Ticker

6/recent/ticker-posts

KOŽA KOJA SE PERUTA I SVRBI? Dermatolog daje precizne korake do oporavka lica i tela kod kuće

 Bilo da je tvoja koža suva ili masna, može se desiti da u zimskom periodu dođe do isušivanja. Ukoliko na vreme ne otkriješ da tvoja koža vapi za hidratacijom, vrlo je verovatno da ćeš se susresti sa perutanjem, crvenilom, zatezanjem i svrabom kože. Dermatolog daje precizne korake u kućnim uslovima kako da rešimo ovaj problem i oporavimo kožu na najbrži način.

zena nanosi kremu na lice

Ukoliko odete kod dermatologa, on će ispitati uzročnike koji su doveli do isušivanja kože. Osvrnuće se na istoriju bolesti, kao i moguće faktore koji utiču loše na nju. 

Takođe, može zatražiti i da uradite neke testove kako bi video da li je isušivanje kože uzrok nekog zdravstvenog stanja - može zatražiti da uradite hormone ili proverite štitnu žlezdu.

Ako ste primetili isušene delove na licu ili telu, nemate problema sa hormonima ili zdravljem, a niste bili kod dermatologa, ovo su opšti koraci koji vam mogu pomoći da sami, kod kuće, oporavite i regenerišete svoju kožu.

Spoljni uzročnici isušivanja zdrave kože:

  • Suv vazduh u prostorijama u kojima često boravite - grejna je sezona, i moguće je da je vazduh u prostorijama znatno suvlji nego leti. Nabavite preparate za vlažnost vazduha, pored radijatora držite posudu sa vodom, i osvežavajte prostor što češće. 
  • Hladno vreme - izlazite napolje bez prethodno nanesene hidratantne kreme, losiona ili drugih preparata koji čuvaju našu kožu od vetra?
  • Vrele kupke - obratite pažnju ukoliko se tuširate ili perete lice vrelom vodom.
  • Pogrešni preparati za negu kože - moguće je da koristite preparate za masniji tip kože, a imate suvu kožu. Takođe, pazite sa kiselinama, jer je vrlo verovatno da ćete, prilikom preterivanja, isušiti kožu. 
  • Izbegavanje nege uopšte - u moru obaveza, možda ste zaboravili da nanosite kremu nekoliko dana? Ukoliko vam se ovo dešava, budite sigurni da koža sama ne može da se nosi sa spoljnim uticajem bez potrebne svakodnevne nege.

Koraci do regeneracije suve kože:

ČIŠĆENJE LICA

Nežno čistite lice dva puta dnevno, ujutru i uveče. Koristite nežne umivalice za lice bez alkohola. Uradite neagresivan piling jednom u 10 dana. Proizvodi za čišćenje lica sa stearinskom kiselinom (koja se nalazi u ši puteru) ili linolnom kiselinom (koja se nalazi u arganovu ulju) mogu da pomognu u regeneraciji vaše kože.

Ne preterujte sa tonikom! Većina tonika sadrži alkohol, i stoga ih izbegavajte. Ukoliko imate problema sa bubuljicama, i "prljavim" licem, koristite tonik koji u sebi ne sadrži alkohol, već ulja za čišćenje kože. 

Nakon toga, koristite bogato hranljivu kremu za lice.

KREMA ZA LICE

Ne započinjite dan bez hidriranja lica! Neka krema bude laganije teksture. Ukoliko izlazite iz kuće, obavezan je SPF! Takođe, ne idite na spavanje pre nego što uradite sve ove korake. Koža se najbolje regeneriše dok spavamo, zato koristite hidratantne maske (koje ćete isprati), a nikako one koje se skidaju poput selotepa sa lica. Nanesite bogatu kremu pred spavanje. Možete se služiti i uljem divlje ruže na mestima gde ste primetili pojačano isušivanje.

Potražite proizvode bez mirisa koji ne izazivaju akne (nekomedogeni) i ne sadrže supstance koje izazivaju alergije (hipoalergene). Izbegavajte proizvode koji sadrže natrijum lauril sulfat, koji isušuje.

Izaberite nešto što se lako nanosi i ne ostavlja vidljive tragove. Ako ste skloni aknama, izbegavajte proizvode na licu koji sadrže vazelin, kakao puter ili kokosovo ulje. Ako vam je koža veoma masna, pokušajte ujutru da koristite laganiju kremu, a kada izlazite iz kuće kremu za sunčanje umesto hidratantne kreme. Ako imate zrelu kožu, možete sprečiti isušivanje i perutanje kože koristeći proizvode koji sadrže antioksidante ili alfa hidroksi kiselinu. Hidratantne kreme često čine osnovu za kreme protiv bora, sa dodatkom retinoida, antioksidanata, peptida i drugih sastojaka.

losion za telo za suvu kozu


NEGA TELA

Ukoliko imate problema sa isušivanjem kože tela, obavezno nakon tuširanja koristite losione ili ulja. Potražite lekovite sastojke kao što su urea, ceramidi, masne kiseline i glicerol (poznat i kao glicerin), ši puter i kakao puter. 

Moja preporuka jeste da nakon tuširanja (npr. ujutru) koristite bebi ulje za negu kože. Pored toga, u toku dana, ili uveče, koristite hranljivi losion. Ulje ima veću otpornost od losiona i sprečava isparavanje vode sa površine kože.

Za veoma suve ruke, obilno nanesite vazelin ili pantenol (još bolje) pre spavanja i stavite rukavice.

TUŠIRANJE

Koristite toplu vodu i ograničite vreme kupanja. Dugi tuš ili kupka i vrela voda uklanjaju prirodna ulja vaše kože. Ograničite kupanje na ne duže od 5 do 10 minuta. Koristite toplu, a ne vrelu vodu.

Nanosite hidratantni sapun bez alergena. Za pranje ruku koristite hidratantni sapun bez mirisa (hipoalergenski). Zatim nanesite hidratantnu kremu dok su vam ruke još vlažne.

Pod tušem ili kadom isprobajte kremu za čišćenje bez sapuna ili gel za tuširanje na bazi ulja i izbegavajte korišćenje sapuna, jer on isušuje kožu.

Kako se rešiti svraba kože?

Ako suva koža izaziva svrab, nanesite čistu, hladnu, vlažnu oblogu na zahvaćeno područje. Takođe, možete naneti kremu ili mast protiv svraba, koja sadrži 1% hidrokortizona.


Постави коментар

0 Коментари