Ticker

6/recent/ticker-posts

KAKO KORISTITI ULJE RUZMARINA? Tajna jake i zdrave kose koja ne opada

 Veruje se da ulja za kosu imaju mnoge prednosti. Hidriraju i hrane kožu glave i folikulu dlake, podstiču rast kose i umanjuju njeno opadanje. Međutim, to nije sve, neka ulja umanjuju perut i pomažu iritiranoj koži glave. Ukoliko su neki od vaših problema suva i oštećena kosa koja opada, imam pravo rešenje za vas. Tajna je u ulju ruzmarina.

ruzmarin ulje za kosu


Dermatolozi su pokazali da ulje ruzmarina sprečava lomljenje kose, a u praksi, iskustva pokazuju da podstiče njen rast i jača samu dlaku.

Ulje ruzmarina podstiče dlaku da raste tako što blokira loše efekte DHT-a, tipa hormona koji je odgovoran za smanjenje folikula dlake, što dovodi do opadanja kose. Povećava protok krvi u folikulama, što povećava protok kiseonika i hranljivih materija potrebnih za rast jake kose. 

Takođe, smanjuje iritaciju vlasišta što dovodi do rešavanja problema sa peruti. Bolja cirkulacija kože glave  pomaže u održavanju kose u fazi rasta i sprečava opadanje.

Ko može da koristi ulje ruzmarina?

Ulje ruzmarina može svako da koristi, ali je ono posebno pogodno kod problema sa peruti, tankom dlakom i opadanjem ili lomljenjem kose.

Takođe, preporučuje se onima koji žele da problemu kose i kože glave priđu prirodnim putem. Ukoliko imate osetljivu kožu glave, razgovarajte sa dermatologom pre upotrebe.

Ukoliko ste u drugom stanju ili dojite, obavezno se posavetujte sa dermatologom pre upotrebe. Takođe, mogu se javiti i alergije, zato je važno biti na oprezu.

Kako se koristi ulje ruzmarina?

Ulje ruzmarina može se koristiti samostalno, u tretmanima kod kuće. U zavisnosti od vašeg problema, postoje različiti načini primene ovog ulja.

Ukoliko lečite opadanje kose, ulje se nanosi direktno na kožu glave. Nekoliko kapi ovog ulja nežno masirajte više od 3 minuta kako biste podstakli cirkulaciju. Ulje nemojte ispirati pre isteka 10 minuta, a najbolje bi bilo kada biste ga ostavili da deluje oko 4 sata. 

Ovaj tretman možete raditi svaki put pre pranja kose, odnosno dva do tri puta nedeljno.

Iako je najefikasnije ukoliko se koristi samo ulje na koži glave, možete dodati i nekoliko kapi ruzmarinovog ulja u vaš svakodnevni šampon, pa prilikom pranja kose ostaviti da deluje nekoliko minuta.

Budite strpljivi, vidljive promene kod ovakvih problema uočavaju se tek nakon primene ovog tretmana u periodu od 3 meseca.

Ukoliko je vaš problem lomljenje kose i tanka, suva dlaka, tretman možete uraditi tako što ćete nekoliko kapi ulja ruzmarina pomešati sa kokosovim ili maslinovim uljem, pa tako razblaženo naneti duž krajeva kose. Ostavite da deluje i dobro isperite dva puta šamponirajući celu kosu. 

DODATAK: Ukoliko je vaše teme masnog tipa, a imate problema sa gubitkom kose, predlažem da umesto ruzmarinovog ulja probate čaj od ruzmarina. Svež ruzmarin stavite u ključalu vodu. Kuvajte nekoliko minuta, pa isključite ringlu. Ostavite u vrućoj vodi poklopljeno sve dok se ne ohladi. Ovim čajem možete ispirati kosu nakon svakog pranja. Takođe, čaj možete staviti u praznu bočicu sa raspršivačem i prskati na teme glave svaki ili svaki drugi dan, masirajući nekoliko minuta. 

Постави коментар

0 Коментари