Ticker

6/recent/ticker-posts

UKLONI URASLE DLAKE NA PREPONAMA! Brzo i jednostavno do glatke kože

 Urasle dlake na preponama, nogama ili ispod pazuha veliki su neprijatelj ženama, pogotovu u letnjem dobu. Osim što, složićete se, jako ružno izgledaju, mogu da stvaraju veliku nelagodu, ali i komplikacije koje dovode i do operacije. Mnogi ne znaju, ali one mogu veoma jednostavno da se leče, a prvo pravilo je da ih NE ČUPATE i ne čačkate.

epilator, brijač za brijanje i trake za depilaciju sta je najbolje


Urasle dlake izgledaju poput upaljene bubuljice. Dlaka koja je krenula da raste, ostala je ispod površine kože. Ovo se najčešće dešava na mestima gde koristimo brijač, pincetu ili vosak za čupanje dlačica.

Prva stvar koju možeš da uradiš za svoju kožu, jeste da ne pogoršaš stanje. Znam da je teško odupreti se, ali ukoliko na bilo koji način diraš upaljeno mesto i uraslu dlačicu, vrlo je verovatno da ćeš pogoršati stvar, i sebe dovesti do dermatologa, ili hirurga po hitnom postupku! NE DIRAJ URASLE DLAČICE!

Sada, kada smo to zapamtili za života, hajde da vidimo šta možemo sami da uradimo za dobrobit svoje kože.

Kako urasle dlake utiču na moju kožu?

Urasle dlake su vrlo česta pojava kod ljudi koji skidaju dlačice brijačem, voskom ili pincetom. Na mestima gde ih uklanjamo, veća je verovatnoća da će se pojaviti. Dlačica koja je pod kožom se savija, i tako ne dopire na površinu, već njen kraj ostaje ispod površinskog dela kože. Nekada cela dlaka ostaje pod kožom, a na površini se vidi ispupčenje poput bubuljice, a nekada je slučaj da samo sredina dlačice izađe na površinu, pa iz te bubuljice viri deo dlačice koji je savijen. 

Veći problem sa urastanjem dlaka imaju oni koji imaju kovrdžavu kosu, guste ili oštrije dlake. 

Na licu (vrat, obrazi i brada), nogama, pazuhu i predelu intimne regije (bikini zona i prepone) veća je verovatnoća da će se razviti urasle dlake. Međutim, one mogu da se pojave i na drugim delovima tela, uključujući vlasište, grudi, leđa, stomak, unutrašnjost nosa, obrve i na zadnjici.

Koji su simptomi uraslih dlaka?

  • Iritacija kože.
  • Male izbočine sa dlačicama u sredini.
  • Bol.
  • Promena boje (crvena, braon ili ljubičasta).
  • Svrab.

Ako se urasla dlaka inficira, možda ćete primetiti da izbočine postaju sve veće i bolnije. Pustule se javljaju kada postoji gnoj oko folikula. Ova infekcija može dovesti do trajnih ožiljaka, ali i operacionog stola.

urasla dlaka kako resiti

Kako će dermatolog dijagnostikovati uraslu dlaku?

Urasle dlake mogu lako da se uoče, pa vam neće trebati dermatolog za to. Vrlo je verovatno da ćete sami da primetite uraslu dlaku na koži. 

Međutim, ukoliko imate česte pojave uraslih dlaka, javite se lekaru, a on bi trebalo da vam postavi sledeća pitanja:

  • Kada ste prvi put počeli da primećujete simptome?
  • Da li imate urasle dlake jedno vreme, ili one nestaju i vraćaju se?
  • Da li se brijete, depilirate ili na bilo koji drugi način čupate dlačice? Koliko često to radite?
  • Koju vrstu brijača koristite za brijanje?
  • Kako pripremate kožu pre nego što uklanjate dlačice?

Najveći problem nastaje uglavnom kod odgovora na poslednje pitanje. Mnogi nemaju nikakvu pripremu pre uklanjanja dlačica i to je jedan od problema od kojih nastaju urasle dlake. Takođe, odgovor na pitanje koliko se često brijete - može vam, ujedno, dati i rešenje za ovaj problem.

Pročitaj i KAKO POSVETLITI TAMNE FLEKE ISPOD PAZUHA? Rešenja koja kožu čine glatkom i ujednačenom

Kako lečiti urasle dlake kod kuće?

Postoji nekoliko načina da pomognete u lečenju uraslih dlačica kod kuće. Pročitajte naše savete i pridržavajte ih se. Važno je da sami ne čupate uraslu dlaku, ne cedite bubuljice, ne dirate rukama, ne bušite iglom i ne pokušate da obrijete uraslu dlaku.

