Ticker

6/recent/ticker-posts

ŠTA JE RETINOL I KAKO SE KORISTI? Sve o vašem sledećem omiljenom proizvodu

 Pored SPF-a, retinol je već možda na drugom mestu po popularnosti u nezi kože poslednjih godina. Dermatolozi ga preporučuju, jer pomaže kod problema sa kožom od akni, preko bora, do pigmentacije. Naravno, postoje i stvari kod kojih bi trebalo da se pazite retinola, zato ćemo detaljnije o njemu u ovom tekstu.

retinol za lice


Retinol, iako se često koristi kao sveobuhvatni termin, dolazi u različitim oblicima, i svaki ima različito ime, ali svi su derivati vitamina A. Najjači oblici su dostupni samo uz lekarski recept, mada postoji i mnoštvo opcija dostupnih bez recepta. Pre nego što počnete da ga koristite, evo šta treba da znate:

ŠTA RETINOL TAČNO RADI?

Bolje je pitanje: Šta ne radi retinol? Ok, neće vam počistiti kuću ili vam promeniti lični opis, ali uradiće mnogo toga dobrog vašoj koži. Pomaže učvršćivanju kože tako što pokreće proizvodnju kolagena i elastina i ubrzava regeneraciju. Takođe, može poboljšati pigmentaciju, teksturu kože lica, reguliše akne, ožiljke od akni i začepljene pore. Malo li je?

KO TREBA DA KORISTI RETINOL?

Osim onih sa rozaceom ili veoma osetljivom kožom, svako može imati koristi od retinola. Ukoliko se borite sa aknama ili protiv finih linija i bora - odličan ste kandidat.

ALI... (Naravno da postoji to čuveno "ali")

Pored svih benefita, retinol može da bude i iritant i da poveća našu osetljivost na sunce. Trebalo bi da ga uvedete u svoju rutinu nege kože uz određenu prethodnu pripremu i znanje. Ipak, kada jednom shvatite sa čime radite, to će promeniti igru.

Zbog toga, retinol se smatra "noćnim" proizvodom. Međutim, ukoliko baš želite da ga koristite ujutru, obavezno, ali OBAVEZNO, koristite kremu sa visokim zaštitnim faktorom. 

KAKO SE KORISTI RETINOL?

Ključ sa retinolom je da počnete polako. Za početnike, period prilagođavanja može uključivati blago ljuštenje, suve fleke, crvenilo i, u nekim slučajevima, čišćenje (tj. vaša koža će izgledati mnogo gore pre nego što postane sjajna i čista – mmm, divna). Ukoliko uočite da ovaj period ne splasnjava nakon nedelju dana, možda imate previše osetljivu kožu - posavetujte se sa dermatologom pre nego što nastavite! Počnite da koristite retinol jednom do tri puta nedeljno pre nego što povećate na jednom dnevno ili svaki drugi dan (što je sasvim dovoljno).

KOLIKO VREMENA DO REZULTATA?

Zavisi od proizvoda. Ukoliko vam je dermatolog pripisao retinol na recept, promene su očigledne za četiri do šest nedelja, dok za retinol bez recepta može biti potrebno malo više od 12 nedelja. Budite strpljivi! Koliko brzo sve nestane zavisi i od težine problema sa kožom koje želite da rešite i od snage onoga što koristite. 

Veća snaga ne znači bolji proizvod. Treba uzeti u obzir kako vaša koža toleriše retinol. Ako ste pronašli odgovarajuću snagu koja daje rezultate bez iritacije, ostanite pri tome. Previše crvenila? Popusti odmah! Sa druge strane, i dalje izbijaju ili se bore ne poboljšavaju? Možeš i jače, ali u konsultaciji sa dermatologom.

Постави коментар

0 Коментари