još jedan test snimanja, CT skeniranje je vrsta rendgenskog zraka koji uzima poprečne preseke tela (poput rezova). Ovaj test je mnogo precizniji od tipičnih rendgenskih zraka.

Infekcija urinarnog trakta mora da se leči. Lekar će vam prepisati određene antibiotike koji će na najefikasniji i najbrži način odstraniti bakterije.

Prevencija!

Promenom nekih loših navika, može da se spreči urinarna infekcija. Ukoliko ste neko ko je više puta imao ovu infekciju, pridržavajte se sledećih pravila, kako ne bi došlo do ponovnog oboljenja:

DOBRA LIČNA HIGIJENA: Ovo je posebno važno za žene, pošto je uretra kod žena mnogo kraća nego kod muškaraca, pa je bakterijama lakše da se "presele" iz rektuma. Da biste to izbegli, preporučuje se da se uvek obrišete od napred prema nazad nakon velike nužde. Žene bi, takođe, trebalo češće da menjaju uloške i tampone. Izbegavajte naviku nošenja dnevnih uložaka.

PIJTE VIŠE TEČNOSTI: Pijte više vode! Preporučuje se da pijete šest do osam čaša vode dnevno. Takođe, uvedite ceđene sokove, čorbasta jela i čajeve u svakodnevnu rutinu. 

ČEŠĆE IDITE U TOALET: Ovo je irlo važno! Ne izbegavajte odlazak u toalet, potrudite se da izbacujete na vreme štetne materije iz svog organizma. Ovome će doprineti veća količina tečnosti koju treba da unosite tokom dana.

PAMUČAN DONJI VEŠ: Izbegavajte usku i neudobnu odeću. Nosite isključivo pamučne gaćice, i izbegavajte tange.

can od brusnice za urinarnu infekciju


DOMAĆI LEKOVI PROTIV URINARNE INFEKCIJE

Zajedno sa antibiotskom terapijom koju vam je prepisao lekar, možete koristiti i domaće, kućne lekove koji će znatno pomoći da se u najbržem mogućem roku otarasite urinarne infekcije.

BRUSNICA

Brusnice sadrže sastojak koji sprečava vezivanje bakterija za zidove urinarnog trakta. Takođe je bogata vitaminom C.

Probajte domaći čaj od brusnice. Pijte 3-4 šolje dnevno. Pored toga, možete praviti i nezaslađeni sok od brunice koji ima prijatan ukus.

KUKURUZNA SVILA

Čaj od kukuruzne svile jedan je od najpoznatijih prirodnih lekova protiv urinarnih infecija i izbacivanja viška vode iz organizma. Sadrži veliku količinu antioksidanata, koji uništavaju uzročnike infekcije.

Kašika osušenih niti kukuruzne svile (koju možete pronaći u svim bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane) stavite u 3dl ključale vode. 

PERŠUN

Pored neodoljivog ukusa napitka, ovaj čaj će vam pomoći da što pre izbacite bakterije iz organizma. Pred lečenja ovog problema, napici od peršuna odlični su u detoksikaciji celog organizma. 

Dve kašičice svežeg peršuna i 2dl vrele vode vam je potrebno za jedan čaj. Pijte dve litre dnevno. 

Постави коментар

0 Коментари