LASER: Prvo i najefikasnije od svih tretmana jeste - laserska epilacija. Danas se mogu pronaći mnoga mesta koja nude ovu uslugu. Raspitajte se o najboljima. Bez ijedne dlačice na regiji koja stvara probleme sa urastanjem dlaka je najbolje rešenje. Laserska epilacija zaustavlja rast dlaka na nekoliko godina. Postoje različiti laseri za ove tretmane - IPL i diodni. Cena po tretmanu varira u odnosu na laser koji izaberete. Diodnim (medicinskim laserom) može da rukovodi samo medicinski radnik, dok IPL laserom može da se služi bilo koji salon. IPL laseri su, uglavnom, povoljniji, a diodni znatno efikasniji - pa sami odlučite šta želite. 

DUŽINA KORIŠĆENJA BRIJAČA: Ukoliko ne želite da odustanete od brijača - vodite računa da jedan brijač menjate na najviše 10 dana. Ukoliko koristite brijač više puta, a on stoji na vlažnom mestu (u kupatilu, kod tuš kabine ili kade), na njemu se skupljaju bakterije koje uzrokuju upale na koži. Takođe, sečiva na brijaču (od vode) brzo rđaju, i to dovodi do ranica, bakterija i upale na koži. Ne štedite na brijačima - čuvajte svoju kožu.

VAŽNO - OTVARANJE PORA: Pre depilacije ili brijanja, držite tople obloge 10-15 minuta na delu kože koji ćete tretirati. Tako đete otvoriti pore i iščupati dlaku iz korena. Na ovaj način ćete i osloboditi urasle dlake ukoliko već postoje, a važno je držati se ovoga i kao prevencija.

HIRURŠKO ODSTRANJIVANJE: Zdravstveni radnik može da koristi sterilni hirurški nož sa tankim sečivom da napravi mali rez na vašim pogođenim područjima. Oni će istisnuti gnoj i koristiti sterilnu pincetu za uklanjanje urasle dlake. Ovo nikako ne pokušavajte kod kuće. 

LEKOVI: Ukoliko imate problema sa čestim urastanjem dlaka i njihovim komplikacijama, lekar će možda morati da vam prepiše lekove koji smanjuju upalu i otklanjaju infekcije.

Kako da sami uklonite uraslu dlaku?

Da biste uklonili uraslu dlaku, prvo nežno operite kožu. Koristite tople obloge ili topao tuš na zahvaćeno mesto, kako biste otvorili pore što više. 

Obavezno uradite detaljan piling kože! On uklanja mrtvi sloj ćelija i pomaže u oslobađanju uraslih dlačica. Koristite toplu - ne vruću - vodu i malim, kružnim pokretima operite zahvaćena područja četkom za piling ili gelom sa zrncima. Isperite i dobro se prebrišite.

Ukoliko je dlaka urasla sa delom koji se vidi spolja, postoji način da je izvučete kod kuće. U bilo kom drugom slučaju, javite se dermatologu.

Potrebno vam je: alkohol, blaznica i pinceta. 

Sipajte alkohol na blaznicu i prebrišite deo sa uraslom dlakom. Deo pincete koji će dodirivati dlaku umočite u alkohol. Uhvatite pincetom jedan kraj savijene dlačice i nežno pokušajte da ga izvučete. Ukoliko ne ide, probajte sa drugim krajem. Trebalo bi da jedan kraj dlake izađe na površinu. Kada se to dogodi, ponovo nanesite alkohol na okolnu kožu, da biste sprečili infekciju.

Dlačica je sada sasvim normalno na površini. Možete je ukloniti. 

Ukoliko se desi da ne možete da izvučete kraj dlačice, znači da je dlaka duboko pod kožom. Takođe, ne dirajte upaljeno mesto ukoliko se dlačica ne vidi na površini. 

Šta se dešava ako se urasla dlaka ne leči?

U većini slučajeva, urasle dlake same zarastaju u roku od jedne do dve nedelje. Same se oslobađaju od kože, da i ne primetite. 

Infekcije se mogu razviti oko urasle dlake, izazivajući stvaranje gnoja, promenu boje i bol. Ako primetite znake infekcije, trebalo bi da posetite svog lekara. Ovakav tip urasle dlake ne možete sami da tretirate i vreme je za dermatologa.

Pročitajte i KAKO DA SE REŠITE URASLIH DLAKA KOD KUĆE? Ovo je moja preporuka proizvoda

Постави коментар

0 Коментари