Ticker

6/recent/ticker-posts

10 koraka kako sprečiti bore oko usana i očiju: Niko ne voli da vidi smežuranu kožu

 Sećate se koliko nam je, kada smo bili mlađi, bilo ružno da vidimo jako izražene bore iznad usana kod nekih žena? Kako godine prolaze, bore počinju da se pojavljuju svakoj ženi, a najčešće su one oko usana i očiju.

zena bez i sa borama na licu

Prevencija bora oko usana i očiju je važna kako bismo očuvali mladolik izgled kože i smanjili znakove starenja. Ovi delikatni delovi lica su posebno skloni pojavi bora zbog tanke kože i stalne izloženosti spoljnim faktorima

Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste sprečili bore oko usana i očiju:

1. Hidrirajte kožu

Redovno hidriranje je ključno za očuvanje elastičnosti kože. Koristite hidratantnu kremu ili losion koji odgovara vašem tipu kože, a posebno povedite računa o područjima oko očiju i usana. Takođe, pijte dovoljno vode (minimum 2l dnevno) kako biste održali hidrataciju tela.

Ukoliko niste sigurni koja je idealna krema za vaš tip kože - pogledajte neke moje preporuke ovde.

2. Zaštita od sunca 

Sunce je jedan od glavnih uzročnika bora. Koristite kvalitetnu zaštitnu kremu za lice sa SPF faktorom svakodnevno, čak i tokom oblačnih dana. Oči su posebno osetljive na sunčeve zrake, pa nosite naočare za sunce sa UV zaštitom.

Kako sam ja isprobala mnoge SPF kreme, obratite pažnju da pri izboru, ukoliko imate osetljiviju kožu lica, to budu neke od ovih, jer nije ni čudo što ih dermatolozi preporučuju, a ceo svet obožava.

3. Balansirana ishrana

Ishrana igra ključnu ulogu u zdravlju kože. Jedite raznovrsno voće, povrće, orašaste plodove i ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama kako biste obezbedili potrebne hranljive sastojke koži. Antioksidansi iz voća i povrća pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji ubrzavaju starenje kože.

4. Izbegavajte pušenje

 Poznato je da je pušenje jedan od glavnih faktora starenja kože. Nikotin sužava krvne sudove, čime se smanjuje dotok krvi i kiseonika u kožu. Ovo može izazvati prerano stvaranje bora oko usana - i to su one bore koje su svima posebno ružne.

5. Ograničite izlaganje stresu

Znam da ste ovo čuli 100 puta, ali neka ovo bude 101. put i možda pokušate. Stres može da uzrokuje smanjen dotok krvi u kožu i tako da ubrza stvaranje bora. Vežbajte tehnike opuštanja, kao što su meditacija, joga ili duboko disanje kako biste smanjili stres u svakodnevnom životu. Moja posebna preporuka jeste da se stres najbolje umanjuje šetnjom, zato izađite napolje, trenirajte, trčite, šetajte... samo provedite što više vremena u prirodi.

bore oko usana i oko ociju

6. Spavajte dovoljno 

Nedostatak sna može da uzrokuje tamne krugove ispod očiju i da poveća rizik od pojave bora oko očiju. Pokušajte da spavate najmanje 7-8 sati svake noći kako biste omogućili koži da se obnovi.

7. Korišćenje odgovarajućih proizvoda

Koristite proizvode za negu kože koji su prilagođeni vašem tipu kože i uzrastu. Za negu oko očiju možete koristiti kreme koje sadrže retinol ili hialuronsku kiselinu, koje su poznate po svojim anti-age svojstvima.

Ukoliko još uvek niste pronašli omiljenu kremu, pogledajte moje predloge.

8. Masaža 

Uključite blage tehnike masaže lica kako biste poboljšali cirkulaciju i potpomogli obnovu kože. Takođe, budite nežni prema koži oko očiju i usana kako biste izbegli stvaranje bora usled prekomernog trljanja ili povlačenja.

9. Hidratacija usana

Koristite balzame za usne sa SPF zaštitom kako biste očuvali hidrataciju usana i sprečili stvaranje bora oko ovog područja.

10. Redovni dermatološki pregledi

Posetite dermatologa redovno radi pregleda kože i saveta o najboljim metodama nege i prevencije bora oko usana i očiju.

Zapamtite da se bore prirodno javljaju starenjem, ali pravilna nega i preventivne mere mogu značajno da uspore njihov nastanak i da očuvaju zdrav i mladalački izgled kože oko usana i očiju.

Постави коментар

0 Коментари