Ticker

6/recent/ticker-posts

KAKO DA SE REŠITE URASLIH DLAKA KOD KUĆE? Ovo je moja preporuka proizvoda

 Šta su urasle dlake, osim bolnih i komplikovanih smetnji? Odvratan izgled urasle dlake nije samo to, već može da preraste u ozbiljnu komplikaciju koja dovodi čak i do operativnog stola - a to je ono što nikome ne treba, zar ne? Zato pročitaj pažljivo kako da sprečiš urastanje dlake, i kako da rešiš već postojeći problem.

urastanje dlake i depilacija


Urasla dlaka je sasvim obična dlačica koja je krenula da raste kao i sve ostale, samo se uvila ispod sebe i počela da raste unutar kože. Može se spolja videti i kao kružić čiji je kraj opet zaglavljen ispod površine kože. Takođe, ona spolja može izgledati i samo kao mala izbočina, poput bubuljice.

Najčešće se javlja na bikini zoni ili nogama, a skloniji su oni sa kovrdžavom kosom. Međutim, svaka dlaka je sklona savijanju, čak i kod nas sa striktno ravnom kosom, tako da ne dajte da vas to zavara. 

Urasle dlake nastaju najčešće na mestima gde radimo depilaciju ili brijemo dlačice: pazuh, bikini zona, noge, pa čak i obrve... Takođe, one mogu nastati i na mestima gde se prekomerno luči znoj. Bez obzira na to gde vam urastaju dlake, predstavljam vam 7 načina da ih uklonite i preventirate ponovo stvaranje ove neprijatnosti.

1. Budite sigurni da je to urasla dlaka

Proverite da li je izbočina na koži zapravo urasla dlaka. Ako možete da vidite dlaku ispod kože, to je očigledan znak. Takođe, ukoliko srednji deo dlake viri iznad kože - takođe ste u pravu. Ako se nalazi na području koje često brijete, depilirate ili na neki drugi način uklanjate tu maljice, verovatnije je da je to urasla dlaka nego klasična bubuljica. Takođe, da li je kvržica osetljiva ili upaljena? Da li ima žutu pustulu? Ako je bolno i izgleda da ne nestaje nakon 10ak dana, verovatno je urasla dlaka. 

Ukoliko imate česte probleme sa urastanjem dlaka na istom mestu, i stvara izuzetnu neprijatnost - obavezno se konsultujte sa lekarom.

2. Koristite kiseline

Sada, kada već znamo da je u pitanju urasla dlaka - lek je piling! Ali ne bilo kakav piling, već se najbolje pokazao piling kiselinama. Postoji nekoliko načina na koje možete napraviti piling, ali piling pomoću kiselina (kao što su glikolna, salicilna i mlečna) je najlakši i najbrži put. Kiseline u proizvodima za lokalnu upotrebu omekšavaju krajnji sloj ćelija kože i deluju na sprečavanju i lečenju uraslih dlačica u isto vreme.

Ukoliko ste već vatreni korisnik nege kože i koristite kiseline za svoje lice, možete koristiti i ono što već imate i na svom telu. Međutim, izbegavajte upotrebu retinola!!! Iako retinol pomaže kod obnavljanja kože, on sporo deluje i iritira osetljiva područja.

UPOTREBA: Prethodno natopljena vatica ili blaznica sa pilingom odlično deluje na bikini zonu, formula losiona za mazanje je odlična za veće površine kao što su noge i ruke. Ukoliko deo kože na kom imate problem sa urslom dlačicom nije prekriven odećom, koristite zaštitu od sunca nakon pilinga. Nikako ne radite piling kiselinama ukoliko se spremate za plažu, bazen, ili slično...



3. Četkanje "na suvo"

Izaberite nežniju četku za tuširanje i njom radite "suvi piling". Ovaj oblik pilinga sprečava formiranje uraslih dlačica, jer stalno pomerate dlake sa puta i ne date mogućnost dlačici da se uvuče.

