Ticker

6/recent/ticker-posts

CVEĆE U DOMU KOJE OPUŠTA I SMIRUJE: 5 nezahtevnih sobnih biljaka koje umanjuju stres

 Da li ste znali da sobne biljke, pored estetike i čistijeg vazduha, utiču i na kvalitet života? Posebne sobne biljke mogu da doprinesu smirenosti i manjku stresa koji se nagomilava tokom celog dana. Pored toga što će dobro uticati na vašu svakodnevicu, ove biljke ne traže od vas da budete ekspert u nezi zelenila.

sobne biljke u kuci


"Utvrđeno je da biljke i izloženost zelenilu imaju višestruke koristi za mentalno zdravlje, kao što su smanjenje stresa, smanjenje osećaja depresije, povećanje društvenosti, vraćanje fokusa, poboljšanje kognitivnih performansi, poboljšanje raspoloženja i povećanje samopoštovanja", rekao je Džejmi Kiton Džons, psihoterapeut iz Vašingtona, koji je proučavao i radio istraživanje.

Kako biljke čine dobrobit po mentalno zdravlje?

Složićete se da se svi bolje osećamo kada smo u prirodi, šumi, na selu ili obližnjem parku. Jedna studija, koju je radio pomenuti psiholog, pokazala je da su pacijenti u bolnici koji su imali biljke u svojoj sobi prijavili manje bolova, niži krvni pritisak, manje umora i manje anksioznosti od pacijenata koji su boravili u smeštaju bez biljaka.

Studije su pokazale da biljke i baštovanstvo pomažu u smanjenju simptoma anksioznosti i depresije, dok povećavaju produktivnost i nivo serotonina, neurotransmitera odgovornog za podizanje raspoloženja.

Koje biljke su najbolji izbor za poboljšanje mentalnog zdravlja?

Sanseverija

biljka zmija sanseverija u saksiji


Sanseverija, poznata i pod nazivom "biljka zmija", pripada porodici ljiljana. Veoma je izdržljiva i lako se uzgaja, može da preživi u raznim uslovima, tako da nećete imati mnogo briga oko nje. Ona tokom noći pretvara ugljen-dioksid u kiseonik, i zbog toga je preporučljiva i za one koji imaju loš san. Pored toga, tokom celog dana osvežavaće prostor i činiti da se osećate mirnije i sa manje stresa, njen blagi i specifično lepi miris učiniće da vam se odmah dopadne.

Idealna je za stan ili kuću. Može da naraste i do metar i po, pa tako joj treba veća saksija. Izgleda elegantno i slaže se uz svaki prostor, a neće vam zameriti i da zaboravite da je zalijete i po par nedelja. 

Aloe vera 

Aloe vera biljka u saksiji


Aloe vera, pored lepote svojih listova, odlična je i za lečenje mnogih stanja. Gel koji se nalazi u njenim listovima lek je kod opekotina, zarastanja rana i problema sa suvoćom kože. Ukoliko se konzumira na adekvatan način, aloe vera podiže imunitet i ima velika lekovita dejstva.

Ona pomaže u detoksikaciji vazdušnog prostora, pa tako će vaša prostorija dobiti potpuno novi, svežiji dojam. 

Aloe vera je otporna na sušu i veoma laka za uzgoj. 

Potos

potos biljka


Kako feng-šui nalaže, ova biljka donosi novac i sreću u kuću. Međutim, mi ćemo se ovde osvrnuti na činjenice. Ne znam da li "radi" na novac, ali to što "donosi sreću" možemo da objasnimo. 

Ova biljka je vrsta puzavice, zato je važno da s vremena na vreme privežete njene listove kako bi išli u dobrom smeru.

Potos apsorbuje ugljen-dioskid iz prostorije u velikoj količini, prečišćava vazduh i čini prostoriju svežom tokom celog dana. Verovatno se zbog toga smatra da širi dobru energiju i sreću u domu gde se nalazi. Takođe, ona povećava vlažnost u vazduhu, što smanjuje rizik od bakterija. 

Zbog ovih pogodnosti, potos ima umirujući efekat koji se brzo primeti.

Izuzetno je laka za održavanje, voli osrednju svetlost i temperaturu oko 20 stepeni. Zalivajte je često, ali ne morate svakoga dana. 

Lavanda

lavanda u kuci u saksiji


Lavanda je dobro poznata po svom opuštajućem mirisu. Ima umirujuće dejstvo, pomaže u smanjenju stresa, podstiče san i unosi u kuću umirujuću i pozitivnu energiju.

Verujem da će vas miris oduševiti, pa tako možete lavandu držati i u spavaćoj sobi - i tako ćete imati mirniji san. Pored toga, lavanda je odlična i ako je koristite u kupki. Napunite kadu i ubacite malo lavande u vruću kupku. Osećaj koji ćete doživeti ne može da se opiše, a odmoriće vas i nakon najnapornijeg dana.

Hrizantema

hrizantema u kucnim uslovima uzgoj


Biljka specifičnog mirisa koju ćete ili mrzeti, ili zavoleti na prvi pogled. Ukoliko vam se dopadne, učiniće za vas mnogo više nego što ćete ikada morati za nju. Hrizantema dokazano ublažava simptome brige i stresa. Takođe, ukoliko vam je potreban lek za smirenje, čaj ovog cveta je idealan saveznik. Veoma je lekovita biljka.

Opušta mišiće, snižava krvni pritisak, i utiče na smanjenje stresa.

Hrizanteme postoje u raznim bojama, pa tako možete svoj dom začiniti omiljenim nijansama. Hrizanteme držite pored prozora, vole sunčevu svetlost i vlažnost vazduha. Zalivajte je svakog ili svakog drugog dana, ali neka listovi ostanu suvi. Prehrana i posebna nega nisu joj potrebni.


Постави коментар

2 Коментари

  1. Анониман29.1.23. 14:19

    Kako hrizantemu i lavandu drzati u kuci, zar to nije balkonsko i bastensko cvece?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман29.1.23. 16:55

      U cvećarama potražite hrizanteme u saksijama. Mogu se držati u sobi, cvetovi su manji i sam žbun, zalivanje i nega sobne hrizanteme je vrlo jednostavna. Lavanda može da se gaji u kući, odnosno, saksiji. Uz dovoljnu količinu zemlje, u jednoj saksiji oblikuje se kao žbun. Kod uzgajanja lavande u saksijama, važno je staviti drenažni sloj šljunka na dno saksije, ukoliko je sami sadite, naravno.

      Избриши

Ostavi komentar: