Ticker

6/recent/ticker-posts

Kako da prestanete da brinete oko stvari koje NE MOŽETE DA KONTROLIŠETE?

Želite da naučite kako da prestanete da brinete o stvarima koje ne možete da kontrolišete? Sigurno niste jedini. Bilo da je u pitanju novac, posao, porodica, budućnost veze ili nešto relativno manje, poput predstojećeg događaja - svi brinemo o nepoznatom.

Tužna i zabrinuta žena sedi u žutom džemperu

I brinemo s razlogom. Zabrinutost, odigravanje potencijalnih događaja u našim glavama, ono što ćemo reći, šta će neko drugi reći, i tako dalje, sve su to prirodni odgovori na stres. Briga nam pomaže da se bolje nosimo sa ishodom situacije (bilo da je ona pozitivna ili negativna) i da se bolje pripremimo za ono što možemo da kontrolišemo. 

Naravno, ako se brinete previše ili prečesto, nesumnjivo će vas dovesti u negativan način razmišljanja, što može da dovede do problema kao što su anksioznost i depresija.

Ovde ću vam predstaviti savete psihologa sa kojima smo razgovarali o ovom veoma prostranjenom problemu.

Prestanak brige o nepoznatom može da bude izazovan proces, ali može znatno da poboljša kvalitet vašeg života. Svi se ponekad uhvatimo kako brinemo o stvarima koje su izvan naše kontrole ili o situacijama koje se možda nikada neće ni dogoditi. 

Evo nekoliko koraka koji vam mogu pomoći da postupno smanjite brigu o nepoznatim stvarima:

zabrinuta žena se drži za glavu i razmišlja

Svesnost i prepoznavanje

Prvi korak je: postati svestan svojih briga i shvatiti da su mnoge od njih vezane za nepoznato. Proučite svoje misli i identifikujte obrasce zabrinutosti.

Postavite sebi pitanja

Postavite sebi pitanja kao što su: "Je li ova briga realna?" ili "Kolika je verovatnost da se to dogodi?" Razmislite o stvarnim dokazima i činjenicama koji podržavaju ili opovrgavaju vašu brigu.

Ukoliko se osećate previše umorno svakog dana - pročitajte ove jednostavne savete za BRZO vraćanje ENERGIJE

Fokusirajte se na trenutak

Jedan od načina da se oslobodite briga o nepoznatom je da se fokusirate na sadašnji trenutak. Meditacija, duboko disanje ili druge tehnike opuštanja mogu da pomognu da se vratite u trenutak i prekinete začarani krug razmišljanja o nepoznatim budućim događajima.

Postavite prioritete

Razmislite o stvarima koje su zaista važne u vašem životu. Fokusiranje na te prioritete može vam pomoći da prepoznate da li se brinete o stvarima koje zapravo nisu bitne.

Aktivno rešavajte probleme

Ako je vaša briga vezana za neki konkretni problem, umesto da samo razmišljate o tome, pokušajte da pronađete konkretne načine kako biste mogli aktivno da radite na rešavanju tog problema. Aktivno delovanje može da smanji osećaj nemoći i brige.

žena je tužna i sedi kod psihologa na seansi

Pišite dnevnik

Ne, nije bezveze. Vodite dnevnik u kojem ćete zapisivati svoje brige i razmišljanja. To može da vam pomogne da ih izbacite iz glave, i bolje razumete svoje misli.

Postavljajte vremensko ograničenje

Ako uhvatite sebe kako neprestano razmišljate o nečemu nepoznatom, postavite sebi vremensko ograničenje - recimo 10 minuta. Dajte dozvolu sebi da razmišljate o tome samo tokom tog vremena, a zatim prekinite tu liniju razmišljanja.

Osećate da ste stalno previše pod stresom? Evo kako stres utiče i na SEKSUALNI život - pronađite rešenje.

Fizička aktivnost

Bavljenje fizičkom aktivnošću ili hobijima može da pomogne da preusmerite svoju pažnju sa nepoznatih briga na nešto što vas ispunjava i raduje.

Prihvatanje nesigurnosti

Napokon, važno je da prihvatite da život nosi nesigurnosti i nepoznanice. Naučite da se nosite sa tim osećajem umesto da se borite protiv njega.

Potražite podršku

Razgovor sa prijateljima, porodicom ili (najvažnije) stručnjakom može da pomogne da se suočite sa vašim brigama i stvorite strategije za njihovo prevladavanje.

Prestanak brige o nepoznatom zahteva vežbu i strpljenje. Ako postupno primenjujete ove korake, možete da postignete veću emocionalnu stabilnost i unutrašnji mir.

Pročitajte i ZAŠTO SAM VAN SEBE? Vrtoglavica i magla u glavi koja se javlja u PMS-u i tokom menstruacije

Постави коментар

0 Коментари