Ticker

6/recent/ticker-posts

10 stvari koje MORATE da kažete svom GINEKOLOGU kada odete na pregled

 Redovne posete ginekologu su ključne za očuvanje reproduktivnog zdravlja žena. Otvorena i iskrena komunikacija sa svojim ginekologom je važna kako biste pravilno brinuli o svom telu i rešavali potencijalne probleme na vreme. 

beli mantil i ginekolog

Evo nekoliko stvari koje bi trebalo da razgovarate sa svojim ginekologom:

Menstrualni ciklust i nepravilnosti

Podelite sa ginekologom detalje o svom menstrualnom ciklusu, uključujući trajanje, količinu krvi, bol i bilo kakve nepravilnosti koje primećujete. To može da pomogne u identifikaciji potencijalnih problema kao što su hormonske neravnoteže ili policistični jajnici.

Kontracepcija

Razgovarajte o svojim potrebama i opcijama za kontracepciju. Vaš ginekolog može da vam pomogne da pronađete metod koji odgovara vašem telu i načinu života. Pored toga, nikako ne uzimajte pilule "na svoju ruku". Ginekolog će stručnom metodom da otkrije koje su najbolje po vaše zdravlje.

Seksualno zdravlje

Otvoreno razgovarajte o svom seksualnom zdravlju, uključujući zaštitu od polno prenosivih infekcija (HIV, HPV i druge), kao i bilo kakve promene u seksualnom funkcionisanju ili nelagodnosti. Da li koristite zaštitu, ukoliko ne - zbog čega, koju vrstu zaštite koristite, i sve drugo na ovu temu.

Nelagodnosti i bolovi

Ako doživljavate nelagodnosti ili bolove u intimnom području, bilo da je reč o svrabu, peckanju ili nečemu drugom, važno je da to podelite sa svojim ginekologom. To može da ukaže na infekciju ili druge, možda i ozbiljnije, probleme.

Planiranje porodice

Ako planirate da zatrudnite ili imate pitanja u vezi sa trudnoćom, porođajem i postporođajnim periodom, ginekolog vam može pružiti potrebne informacije i savete. Ginekolog treba da bude upućen u vaše planove po ovom pitanju. Ne postoje glupa pitanja, tako da slobodno pitajte sve što ne znate, a voleli biste da saznate dok planirate bebu i radite na tome.

ginekolog prica sa zenom

Izbor proizvoda

Razgovarajte o različitim opcijama menstrualnih proizvoda i pitajte za preporuke u skladu sa svojim potrebama. Retko kada žene i pomisle da o ovome mogu da razgovaraju sa ginekologom, ali da - doktori najbolje mogu da vam preporuče proizvode najnežnije po našu kožu.

Testovi i brisevi

Razgovarajte o redovnim pregledima, Papanikolau (Papa) testovima i brisevima za seksualno prenosive infekcije. Ovi testovi su važni za otkrivanje potencijalnih problema rano, što može da pomogne u sprečavanju ozbiljnijih komplikacija.

Porodična istorija bolesti

Podelite sa svojim ginekologom detalje o porodičnoj istoriji bolesti kako bi se identifikovali eventualni genetski faktori rizika.

Promene na koži, ili grudima

Ako primetite bilo kakve promene, izrasline ili čudne simptome u intimnoj regiji ili oko nje, važno je da o tome obavestite svog ginekologa. Takođe, ukoliko primetite promene ili izrasline na grudima, ginekolozi su tu da otkriju uzroke i ovih problema.

Sve što vam padne na pamet

Ne ustručavajte se da postavite bilo kakva druga pitanja vezana za vaše telo, ili da izrazite brige koje imate u vezi sa svojim reproduktivnim zdravljem. Ginekolozi su tu da pruže podršku i odgovore na sve nedoumice koje imate.

Zapamtite, ginekolozi su profesionalci koji su obučeni da vam pruže sveobuhvatnu zdravstvenu podršku. Otvorena komunikacija sa njima pomaže u održavanju vašeg zdravlja i dobrobiti.

Постави коментар

0 Коментари