Ticker

6/recent/ticker-posts

VRUĆINA LOŠE UTIČE NA VAS? Proverite da li patite od netolerancije na toplotu

 Volite leto, more i druženja, ali vam dnevna vrućina pri visokim temperaturama nikako ne prija? Da li ste znali da onih 35 stepeni ne podnosi svaka osoba isto? Možda ste i vi netolerantni na vrele dane. 





Mozak različito reaguje na toplotne promene, i na osnovu toga šalje signal telu kako da se odbrani od vrućine. Baš zbog toga, može se desiti da ste osetljiviji od ostalih. Nije to ništa neuobičajeno, i važno je da se netolerancija na toplotu može iskontrolisati!

Ovo su simptomi koji ukazuju na netolerancije na toplotu

1. POVEĆANO ZNOJENJE

Da li ste primetili fleke od znoja na odeći? Neprijatno vam je da obučete majice pastelnih boja kada treba po danu da izađete iz kuće? Osećate kako znoj klizi po vašoj koži? Ovo su definitivno simptomi koji ukazuju na prekomerno znojenje. 

Ono što morate uraditi, jeste da unosite veću količinu tečnosti. Brzo gubimo vodu leti, zato je važno da unosimo sirovo voće i veću količinu nezaslađene tečnosti. Uživajte u lubenici, dinji, limunu... i pijte tečnosti poput ceđenog voća, limunade, ledenih nezaslađenih čajeva i vode, naravno.

2. VRTOGLAVICA

Vrtoglavice su moguće, ne usled visokih temperatura, već zbog sparine. Mnogi zbog toga mešaju vrtoglavicom sa visokim temperaturama napolju, a u stvari, stvar je u zagušljivosti i sparini koja se najčešće javlja usled letnjih vrućina. Sparine naročito ne prijaju osobama sa niskim pritiskom, jer usled nedostatka vazduha, pritisak dodatno opada, pa se mogu javiti vrtoglavice. Sklonite se od sunca, pijte tečnosti i napravite vetrovito stanje u kom se nalazite.

3.  ZAMARANJE I SMANJENA KONCENTRACIJA

Gledate oko sebe ljude koji uživaju u odmoru, plaži, kafićima i izlascima. Imate utisak da im leti ne treba odmor ni pet minuta, a vi ste umorni i od spavanja. Niste jedini, možda samo imate netoleranciju na vrućinu. To ćete lako otkriti, ukoliko čim zađe sunce više niste umorni i voljni ste da izađete iz kuće tek predveče ili uveče. 

4. UBRZANO DISANJE I OTKUCAJI SRCA

Ubrzan rad srca ili ubrzano disanje doživeo je svako u nekom momentu, međutim šta ako se oni često javljaju leti? Apsolutno je moguće da vas zabrine ova pojava u toku prekomernih vrućina, ali, verujte, ona nema veze ni sa kakvom bolešću - sa vama je sve u redu. Usled povećane telesne temperature javlja se širenje krvnih sudova i to izaziva više otkucaja srca u minuti. 

5. MUČNINA

Mučnina se javlja kod osoba netolerantnih na vrućine. Razlog tome je pregrejavanje tela usled kratkog vremena. To može značiti čak i da vam se mučnina javlja čim izađete iz kuće i stignete do parka na primer, ili čim sednete u kafić ili stignete na posao. Obavezno je da kod sebe imate flašicu vode i vlažne maramice da osvežite vrat i čelo.

6. GLAVOBOLJA

Osobe netolerantne na vrućinu imaju česte glavobolje. Samo izlaganje direktnom suncu u dužem vremenskom periodu, kod čak 67% ljudi, izaziva migrenu. Izbegavajte izlazak napolje po najjačem suncu i osigurajte se naočarima.

Da li ste se pronašli u nekim od ovih simptoma? Ukoliko ste iz stopa odgovorili sa: DA, U VIŠE NJIH - definitivno ste potencijal za netolerantne na vrućinu. 

Sada znate da niste jedini i pridržavajte se saveta o laganoj ishrani, unosku minimum 2 litre nezaslađene tečnosti dnevno, jedite sirovo voće i povrće i izbegavajte alkohol i unos kofeina koji će vam samo otežati netoleranciju.

Постави коментар

0 Коментари