Ticker

6/recent/ticker-posts

Kako se izboriti sa alergijskom reakcijom na licu?

 Alergijska reakcije, osip, crvenilo ili perutanje kože dogodilo se svakome od nas, čak i onima koji nemaju osetljivu kožu. Ume da bude veoma neprijatno, ali retko ko poseti dermatologa. Pogledajte kakve vrste reakcija na koži postoje, i kako da se sami izborite sa njima, i ponovo imate blistavu kožu.

alergijska reakcija na licu

Eksperimentisanje sa negom kože ili šminkom danas je sve češće, jer proizvođači izbacuju nove proizvode "dok trepneš". Zbog toga su alergijske reakcije sve češće - nije naša koža stvorena za svakakve mešavine proizvoda. 

Ako se vašoj koži nije dopao proizvod, videćete sitne izbočine (sitnije od bubuljica), crvene pečate, svetle ili tamne fleke, suve mrlje, a najgore je ukoliko lice počne da svrbi ili peče. U ovom trenutku, sigurno ćete da budete fokusirani na jednu stvar - kako da što pre izlečim alergijsku reakciju.

Kako da znate da li je osip simptom alergijske reakcije?

Postoje dve vrste kontaktnog dermatitisa, oblika ekcema koji se obično karakteriše osipom na koži koji svrbi: iritantni i alergični. 

Ako supstanca izaziva iritantni kontaktni dermatitis - koji se obično naziva samo iritacija - to utiče na zaštitni gornji sloj kože.

Ali ako imate alergijski kontaktni dermatitis, to znači da je izazvan alergijski odgovor koji uključuje ćelije u koži koje su deo vašeg imunog sistema.

Obe vrste kontaktnog dermatitisa mogu da izazovu simptome kao što su peckanje, svrab, suvoća i crvenilo. Međutim, ozbiljnost reakcije može da bude veoma različita.

Ako ti se koža previše isušila, i zbog toga te svrbi, dermatolog preporučuje OVE proizvode za najbolju hidrataciju kod kuće

crvenilo na licu iritacija ili osip

IRITACIJA ili ALERGIJA?

Na primer, ako imate blagi slučaj iritativnog kontaktnog dermatitisa, verovatno ćete primetiti znake suvoće i upale - kao što su crvenilo, svrab, ljuštenje i perutanje kože - odmah nakon nanošenja proizvoda ili nekoliko sati kasnije. 

Ukoliko se radi o ozbiljnijoj iritaciji, očekujte pečenje kože, pa čak i plikove. Simptomi obično postaju intenzivniji ukoliko se ponovo izložite proizvodom koji je doveo do reakcije.

U ovom slučaju - NE SLUŠAJTE INFLUENSERE koji nisu stručni, i ne praktikujte pogrešan stav o nastavku korišćenja proizvoda koji vam, očigledno, ne odgovaraju. Ljudi koje pratite na društvenim mrežama plaćeni su da vam govore kako je neki proizvod dobar. Čak i da sami koriste taj proizvod, logično je - ako njima odgovara, ne znači da će i vama.

Ako je vaš kontaktni dermatitis vrsta alergijske reakcije, verovatno ćete osetiti teže simptome, uključujući peckanje, svrab i preteranu suvoću, pečate po licu ili sitne bubuljice. 

Alergijska reakcija na licu se takođe može da izgleda kao crveni osip koji se često širi izvan područja na koje je proizvod primenjen. Pored toga, može da se javi i takozvana "koprivnjača" (urtikarija). Ona izgleda kao izdignuta (poput plika) fleka crvenkaste, ili boje kože. Prati je svrab.

Dovoljna je izuzetno mala količina alergena u dodiru sa kožom da se javi ovakva alergijska reakcija.

Neke alergijske reakcije se mogu da se jave samo onda kada proizvod dođe u kontakt sa suncem. Na primer - određena krema vam je odgovarala uveče, ali kada ste sa njom izašli na sunce dobili ste simptome.  To se naziva fotoalergijski kontaktni dermatitis. Krema za sunčanje, krema za brijanje i parfem su česti ovakvi alergeni.

