Ticker

6/recent/ticker-posts

RANA MENOPAUZA KOD ŽENA: Ovo su simptomi premenopauze - da li se pronalazite?

 Da, napokon se menopauza kod žena shvata vrlo ozbiljno. Iako mnoge žene odjednom "ne znaju šta ih je snašlo", možemo otvoreno da govorimo o simptomima premenopauze ili perimenopauze. Da li je važno koliko imate godina? Ne, važno je kako se osećate!

napadi vrucine kod zena, hladjenje lepezom

Premenopauza (ili perimenopauza) je vreme kada proizvodnja hormona u vašem telu počinje da se menja i vi laganim koracima prelazite u vreme menopauze. 

"Premenopauza najčešće počinje kontinuiranim nepravilnostima i nepredvidivostima u ciklusima", rekla je ginekološkinja L. F. "Proces je postepen i svaki mesec donosi malo drugačije stanje. U zavisnosti od vaših jajnika i folikula - premenopauza može da počne najranije u vašim 30-im godinama. Većina žena ulazi u premenopauzu u 40-im godinama".

Tokom premenopauze, nivoi estrogena i testosterona počinju da opadaju, što izaziva širok spektar simptoma sličnih menopauzi. Tokom pada, nepravilni menstrualni ciklusi, talasi vrućine, noćno znojenje, promene raspoloženja i uticaji na vaš seksualni život su uobičajeni. Takođe, ne znači da svaka žena ima jasne simptome premenopauze, neke su potpuno asimptomatske.

Drugim rečima, teško je definitivno dijagnostikovati premenopauzu pre nego što zvanično uđete u menopauzu (koja počinje nakon što ste proveli celu godinu bez menstruacije, a prosečna starost kada to nastaje je nakon 50. godine). 

Pročitaj i IMAŠ NAPADE NEIZDRŽIVE MIGRENE? Obavezni POGLEDAJ ove prirodne lekove za glavobolju koji NAJBRŽE deluju

Krvni nalaz, kako biste dijagnostikovali premenopauzu, nije od spektakularne pomoći. Problem je što funkcija jajnika opada, ali ne konstantno. Nekim danima će vaši jajnici proizvoditi tonu estrogena, a drugim neće proizvoditi ništa. Kada odete da proverite laboratorijske vrednosti, iako ste možda u premenopauzi, možete da imate potpuno normalan nivo estrogena, jer je krv uzeta na "dobar dan za jajnike".

Simptomi premenopauze

  • Nepravilne menstruacije (izostanak menstruacije)
  • Valovi vrućine i noćno znojenje 
  • Promene raspoloženja
  • Dobijanje na težini
  • Promene u grudima
  • Česta potreba za mokrenjem 
  • Problemi sa spavanjem
  • Umor
  • Promena stanja kose ili gubitak kose
  • Suvoća vagine i bol tokom seksualnih odnosa

Ukoliko osećate neke od ovih simptoma, vreme je da započnete razgovor sa svojim lekarom. Razgovarajte sa lekarom ukoliko se, uz nepravilne menstruacije (ili njihov izostanak) pojavljuju i drugi simptomi. Ukoliko vam je menstruacija redovna, vrlo verovatno da niste u premenopauzi.

Kako lečiti simptome premenopauze?

Pošto su simptomi premenopauze i menopauze uglavnom isti, premenopauza se često leči standardnim tretmanima menopauze

"Lečenje počinje razgovorom lekara i pacijenta, gde razgovaramo o prednostima i rizicima terapije hormona, a zatim žena odlučuje da li želi da nastavi sa lečenjem", kaže ginekološkinja.

Pročitaj i IMAŠ 50+ GODINA? Vreme je da počneš sa OVIM laganim vežbama za zdravlje i figuru

Godinama je hormonska terapija bila kontroverzna. Istraživanja su otkrila da su prednosti terapije zamene hormona daleko veće od rizika. Hormonska terapija je efikasan tretman za simptome premenopauze. Tokom premenopauze, lečenje može biti u obliku pilule za kontrolu rađanja, kako bi se izjednačio nivo hormona, ili kao kombinacija terapije estrogenom i progesteronom. 

Imajte na umu, još uvek možete da zatrudnite u premenopauzi.

Osim standardnih tretmana menopauze, promene načina života čine veliku razliku u lečenju simptoma premenopauze. 

"Preporučujem da održavate zdravu telesnu težinu, redovno vežbate i dovoljno spavate", poručuje ginekološkinja. Za suvoću vagine ona preporučuje gel lubrikante.

Razgovarajte sa svojim ginekologom o opcijama lečenja, ukoliko mislite da imate znake premenopauze.

Koliko vremena ima od premenopauze do menopauze?

Ovo je potpuno individualno. Najbolje objašnjenje jeste da ulazite u menopauzu onog trenutka kada menstruaciju niste imali punih godinu dana. 

Koliko će vremena proći od prvih simptoma premenopauze to potpune menopauze individualno je od žene do žene. Mogu da budu meseci, ali i godine razmaka. Nemojte se začuditi ukoliko godinama imate simptome premenopauze. 

Pročitaj i NEREDOVNA MENSTRUACIJA: Kada je problematičan ciklus znak većeg zdravstvenog problema?

Постави коментар

0 Коментари