Ticker

6/recent/ticker-posts

BUDITE SE UMORNI ILI DEPRESIVNI? Saveti za suzbijanje anksioznosti pre početka novog dana

 "Želela bih da popijem prvu jutarnju kafu odmorna i bez brige!" - ukoliko se pronalazite u ovoj rečenici, predlažem da nastavite sa čitanjem, može da pomogne.

budjenje ujutru


Da li ste se nekada probudili sa osećajem uznemirenosti, jakim lupanjem srca, ili jednostavno ste otvorili oči umorni kao da ste radili, a ne spavali? - Sigurno da da, ali da li se ova situacija ponavlja iz dana u dan? Ukoliko je vaš odgovor potvrdan i na drugo pitanje, vreme je da se suočimo sa jutarnjom anksioznošću i sasečemo je u korenu.

Zašto osećamo jutarnju anksioznost?

Povremena jutarnja anksioznost je sasvim normalna stvar. Ukoliko imate težak dan pred vama, ili neki posao koji treba da obavite, a stvara vam nelagodu... takođe, ukoliko imate tremu pred neki događaj koji sledi, sasvim je normalno da se tako osećate i ujutru ili preko dana. Problem dolazi onda kada jutarnju anksioznost osećamo bez nekog konkretnog razloga koji sledi. 

Obično, anksioznost potiče od nekih "loših misli" o danu koji sledi. Mnogo puta imamo iskrivljene misli o stvarnosti u kojoj se nalazimo zbog nekih konkretnih situacija. Tih situacija smo ponekad svesni, ponekad potpuno nesvesni. Ukoliko znate zbog čega se osećate anksiozno ujutru, vrlo verovatno je da ćete dodatno razmišljati o toj nadolazećoj situaciji. Takođe, možete dodatno pogoršati stvar ukoliko negativno razmišljate o nečemu što se, realno, još nije ni dogodilo. Ukoliko ne možete sebe da ubedite da treba pozitivno razmišljati čak i onda kada "ne vidite pozitivno", probajte da uopšte ne razmišljajte, već krenite kroz dan kao da je samo još jedan u nizu...

... Ali šta ako se osećam anksiozno svakog jutra?

Ukoliko se budite uznemireni većinu dana, to je jasan pokazatelj da bi trebalo da se obratite psihologu. Nešto vas muči, možda ste svesni globalnog problema, ali možda i niste. Zbog toga je najbolje, da biste ušli u srž problema i rešili ga, da se posavetujete sa psihologom.

Anksioznost kod ljudi kod kojih je potvrđen najčešće se i javlja neposredno pre spavanja, ili odmah nakon buđenja. Jako je važno da znate da niste jedini, daleko od toga. Važno je da zakažete konsultacije kod psihologa kako biste rešili problem i probudili se orni za jutarnju kaficu.

Ukoliko osećate anksioznost nakon što uveče legnete u krevet, može vam se poremetiti san. Ukoliko je osećate ujutru, baš zbog nelagode koju ste osetili, moguće je da će vam ona pogoršati ceo nadolazeći dan. Takođe, vaša anksioznost može nestati i kako dan odmiče.

Kako izgleda jutarnja anksioznost?

Broj jedan na listi simptoma je ono čuveno: "vi previše mislite". Mentalno ćete se osećati kao da postoji mnoštvo problema koje morate da rešite, ili koje nikako ne možete da rešite, a vaš mozak "bezuspešno" traži rešenja.

Ansksioznost koju ove misli stvaraju, takođe može uticati i na nekoliko fizičkih simptoma:

  • Umor
  • Znojenje
  • Mučnina
  • Napeti mišići

Ove "prekomerne misli" mogu da budu uzrokovane i sledećim simptomima:

  • Neprestano stvarate najgori mogući scenario
  • Brinete o stvarima koje su van vaše kontrole
  • Plašite se donošenja pogrešnih odluka
  • Ne možete da se oslobodite brige

Kada sve ovo skupite u vašem telu, ne možete da se kontrolišete i stvarate sami sebi problem - zbog toga se javlja jutarnji umor, depresija ili anksioznost.

Okej, ali kako da ovo zaustavim?

Prvo, osnovno, najvažnije i najefikasnije jeste da se obratite psihologu. Budimo realni, koliko god tekstova na internetu budete pročitali, nijedan neće moći da uđe u srž vašeg problema i vaših razmišljanja, ali to može psiholog.

Ono što možete sami za sebe da uradite kako biste umirili vaše misli i suzbili ovaj jutarnji problem je sledeće:

Dobro se naspavajte - Lezite na vreme, i spavajte u kontinuitetu 8 sati. Popijte čaj za umirenje (kamilicu ili neki drugi biljni čaj bez kofeina) ili šolju toplog mleka i lezite da spavate.

Redovno lagano vežbajte - 30 minuta dnevno odvojite za vežbe koje će vam prijati. Šetajte, trčite, radite jogu ili idite u teretanu. Važno je da ste aktivni bar pola sata dnevno.

Napravite jutarnju rutinu - Kada se probudite, bez razmišljanja u krevetu, ustanite i istuširajte se. Popijte kafu i izađite napolje bar 15ak minuta. Ukoliko ovo uvrstite u jutarnju rutinu, anksioznost možda neće imati vremena da se javi.

Ne gledajte u telefon - Koliko nas uzima telefon u ruke odmah nakon što se probudi? Izbacite tu naviku, odradite jutarnju rutinu, pa tek onda pogledajte društvene mreže, vesti, mejlove, ili šta već želite.

Napravite spisak - Ukoliko ovo prethodno jednostavno ne deluje, jer vam nije do "iskakanja" iz kreveta, u redu - pravite realan spisak. Kada se probudite, razmislite o danu koji je pred vama. Napravite realan spisak obaveza i onoga što predstoji. Ne opterećujte se ishodom dana ili "šta to može loše da se desi", već realno postavite sebi dan.

Ukoliko se stalno suočavate sa svojom anksioznošću, najbolji lek je da zakažete viđenje sa psihologom. Terapija sa psihologom će vam pomoći da kontrolišete anksioznost, i naučiće vas da se nosite sa ovim problemom. Na psihoterapiji možete naučiti kako da anksioznost brže nestane.

Постави коментар

0 Коментари