Ticker

6/recent/ticker-posts

ZAŠTO SE NON STOP ZNOJIM? Sve o ovoj neprijatnosti - dermatolozi donose razloge i rešenja

 Definitivno je osećaj ponekad odličan kada se oznojimo nakon dobrog vežbanja ili trčanja u obližnjem parku, ali šta ćemo kada nas "napad znoja" zadesi kada se najmanje nadamo? Da li vam se to često dešava? Koliko je to normalno, koji su mogući razlozi i kako da rešimo prekomerno znojenje objašnjavaju stručnjaci.

pomoc pro prekomernom znojenju


Okej, zsvesni som da znojne žlezde ispuštaju znoj, i da je zdravije da one rade, nego da ne rade. Međutim, šta kada preteruju i to postaje neprijatno?

Da li vam se dogodilo da obučete omiljenu košulju za posao, i čim stignete na radno mesto osećate se neprijatno jer vidite najružniji "krug" ispod pazuha? Šta ćemo sa omiljenom majicom pastelnih boja za večernji izlazak - iako ste naneli dezodorans ili stik, nakon kratkog vremena evo znojnog kružića ispod pazuha - poznato vam je?

Dobra vest je da prekomerno znojenje najčešće nije znak za paniku - obično su u pitanju male greške pri životnom stilu, i zato donosimo laka rešenja za ovaj dosadan i neprijatan problem.

Pre svega, zašto se toliko znojimo?

Koliko god ponekad bude neprijatno, ili smrducka, znojenje je normalna pojava. Kako dermatolog kaže, znojimo se da bismo regulisali telesnu temperaturu, odnosno, znojenje omogućava telu da se ohladi.

Međutim, pored "rashlađivanja", napadi znoja često se događaju usled stresa.

Kliko znoja je previše?

Nećete verovati, ali normalan raspon znojenja jeste od dva decilitra do čak nekoliko litara dnevno. Sve zavisi od toga kako provodite dan. Naravno da je normalno da se neko mnogo znoji ukoliko se profesionalno bavi sportom, pa svakoga dana satima vežba, ili ako ste veliki ljubitelj teretane. Međutim, čak i da leškarite na ljuljašci u baštenskoj hladovini celog dana - morate se makar malo oznojiti.

Oko tri procenata ljudi pati od prekomernog znojenja, poznatog kao hiperhidroza. Žlezde koje su odgovorne za znojenje zovu se apokrine žlezde, a kod onih sa hiperhidrozom, ove žlezde su preaktivne i proizvode mnogo više znoja nego što je potrebno za hlađenje tela.

Stanje može biti generalizovano (zahvaćajući celo telo) ili lokalizovano na određene delove tela. Generalizovana hiperhidroza je često simptom osnovnog zdravstvenog stanja, uključujući metaboličke poremećaje (kao što je hipertireoza), dijabetes, infekcije ili limfne tumore. Prekomerno znojenje takođe može biti posledica zloupotrebe alkohola ili odvikavanja, ili može biti izazvano određenim lekovima, posebno antidepresivima. Anksioznost i promene u hormonima su takođe povezane sa generalizovanom hiperhidrozom.

Lokalizovana hiperhidroza (na primer, samo ispod pazuha, na leđima ili butinama), s druge strane, obično nije simptom nekog stanja. 

Ako se znojite lokalno, ali ipak osećate da se znojite previše, postoje razlozi za to koje vam otkrivam u daljem tekstu. 

Zašto se previše znojim?

Ako se pitate zašto se previše znojite na pojedinim mestima, niste sami. Postoji nekoliko uobičajenih razloga zbog kojih se tako lako znojite.

  • Previše alkohola: Konzumacija alkohola uzrokuje širenje krvnih sudova, što onda može izazvati prekomerno znojenje
  • Previše kofeina: Kofeinska pića, kao što su kafa, energetska pića ili čaj, mogu uzrokovati da se znojite više nego inače. Pošto je kofein stimulans koji može podići telesnu temperaturu, može izazvati znojenje.
  • Hormonske promene: Hormonske promene tokom menopauze, vašeg mesečnog menstrualnog ciklusa ili trudnoće mogu uticati na vašu telesnu temperaturu. Povećani nivoi progesterona povećavaju telesnu temperaturu.
  • Pušenje: Nikotin, kao i alkohol i kofein, je stimulans. Ako pušite, znojite se više od onih koji ne puše.

kako da smanjim znojenje


Kako da smanjim znojenje?

Preći ću odmah na stvar: Postoje dve "medicinske varijante" kako da uspešno umanjite znojenje. Prva varijanta jesu određeni proizvodi, odn. antiperspiranti koji se mogu kupiti samo uz recept lekara. Ukoliko smatrate da imate ovaj problem, posetite dermatologa i konsultujte se o mogućem rešenju. Druga varijanta jeste botoks - tako je, botoks koji se ubrizgava kod lojnih žlezda umanjuje i najteže oblike prekomernog znojenja do čak 87%. Botoks traje od 7 do 12 meseci. 

Međutim, ukoliko ne smatrate da ste spremni za medicinsku intervenciju, ili vam znojenje nije u tolikoj meri baš zastupljeno, ali je i dalje nepodnošljivo dosadno i neprijatno, menjajte životne navike.

Prva stanica - zdrava ishrana!

Bez dve litre vode ne započinjite bilo kakvo rešenje protiv znojenja! Dovoljan unos vode je obavezan radi zdravlja celog organizma, a što se tiče znojenja - tu je obavezno! Ukoliko pijete više vode, manje ćete se znojiti!

Ovo povrće bogato je vodom i odlično pri smanjenju prekomernog znojenja: zelena salata, paprika, paradajz, spanać...

Hrana bogata vlaknima: ovas, grašak, pasulj, jabuke, šargarepa, pirinač, avokado, maline, kukuruz, krompir, leblebije, pistaći, banane, kupine, bademi, sočivo, čia semenke...

I još obavezno: mleko, mlečni proizvodi, jaja, govedina, riba, maslinovo ulje!

Izbegavajte: ljuto i začinjeno, prerađenu i masnu hranu, kofein i alkohol.




Постави коментар

0 Коментари