Pošto je suvo četkanje oštriji način pilinga, ograničite se na nedeljne tretmane tela. Ako želite ipak neku blažu varijantu, vlažna rukavica za piling može da pruži vašem telu temeljno, iako manje intenzivno čišćenje. Međutim, ako je vaša koža veoma osetljiva ili sklona crvenilu, možda ćete želeti da sve ovo preskočite.

4. Zaglađivanje

Zaglađujući piling je manje intenzivan od suvog četkanja i dobra je alternativa za ublažavanje urastanja oko bikini linije i tela (i dalje su previše grubi za vaše lice). Koristite piling od šećera ili soli koji nije previše masan i možete ga napraviti kod kuće.  Piling sa previše ulja rizikuje začepljenje pora, podstičući razvoj više uraslih dlačica. Ako želite da pokrijete više površina na telu, potražite piling finije teksture koji u svojoj formuli ima one gore pomenute kiseline za piling. Pilingujte jednom do dva puta nedeljno ako želite da se zauvek rešite uraslih dlačica. Moja preporuka su La Roche-Posay Effaclar piling gel i Nature Spell sa morskom solju i bakuhiolom

5. Znam da je teško, ali baci brijač

Brijanje nije loše samo po sebi - na kraju krajeva, to je još jedan oblik pilinga - ali način na koji dlačica ponovo raste nakon brijanja može dovesti do problema. Brijač seče dlaku pod oštrim uglom, a kako obrijana dlaka ponovo raste, veća je verovatnoća da će rasti kao urasla dlaka zbog svog oštrog, preciznog vrha. Ako volite da se brijete, uradite to u pravcu rasta dlake. To bi moglo da smanji rizik od razvoja uraslih dlaka, savetuje dermatolog.

Depilacija voskom je jedan od načina da se oslabi rast nove dlake i na taj način spreči urastanje. Ako depilacija zvuči previše bolno, isprobajte kreme za depilaciju ili električni uređaj za uklanjanje dlaka.

Najbolja varijanta (ukoliko imate mogućnosti, naravno) jeste laserska epilacija, kojom ćete se zauvek osloboditi ovog problema.

6. Sav ovaj piling ne vredi, ako...

Sav ovaj piling ne znači ništa ako planirate da nakon toga natapkate kožu gustim, teškim kremama. Teške kreme mogu da sabotiraju sve vaše napore pilinga, a gusta ulja mogu začepiti pore i pogoršati svaki problem urasle kose. Držite se laganih, prozračnih formula koje održavaju vašu kožu vlažnom, ali ne i zagušenom. Moja preporuka su: CeraVe losion za telo i Neutrogena Hydro Boost gel-krema za telo.

7. Zašto da ne počupam sama?

Postoji mnogo "uradi sam" saveta o tome kako da počupate uraslu dlaku, i koliko god ovaj savet izgledao bezopasno, mnogo je bolje da posetite svog dermatologa. Čupanje urasle dlake nije normalno čupanje - moraćete da napravite mali rez na koži da biste uhvatili zarobljene dlake. Baš kao što biste mogli da imate duboku ili bolnu bubuljicu, koristite topli oblog da biste omekšali kožu i približili infekciju površini. Zatim očistite područje i koristite sterilnu šiljastu pincetu da pažljivo izložite dlaku i uklonite je. Nakon toga, ponovo očistite alkoholnom oblogom, nanesite antibakterijsku mast i ostavite bubuljicu na miru dok zarasta. Ukoliko biste i ovo sami kod kuće uradili kako treba (što je teško moguće, realno) vrlo verovatno ćete na to mesto ostaviti hiperpigmentaciju i ožiljke, ali i ne samo to...

Velika mogućnost od infekcije je moguća - uključujući čistoću vaše pincete i da li dezinfikujete i pažljivo pratite područje koje ste čupali. Generalno, nije vredno toga. Idi kod doktora i poštedi sebe glavobolje i još većeg problema.

Постави коментар

0 Коментари