Ticker

6/recent/ticker-posts

ZAŠTO SAM VAN SEBE? Vrtoglavica i magla u glavi koja se javlja u PMS-u i tokom menstruacije

 "Magla u glavi" i osećaj vrtoglavice u PMS-u i tokom menstruacije nije samo u glavi! Možda zvuči zbunjujuće, ali nisi sama, ovo je česta pojava. Evo o čemu je reč.

zena na poslu, glavobolja, umor i stres

"Svakog meseca, otprilike dva do tri dana pre menstruacije, doživljavam strašnu maglu u glavi. Slično je osećaju koji imam kada previše spavam: ne mogu da razmišljam kako treba, pamćenje mi je malo nejasno i jednostavno, sve mi je teže da radim" - poznat ti je osećaj?

Stručnjaci koriste termin "mentalna maglovitost" da opišu niz privremenih "kognitivnih poteškoća", poput problema sa fokusiranjem, zaborava i blage konfuzije. Magla mozga nije medicinska dijagnoza, to je simptom povezan sa nizom zdravstvenih stanja, uključujući trudnoću, depresiju, preležan kovid i, da, PMS (predmenstrualni sindrom).

Zašto PMS može da izazove moždanu maglu?

Ginekolog napominje da ovaj sindrom može da se poveže sa hormonskim disbalansom koji se javlja pred menstruaciju, odnosno promenama visini estrogena i progesterona. 

"Mentalno zamućen osećaj je verovatno posledica svih značajnih promena u hormonima, neurotransmiterima i nivoima insulina koji se dešavaju tokom vašeg menstrualnog ciklusa", kaže ginekolog.

Kako se boriti protiv magle u mozgu?

Nema brzog rešenja za sprečavanje ili okončanje zamagljivanja mozga pre ili tokom menstruacije - ali postoje neki načini da to učinite manje ometajućim i neprijatnim.

Ubrzajte rad srca

Istraživanja sugerišu da bi redovno vežbanje moglo da pomogne u uklanjanju magle. Vežbanje uravnotežuje nivoe insulina i podstiče dotok krvi u mozak, kaže doktor. Ovo pomaže u jačanju pamćenja, pažnje i obrade informacija, što ga čini potencijalno efikasnim načinom za suzbijanje moždane magle. 

Možete da radite kardio vežbe, poput plivanja ili vožnje bicikla, ili aktivnosti niskog intenziteta, poput joge. Studije pokazuju da, sve dok se krećete i povećavate broj otkucaja srca, činite uslugu svom mozgu. 

Ne morate da vežbate satima da biste imali koristi - istraživanja kažu da je 20 minuta aktivnosti umerenog intenziteta dovoljno za poboljšanje kognitivnih performansi.

Pročitajte i: Užasno te boli glava? Ovo su prirodni lekovi koji NAJBRŽE deluju

Usaglasite spavanje

Ako ne dobijete dovoljno kvalitetnog sna u vreme menstruacije - što je za većinu odraslih sedam do devet sati po noći - vaša će se magla u mozgu verovatno pogoršati. Ako ste ikada bili budni celu noć ili otišli ​​na posao nespavanja, verovatno se možete složiti (znam da ja mogu). Spavanje omogućava vašem mozgu da se odmori i oporavi, što mu pomaže da bolje funkcioniše sledećeg dana.

Pratite svoju moždanu maglu ili vrtoglavicu

Ukoliko imate različite intenzitete magle ili vrtoglavice, pokušajte da zabeležite u svoj dnevnik ili telefon, vreme, mesto i okruženje kada ste imali najjači efekat.

Prilagodite svoje obaveze prema tome. Takođe, izbegavajte stvari koje vam ne prijaju.

Ne podnosi svako isto PMS ili period tokom menstruacije. Neki su, jednostavno, osetljiviji tokom ovog perioda. Dok vaša prijateljica može da ode u teretanu ili na planinarenje tokom menstruacije, ne znači da to i vama prija. Možda ste vi baš od onih koji ove dane treba da provedu odmarajući.

Šta ako mi moždana magla ili vrtoglavica značajno remete dnevne aktivnosti?

Može da se dogodi da ponekad ova pojava bude intenzivnija, i da vam poremeti ceo dan. Jednostavno, osećaj koji ne možete da stavite po strani i radite ono što inače možete lagano. Neke žene, zbog ovih simptoma, ne mogu ni na posao da odu. 

Ukoliko se pronalazite u ovom slučaju - obavezno idite kod lekara. 

Magla i vrtoglavica nisu uvek direktno povezani sa menstruacijom, i umesto toga, mogu da budu posledica nekog drugog zdravstvenog stanja: poremećaj štitne žlezde, insulinska rezistencija, sindrom hroničnog umora, anemija ili predmenstrualni disforični poremećaj, i drugo. 

Vaš lekar će moći da proceni vaše simptome i istoriju bolesti kako bi utvrdio da li nešto drugo doprinosi zamagljivanju vašeg mozga. Takođe, naći će najbolji tretman koji će vam pomoći da se osećate bolje tokom ovih dana. 

Pročitaj i NEREDOVNA MENSTRUACIJA: Kada je problematičan ciklus znak većeg zdravstvenog problema?

Постави коментар

0 Коментари