Ticker

6/recent/ticker-posts

JESEN BEZ VIRUSA: Ovo su namirnice koje donose zdravlje vašem organizmu

 Uživajte u jeseni bez virusa, a za to vam nisu potrebni lekovi, već kvalitetna kupovina namirnica. Predstavljam vam voće i povrće koje pleni vitaminima koji ojačavaju imuni sistem. 
Uz to, donosim i recepte kojima nećete odoleti.

Devojka jede grožđe


1. CVEKLA

Veoma sočna cvekla obiluje vitaminima, a na vašoj trpezi se mora pronaći ove jeseni. Zahvaljujući svom sastavu, cvekla smanjuje krvni pritisak. Odlična je pri lečenju problema sa digestivnim traktom, njeni hranljivi sastojci poboljšaće rad želuca i creva. Ona sadrži betanine i betaine, koji pomažu da se uspori starenje.

Recept za salatu od cvekle i jabuke: 

Potrebna vam je 1 cvekla, 2 jabuke, 3 kašike soka od limuna i kašika meda. Cveklu i jabuku oljuštite i izrendajte. Dodajte preostale sastojke i izmešajte. Prijatno.

2. BUNDEVA

Ukusna namirnica puna karotena. Takođe, bundeva u sebi ima i omega3 masne kiseline - a svi amo upoznati sa njegovim benefitima. Poboljšava probavu, a pored vitamina A obiluje i vitaminom C koji čuva organizam od virusa.

Recept za grilovane bundeve:

Potrebno vam je 300g očišćene bundeve, pola kašičice mlevenog đumbira, pola kašičice šećera u prahu i dve supene kašike suncokretovog ulja.

Propržite na laganoj vatri đumbir, pa ga statie u činiju. Dodajte šećer i ulje. Isecite bundevu na tanke kriške, pa umočite u sastojke iz činije. Pecite na tiganju sa obe strane oko 5-6 minuta. Uživajte u ukusu.

jesenja trpeza


3. GROŽĐE

Grožđe je prepuno vitaminima K i C, store znači da je grožđe važno za zdravlje kostiju i održavanje jakog imuno sistema. Visok sadržaj antioksidanasa može da spreži razne bolesti: dijebetes, rak i srčane bolesti. Takođe, grožđe održava zdrav i dobar vid.

Recept za jutarnju kašu od grožđa:

Potrebna vam je šolja crnog grožđa i jedna kruška. Izmiksajte sastojke, pa dodajte u činiju sa grčkim jogurtom. Uživajte u zdravom doručku.

4. SMOKVE

Kraljice jeseni sadrže visok nivo magnezijuma, koji štiti naš nervni sistem. Smokve leče razne bolesti, a između ostalog i usporavaju starenje. Obiluju i kalijumom, kalcijumom, gvožđem, fosforom, bakrom, vitaminima B6, C i betakarotenom.

Recept za jesenje mafine:

Potrebno vam je oko 15 smokava, 6 kašika šećera, 2 vanilin šećera, ulje, 2 kašike kafe, 1dl vina i 8 kašika brašna i 4 jaja. Sve sastojke sem smokvi umutiti i preliti u pleh za mafine. U svaku modlu utisnuti po smokvu - da prođe kroz smesu. Pecite u reini na 180 stepeni, oko 25 minuta. Proverite viljuškom da li se smesa ispekla. Uživajte u ovom ukusu.

5. JABUKE

Malo ko zna da jabuke više nego većina ostalog voća sadrži kvercetin - koji poboljšava raspoloženje i čuva pamćenje. Jabuke će vam savršeno odgovarati ukoliko želite da održavate težinu, ili ste na dijeti, jer čine da se osećamo sitim. Odlične su za dravlje srca i pune vitamina C.

Recept za jesenju poslasticu sa jabukama:

Potrebno vam je broj jabuka po želji, cimet, med i alu-folija. Svaku jabuku (nemojte ljuštiti) obložite tankim slojem meda i pospite malo cimeta po želji. Jabuku dobro uvijte u foliju tako da može da izviri samo peteljka. Poređajte jabuke u rernu i pecite na 180 stepeni oko 10 minuta. Ovaj ukus nećete zaboraviti.

Koji recept je vaš izbor ove jeseni?

Постави коментар

0 Коментари