Ticker

6/recent/ticker-posts

KAKO DA OPUSTIŠ MOZAK? 6 načina da se stvarno psihički odmoriš

 Da li se osećaš kao da ti je odmor preko potreban? ... a onda legneš da odmoriš, pa i odspavaš malo, ili otputuješ, kad ono ... ništa, mozak i dalje "vrti" sve i svašta. Imam rešenje za tebe! 

devojka plave kose na terasi gleda u planine

Fizički zamor daleko je drugačiji od mentalnog, a složićeš se, kada smo psihički umorni, mnogo je lakše odmoriti se, no kada smo mentalno iscrpljeni. Zato je važno da znaš da ono što je odmor za tvoje telo, ne znači da je i odmor za tvoj "mozak", njemu je potrebna druga vrsta relaksacije.

Prva stavka kod mentalnog odmora je da shvatiš i ubediš sebe da ti je on preko potreban. Jednostavno je, kada se umoriš od trčanja, jednostavno ne možeš da istrčiš još pet krugova, nego sedneš. Tako je i sa našim mentalnim zdravljem: gužva, posao, kuća, obaveze, problemi... a on radi i dok spavamo. Vreme je da mu podariš malo odmora, i sve što poželiš moći ćeš, nakon toga, i brže i kvalitetnije da uradiš.

Mentalni umor može i te kako da utiče na fizičku produktivnost. 

Prosto i jednostavno - zašto svi uživamo u jutarnjoj kafi? Ne zato što obožavamo toliko miris dobre kafe kada otvorimo oči, već zato što najčešće nju pijemo u miru i tišini pred naporan dan. Mozak nam je na tome zahvalan, i zbog toga toliko volimo takav početak dana. Podari svom mentalnom zdravlju još koji minut u toku dana, i videćeš koliko će ti ostatak dana biti produktivniji. 

Osim ako ne živiš ispod kamena, sigurna sam da se i tebi nekada javio mentalni umor. Mentalni odmor znači da se oslobodiš od konstantnog "brbljanja" u svom mozgu i prihvatiš mir i tišinu - makar na par minuta.

Kako da znamo da li smo mentalno umorni? 

  • Puno razmišljaš o svom danu. Postaješ previše fokusiran i u stresu.
  • Pokušavaš da izbegneš aktivnosti koje te nerviraju
  • Nisi maksimalno fokusiran
  • Iznerviraš se zbog sitnice
  • Svoj sasvim običan dan smatraš stresnim
  • Noću teško zaspiš

Ukoliko se pronalaziš u nekim tvrdnjama sa ove liste, treba ti mentalni odmor... zato, čitaj dalje.

mentalno zdravlje knjiga

Kako da se mentalno odmorimo?

Često, kada hoćemo da "odmorimo mozak" posežemo za filmom ili serijom, ili listamo društvene mreže. Međutim, nismo svesni da, iako ne razmišljamo tada o stvarima koje nas muče, naš mozak i dalje radi punom parom. Zato, pogledaj neke zdravije savete i primeni u svom sasvim običnom danu.

Isključi se, meditiraj

Koliko puta smo ovo čuli? Ne skroluj dalje, nego sačekaj da objasnim šta mislim pod meditacijom. Napuni kadu, ili jednostavno sipaj sebi čašu vina. Ne razmišljaj o danu ili problemima, već uživaj uz neku laganu muziku. Razmišljaj o sebi, o nekim lepim uspomenama, ili kako ćeš sutra nekom da ulepšaš dan. Budi sam sa sobom i radi ono što ti prija. Isključi telefon, skloni ga - prekini da surfuješ društvenim mrežama, već uživaj u svom vremenu.

Eliminiši obaveze sa liste

Okej, ne mislim daj otkaz, već svoje obaveze uredi tako da u danu imaš svojih sat vremena. Znam da neke stvari radiš jer moraš, ali ne moraš sve! Na primer, ne moraš da odvedeš svoje dete na trening, neka ih odvede muž, baba, tetka... ne moraš da ukrasiš kuću za Novu godinu poput kraljice Elizabete, u redu je da neko drugi okiti jelku i to je to. Ne moraš da ideš na svaku večeru na koju te pozovu, i ne, ne moraš svima da ugađaš! Razmisli o svojoj dnevnoj listi obaveza, i učini da ona izgleda tako da ti biraš prioritete!

Prvo progutaj žabu

Najteže obaveze koje prosto moraš da odradiš - odradi prvo, odmah ujutru ili nakon posla. Sve ostalo biće lakše. Uradi sve odjednom: idi u kupovinu, plati račune, svrati kod komšinice ili rodbine i dođi kući pa ostatak dana uredi kako zaista želiš.

Izađi iz sobe

Svi znamo da nakon napornog dana na poslu samo želiš da dođeš svojoj kući. Međutim, ako ostatak dana provedeš u stanu ili kući - ništa bolje se nećeš osećati. Izađi napolje, prošetaj, uzmi kafu za poneti (ili kuvano vino) i obiđi krug. Možeš sve ovo i sa omiljenim ljudima, smej se i uživaj malo van "kutije". Nakon toga ćeš obožavati svoj dan.

Otputuj tamo gde nema ljudi

Eto, baš tamo gde si upravo pomislio! Naravno, ne mislim na pusto ostrvo, ali da, mislim da sa omiljenom osobom (ili osobama) odeš na kratko putovanje na neko selo, planinu ili bilo gde gde se nećete gurati sa turistima, već gde ćete uživati sami u sebi i društvu. Ovo putovanje neka bude blizu, i neka traje makar i jedan dan. Posle ovakve avanture, cela sledeća nedelja doći će kao mačiji kašalj.

Obogati dom esencijalnim uljima

Potpuno je drugačiji užitak kada uđeš u dom koji miriše na spokoj. Esencijalna ulja sa mirisom lavande dokazano odmaraju mozak. Ukoliko si osoba pod stresom, trebalo bi da imaš neko ulje lavande koje možeš da nakapaš na sveću. Videćeš koliko je prelepo i koliko će ti rasteretiti misli. 

Naš um neprestano radi, i često presidido da i njemu treba odmor. Samo nekoliko minuta dnevno može da promeni tu težinu koju konstantno osećamo. Izaberi šta bi ti prijalo sa liste iznad i probaj - daj malo vremena svom mentalnom zdravlju. Veruj mi, unutrašnji odmor će ti prijati, a tvoje telo će ti se za to i te kako odužiti.

Постави коментар

0 Коментари