Ticker

6/recent/ticker-posts

ŠTA JE AKTIVNI UGALJ? Čemu sve služi i da li je zdrav za tvoj organizam

 Ugalj je bio jedna od zvezda nege kože od pretprošle godine, kada su crne maske, sredstva za čišćenje i pilinzi stigli na scenu. Kozmetičke kompanije pohvalile su ga zbog čišćenja i osvežavanja masne kože i kože sklone aknama, a društveni mediji brujali su samo o tome. Okej, shvatili smo da crni gelovi, prahovi i ostalo služe za spoljašnjost, ali koliko benefita ima aktivni ugalj kada se pije, i šta to on radi za našu unutrašnjost?

aktivni ugalj


Za početak, vreme je da se upoznamo sa aktivnim ugljem. Važno je da znamo da to nije onaj ugalj kojim palimo roštilj za 1.maj, ili onaj za ogrev, već je u pitanju nešto malo drugačije. 

Aktivni ugalj deluje poput magneta. Vezuje za sebe sve loše do čega može doći, odnosno, aktivni ugalj "upija" sve štetne materije, a zatim se ne razlaže u organizmu, već ga direktno izbacujemo putem stolice. Super zvuči, zar ne?

Aktivni ugalj godinama se koristi u hitnim slučajevima za lečenje nekih vrsta oralnog trovanja i predoziranja lekovima, baš zbog svoje sposobnosti da uhvati toksine i hemikalije, što sprečava njihovu apsorpciju u crevima ili krvotoku.

Pitala sam stručnjake...

Neki stručnjaci savetuju da se aktivni ugalj (u manjim dozama) koristi povremeno i preventivno radi čišćenja tela od toksina. Kojih toksina? - Pa toksina koje konstantno unosimo zagađenjem koje je oko nas, hemikalijama u hrani ili slično... Dok drugi doktori savetuju da se aktivni ugalj ne koristi u preventivne svrhe, već kada za to postoji potreba, jer, kako kažu, "Bubrezi i jetra su prirodni filteri vašeg tela. Neka vaši bubrezi i jetra rade svoj posao".

Pored ova dva oprečna stava, došla sam do zaključka da aktivni ugalj ima dosta benefita, ali ne trebamo ga koristiti bez razloga, jednostavno nema potrebe.

Za šta je dobar aktivni ugalj?

Odličan je prie trovanju. Za sebe veže toksine koje momentalno izbacuje van našeg organizma putem stolice. Aktivni ugalj odličan je i za mamurluk - da, toksini koje smo uneli veče pre, zalepiće se poput sunđera za aktivni ugalj i neprimetno ćemo ih izbaciti napolje!

Kod smanjivanja gasova i nadutosti u stomaku, kao i kod ublažavanja dijareje (proliva). Međutim, kod proliva, ne zaboravite da su probiotici ipak lekovi koje ne treba da izbegavate. 

Aktivni ugalj siguran je za upotrebu.

Aktivni ugalj ima visoku primenu u nezi kože i zuba. Dobro je već poznato da izbeljuje zube, a kod nege kože utiče u čišćenju pora. Kako da ga koristite u ovoj primeni, pogledajte u drugom tekstu. 

Kada aktivni ugalj nije dobar?

Aktivni ugalj ponekad može više da odmogne, nego pomogne. Na primer, dešava se da većom primenom aktivnog uglja, pri izbacivanju, oboji vašu stolicu, pa tako je moguće da ne vidite ukoliko imate neka krvarenja u digestivnom traktu. Takođe, može dovesti do zatvora.

Ukoliko konzumirate i neke druge lekove pored aktivnog uglja, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom pre upotrebe.

Ativni ugalj u kapsulama ili tableti može se naći u svim prodavnicama zdrave hrane, ili apotekama. Možete ga pronaći i u DM-u ili Lilly-ju po ceni od 250 do 600 dinara.

Постави коментар

0 Коментари