Ticker

6/recent/ticker-posts

MUČE TE BUBULJICE NA ZADNJICI? 8 načina da koža bude glatka kao bebina

 Iako smo navikli da tražimo rešenja za akne na licu (jer njih stalno vidimo), bubuljice na leđima i zadnjici predstavljaju možda još veći problem. Koliko puta vam je bilo neprijatno na bazenu, plaži, ili u krevetu sa dragom osobom kada znate da imate akne na zadnjici? Sada je dosta - vreme je da koža leđa i zadnjice bude idealna!

devojka se kupa u kadi


Za početak, važno je da znate da te "izbočine" i tačkice na zadnjici i leđima nisu iste one akne sa kojima se borimo na licu. Primetili ste da akne na zadnjici duže traju, ima ih više, i nije ih tako lako ukloniti. 

"Akne na zadnjici obično nisu prave akne, već folikulitis, što je blaga infekcija folikula dlake koja dovodi do crvenih izbočina i gnojnih bubuljica", objašnjava dermatolog dr Zahner.

Sada kada smo ovo saznali, vreme je da naučimo kako da naša "breskvica" bude glatka i spremna za letnje izazove. 

Šta uzrokuje bubuljice na zadnjici?

Akne na zadnjici obično su uzrokovane kombinacijom začepljenih folikula dlake i bakterijske infekcije. Evo zbog čega se sve mogu javiti:

Hormoni: Iako drugi faktori mogu doprineti ili pogoršati prekomerni rast bakterija koje mogu dovesti do upaljenih folikula dlake, hormoni i dalje mogu da igraju glavnu ulogu. Hormonske promene (kao što se vidi u menstrualnom ciklusu) mogu učiniti sluznicu folikula lepljivom i dovesti do začepljenih pora i bubuljica. Androgeni su hormoni koji će najverovatnije to učiniti.

Vlažna odeća prilepljena za zadnjicu: Vaš znoj može da se osuši preko pora, zadržavajući prljavštinu i prašinu i ostavljajući akne za sobom. Presvucite se i skočite pod tuš što je pre moguće nakon vežbanja. Isto važi i čim stignete kući nakon posla, provedenog dana napolju, itd... Guza je osetljiva, treba joj tuširanje.

Verovali ili ne - previše sedite: Folikulitis je često uzrokovan trenjem ili iritacijom. A previše vremena na stolici može pogoršati stvari, zahvaljujući pritisku sedenja. Ako vaš posao zahteva mnogo sedenja, potrudite se da ustajete češće. 

Menjajte donji veš svakoga dana: Možda vam donji veš izgleda čisto (na primer, kada imate menstruaciju, promenite samo uložak, ali ne i gaćice), ali on prikuplja svakakve prljavštine, znoj i masnoću koji izazivaju pojavu akni. Obavezno obucite novi par svaki dan.

Nošenje uske odeće: Da, vaše uske farmerke ili helanke mogu da utiču na to da li ćete dobiti akne na zadnjici. Uska odeća, ne samo da izaziva trenje o vašu kožu, već i zadržava znoj i masnoće, zbog čega je veća verovatnoća da će blokirati te folikule dlake. Iako su uske farmerke seksi, prihvatite novu modu širokih pantalona, ili se presvucite u pamučne, široke trenerke, čim dođete kući.

Ne menjate kupaći kostim: Primećujete više akni na zadnjici tokom leta? Pogodite šta je to: usko, mokro i u suštini vaš donji veš? Da, kupaći je savršen recept za akne na zadnjici. Presvlačite leti kupaći što je moguće češće, a stari odmah operite. 

Kako se osloboditi akni na zadnjici

Kada smo našli pravi uzrok (ili više njih) sa liste iznad, možemo da se usresredimo na otklanjanje akni, kao i na njihovo nepojavljivanje ubuduće.

Pod tuš odmah nakon treninga ili posla: Tuširanje odmah nakon treninga može da pomogne u uklanjanju znoja, masnoća i prljavštine koje se nakupljaju na površini kože. Ukoliko ne trenirate, planirajte obavezno tuširanje nakon napornog dana, iako ste to možda obavili i pre podne.

Koristite antibakterijski sapun: Na tržištu postoji mnogo antibakterijskih sapuna. Posavetujte se sa farmaceutom koji su najbolji. Cena u ovom slučaju ne mora da znači i kvalitet, tako da možete slobodno da posegnete i za jeftinijim proizvodima, na primer Flogocid sapun (399 dinara), Dr Plant tečni antibakterijski sapun (365 dinara), Still sapun (205 dinara) ili drugih antibakterijskih.

Otčepite pore salicilnom kiselinom: Kao i na licu, i na leđima ili zadnjici možete da se borite protiv izbijanja akni salicilnom kiselinom. Ovaj oblik beta hidroksi kiseline (BHA) može da pomogne u uklanjanju viška ulja i pilingu mrtvih ćelija kože kako se one ne bi zarobile u vašim porama i folikulima. Nanesite serum sa salicilnom kiselinom nakon tuširanja i ne ispirajte.


Постави коментар

0 Коментари