Ticker

6/recent/ticker-posts

PRVI SIMPTOMI TRUDNOĆE: 10 znakova da si u drugom stanju i pre izostanka menstruacije

 Jedini siguran način za utvrđivanje trudnoće jeste test za trudnoću. Međutim, neke žene mogu osetiti promene u svom telu koje će jasno odgovoriti na pitanje "da li sam u drugom stanju". Te promene mogu se javiti izuzetno rano, nisu uvek 100% tačne, ali postoji velika šansa da ih žene u prvim danima trudnoće već osete.

test za trudnocu


Da li sve žene osete prve znake trudnoće?

Apsolutno da ne! Šta više, žene najčešće posumnjaju na trudnoću tek nakon gubitka očekivane menstruacije. Izuzetno je mali procenat žena koje mogu da "osete" simptome trudnoće pre očekivane menstruacije.

Svaka žena je drugačija, pa tako i sami simptomi. Lekari tvrde da čak i svaka trudnoća kod iste žene može znatno da se razlikuje.

Ono što je važno da napomenemo jeste da su prvi znaci trudnoće vrlo slični onim pred menstruaciju, tako da je vrlo verovatno da ih nećete značajno primetiti.

Ono što sledi je opis nekih od najčešćih ranih simptoma trudnoće. Trebalo bi da znate da ovi simptomi mogu biti uzrokovani i drugim stvarima osim trudnoće. Dakle, činjenica da primetite neke od ovih simptoma ne mora da znači da ste trudni. Jedini način da se sa sigurnošću utvrdi je testom trudnoće.

Implatacijsko krvarenje

Nakon začeća, oplođena jajna ćelija se vezuje za zid materice. Ovaj trenutak može doneti prvi znak trudnoće - mrlju krvi na gaćicama i blage grčeve u donjem delu stomaka. Ovaj momenat izuzetno blagog krvarenja može da se dogodi 6-12 dana nakon oplođivanja jajne ćelije. Što bi značilo da može da se javi u periodu planirane menstruacije, pa ga često žene mešaju sa istom. Zato ste, sigurno, čuli kako je neka prijateljica rekla: Nisam znala da sam trudna, dobila sam menstruaciju... Ono što ona nije znala u tom momentu, jeste da to nije menstruacija koju je očekivala, već implantacijsko krvarenje. Ovo krvarenje obično ne traje više od 1-2 dana.

Pored krvarenja, žena može primetiti i beli, mlečni iscedak iz vagine. To je povezano sa zadebljanjem zidova vagine, koje počinje skoro odmah nakon začeća. Ovaj iscedak može da se javlja i u daljoj trudnoći. Međutim, izuzetno je važno da primetite da li iscedak (sekret) ima drugu boju, strukturu ili loš miris - ukoliko ustanovite nešto od ovoga, odmah se javite lekaru, jer je moguće da imate nekakvu infekciju.

Bolovi u grudima 

Ovo je još jedan rani simptom trudnoće, i može se javiti i pre izostanka menstruacije. Nivo hormona se menja nakon začeća, i kao pred menstruaciju, i ovde dolazi do bola i osetljivosti grudi. Takođe, kod nekih žena se boja bradavica menja u trudnoći, i areola (područje oko bradavica) postaje tamnija.

Ono što se, opet, vezuje i za ovaj simptom, jeste da je identičan onom periodu pred menstruaciju. Ukoliko ste jedna od mnogih žena čije su grudi osetljive pred svaku menstruaciju, ovaj simptom ne možete ozbiljno uzeti u obzir pri uočavanju trudnoće.

Pročitajte i TABLETA (PILULA) ZA DAN POSLE: Kako se koristi + neželjena dejstva! SVI ODGOVORI na vaša pitanja

Umor i pospanost

Među najranijim znacima trudnoće može se javiti umor i pospanost. Stručnjaci ističu da se žena već nakon samo nedelju dana od začeća može osećati znatno umornije. Problem kod ovog simptoma je taj što danas sve žene uglavnom žive "brz život" i preokupirane su raznim obavezama preko dana, da je teško da razlikuju običan umor od simptoma trudnoće.

Javljanje umora u ranim fazama trudnoće povezan je sa hormonima, kao i mogućim padom šećera u krvi, nižim krvnim pritiskom i samim povećanjem proizvodnje krvi. Ukoliko osećate umor, konzumirajte hranu bogatu proteinima i gvožđem.

Jutarnja mučnina

Zbog holivudskih filmova, ovo je najpoznatiji simptom trudnoće, ali ono što nam kinematografija nije rekla, jeste da se nećete iz čista mira samo ispovraćati po nekome i tako saznati da ste u drugom stanju :)

Jutarnja mučnina ne javlja se kod svih žena. Uglavnom je u početku u pitanju samo nelagodnost i mučnina u želucu, a kasnije se može javiti i povraćanje. Mučnina se može javiti u toku celog dana, a za to su zaslužni hormoni.

Sa hormonskim promenama je povezana i jača želja za određenom hranom, ili nepodnošenjem nekih namirnica. Ovi simptomi se kod većine žena (kod kojih su se uopšte javili) uglavnom smanjuju nakon 14. nedelje trudnoće, međutim, kod nekih se jelovnik totalno može menjati i tokom cele trudnoće.

Drugi simptomi trudnoće:

Trudnoća donosi promene u ravnoteži hormona, pa možete osećati i ove simptome:

Češće mokrenje: Kod mnogih žena ovo počinje nakon 6-8 nedelje trudnoće.

Zatvor: Progesteron uzrokuje slabije varenje, pa se može javiti i zatvor.

Promene raspoloženja: Ovo je vrlo moguće u prvom trimestru.

Glavobolje i bolovi u leđima.

Vrtoglavice: Ukoliko dođe do pada krvnog pritiska, možete osetiti vrtoglavice.

Izražen miris i ukus: Kod nekih žena se u ranim fazama događa neprijatnost kod jačih mirisa ili ukusa.

Izostanak menstruacije

Od svih gorepomenutih simpotma, najveći pokazatelj trudnoće jeste izostanak menstruacije. Ovo je najočigledniji simptom trudnoće i onaj koji navodi ženu da uradi test za trudnoću. Važno je da znate da nije svaki izostanak menstruacije povezan sa trudnoćom. Ukoliko niste u drugom stanju, a menstruacija vam je izostala - javite se lekaru.

Žena u drugom stanju može imati sve ove simptome, ili možda samo jedan, ili više. Kao što sam napomenula, svaka žena je drugačija, kao i svaka trudnoća. Ukoliko neki simptomi postanu uznemirujući, javite se lekaru kako biste ga ublažili. 



Постави коментар

0 Коментари