Ukoliko imaš osetljivu kožu, za ubuduće - najbolje je da koristiš neke od OVIH preparata za čišćenje lica iz drogerija

Niste promenili proizvode, a javila se reakcija? - Moguće

Ako vam se čini da vaša koža ima alergijsku reakciju iako niste promenili svoju rutinu, verovatno i niste uradili ništa loše, jer je apsolutno moguće da se to desi.

Alergija može da se razvije kada koža vremenom postane osetljiva na bilo koji sastojak koji uzrokuje problem, i to obično zahteva višestruko izlaganje. Dakle, možda nemate pojma da ste razvili alergiju na nešto što koristite, dok jednog dana ne vidite reakciju na licu.

Osim toga, alergijske reakcije se obično ne pojavljuju odmah. Može da prođe nekoliko sati ili dana nakon izlaganja, pre nego što vidite ili osetite bilo koji od gore navedenih simptoma, što otežava pronalaženje uzroka. 

Takođe, osip može da se razvije na nekom drugom mestu, osim na mestu gde ste prvobitno primenili problematični proizvod. Na primer, ako ste alergični na sastojak laka za nokte, vaši prsti možda neće reagovati, ali ako prstom protrljate kapak - to bi moglo da reaguje tako što ćete videti reakciju na oku.

Pored toga, stvari koje unosite - poput hrane i lekova - takođe mogu da izazovu alergijsku reakciju na licu. Ako mislite da bi vaša koža mogla da bude povezana sa nečim drugim, a ne sa lokalnim proizvodom, obavezno obavestite opšteg lekara ili dermatologa. On bi trebalo da vas uputi na alergenske testove.

bubuljice na licu od kreme

Kako lečiti alergijsku reakciju na licu

Bez obzira na to kako se vaša reakcija pojavljuje, prva stvar koju treba da uradite je da prestanete da koristite bilo koji proizvod za koji sumnjate da ga je uzrokovao. 

Ako osećate teške simptome kao što su slab ili ubrzan puls, otečen jezik ili grlo, problemi sa disanjem, mučnina, povraćanje, dijareja ili vrtoglavica - potražite hitnu medicinsku pomoć. To mogu da budu znaci po život opasne alergijske reakcije.

Ukoliko imate neke od prethodno pomenutih reakcija, kao što su: svrab, peckanje, crvenilo, osip, koprivnjača, perutanje, suvoća kože, mrlje... pročitajte kako da to što pre sanirate:

  • Isperite proizvod sa lica hladnom vodom ili koristite hladan oblog po potrebi - 15 do 30 minuta da biste ublažili peckanje ili svrab.
  • Nakon umivanja lica, dok držite obloge - NE STAVLJAJTE druge kozmetičke preparate 
  • Nanesite kremu od 1% hidrokortizona (kupuje se bez recepta, ali spada u grupu blagih kortikosteroida) ili blago namažite pantenol gel.
  • Izbegavajte grebanje ili češanje područja, to može pogoršati osip i stvoriti kožu idealnu za infekciju.
  • Ne izlažite se suncu, kako biste izbegli dodatno oštećenje kože dok zaceljuje.
  • Ako kućni lekovi ne pomažu ili su vaši simptomi ozbiljni, lekar može da vam prepiše topikalne kortikosteroidne kreme ili oralne lekove, kako bi smanjio upalu.

Koliko dugo alergijska reakcija na licu traje, razlikuje se od osobe do osobe, ali većina kontaktnih dermatitisa generalno nestaje u roku od dve do četiri nedelje - sve dok izbegavate bilo kakvo dodatno izlaganje alergenu. Ako vaši simptomi traju duže od toga, svakako ćete želeti da posetite doktora da shvatite šta se dešava.

Pročitajte i EKCEM NA LICU: Najbolje kreme po izboru dermatologa - uzroci i lečenje

Постави коментар

0 Коментари