Ticker

6/recent/ticker-posts

NA KOJOJ STRANI SPAVATE? Najbolji i najgori položaji na krevetu za bol u leđima

Imate li bolove u leđima? Bilo da su u pitanju donji deo leđa, kod vrata, ili duž cele kičme, važno je da pronađete najbolji položaj za spavanje. Ukoliko spavate u pogrešnom položaju, možete dodatno opteretiti svoja leđa i tako napraviti još veći problem.

devojka spava na stranu (bok) pokrivena jorganom sa maskom za spavanje

Način na koji spavate u mnogome utiče na stanje leđa. Na primer, da li koristite više jastuka; da li često dremate na kauču; da li spavate u visokom ili previše niskom položaju leđa; na kakvom dušeku spavate... Sve su ovo važna pitanja na koja bi trebalo da obratimo pažnju, posebno ako se već borimo sa bolovima u leđima.

Vaša kičma treba da bude u neutralnom položaju, kako biste smanjili tačke pritiska. Ono što želite jeste da pronađete položaj za spavanje koji, ne samo da prati prirodnu putanju kičme, već je i podupire. 

Ako bol u leđima remeti kvalitet sna i sprečava vas da dobijete preporučenih sedam do devet sati, koji su vam potrebni svake noći, možete da stvorite više zdravstvenih problema.

Najbolji položaj za spavanje kod bola u leđima

Spavajte na boku ili leđima. Ne postoji magični položaj za spavanje koji će vam otkloniti bolove u leđima, ali možete vaše navike da prilagodite kako biste taj isti boj znatno umanjili i sprečili dalje bolove i ukočenost ujutru. Ležanje na boku, ležanje na leđima ili kombinaciju ova dva tokom noći prijaće vašoj kičmi. 

Pomozite se jastucima za brz i lak način da držite karlicu i ramena oslonjena dok spavate na boku: Stavite običan jastuk, ćebe ili unapred oblikovani jastuk za tu namenu između kolena, odnosno butina. Ovo će da stabilizuje najuzdignutiju nogu u horizontalnom položaju i sprečiće bilo kakvo nepotrebno uvijanje.

Ukoliko spavate na leđima, stavite jastuk ili drugi udobni predmet ispod kolena kako biste skinuli deo težine nogu sa donjeg dela leđa.

Najgori položaj ukoliko vas bole leđa - spavanje na stomaku

Izbegavajte spavanje na stomaku! Položaj nagnutog spavanja, ležeći položaj okrenut nadole, je najnepovoljniji položaj. Ako ste baš ovako navikli da spavate, i ne želite da remetite svoje navike, možete da pomognete sebi tako što ćete da stavite jastuk ispod sebe, ispod karlice i donjih trbušnjaka, da biste olakšali opterećenje na leđima.

Dodatni saveti za bol u leđima:

Jedan jastuk pod glavu - Prevelika visina jastuka nije dobra za vrat. Ako bi vam glava bila znatno viša tokom spavanja (potrebno vam je dva ili više jastuka pod glavom), cele noći biste vršili pritisak na vaša leđa, pogotovu na vratne pršljene.

Idealan dušek - Dušek na kojem spavate ne treba da bude previše tvrd, ali još važnije, ni previše mekan! Ukoliko je dušek na vašem krevetu korišćen duže od 9 godina, vreme je da ga promenite! Nekada je to bio idealan dušek za vas, ali ishaban dušek za spavanje može mnogo da otpomogne vašoj kičmi i leđima uopšte.

Istežite se ujutru - Vežbe istezanja mogu znatno da vam pomognu kod bolova u leđima, ili ukočenih leđa kada se probudite. Pogledajte video ispod koji će pomoći da se svakog dana osećate sve bolje.


Zapamtite: Bol u leđima nije ništa sa čime se možete igrati. Ako usvojite ove promene i još uvek osećate bol, važno je da posetite lekara i/ili fizioterapeuta koji će vam pomoći da dođete do osnovnog uzroka i da se vratite na pravi put. Ovi saveti ne zamenjuju odlazak kod lekara!

Постави коментар

0 Коментари