Ticker

6/recent/ticker-posts

TABLETA (PILULA) ZA DAN POSLE: Kako se koristi + neželjena dejstva! SVI ODGOVORI na vaša pitanja

 Pilula za dan posle naziv je za tabletu koja se koristi za sprečavanje trudnoće i uzima se nakon nezaštićenog seksualnog odnosa. Drugi naziv za nju je: hormonska hitna kontracepcija. U daljem tekstu pogledajte kako se ona pravilno koristi, koja su joj neželjena dejstva i čega se obavezno morate pridržavati ukoliko se odlučite za ovu vrstu sprečavanja trudnoće.

pilula za dan posle


Da napomenemo najvažniju stvar na početku: Pilula za dan posle NIJE i NE SME da bude redovni vid kontracepcije!

Ukoliko ste u potrazi za drugačijom kontracepcijom od dobro poznatih kondoma, najbolje je da odete ginekologu, koji će vam prepisati najbolju hormonsku kontracepciju prema vašem stanju i potrebama. Pregled je vrlo jednostavan, i u najkraćem roku doći ćete do odgovarajuće kontracepcije baš za vas. 

Lekari savetuju da se pilula za dan posle koristi maksimalno jednom u godinu dana, jer je u pitanju veoma jaka hormonska tableta.

Kada se koristi pilula za dan posle?

Pilula za dan posle koristi se ukoliko ste imali seksualni odnos bez efektivnog oblika kontracepcije:

  • Kontracepcija nije korišćena
  • Kondom je pukao, ili spao
  • Zaboravili ste da uzmete redovnu kontraceptivnu tabletu
  • Drugi razlozi nezaštićenog odnosa

Kako "radi" tableta za dan posle?

Najjednostavnije rečeno, tableta za dan posle pomera ovulaciju. Spermatozoidi preživljavaju i do 5 dana nakon odnosa. Ukoliko za to vreme ne dođe do ovulacije, neće doći do oplodnje, odnosno, do trudnoće. Zbog toga, važno je da se tableta za dan posle uzme što pre nakon samog odnosa.

Da li pilula za dan posle izaziva abortus?

Ne! Pilula za dan posle ne izaziva abortus, ona sprečava oplodnju. Ukoliko ste već trudni, neće izazvati abortus.

Kada se uzima pilula za dan posle?

Uzmite pilulu što pre nakon seksualnog odnosa. Iako je neki nazivaju "pilulom za jutro posle", ne mora se uzeti ujutru, već je važno da se ona popije brzo nakon samog čina. Svaka tableta najefikasnija je ukoliko se što pre uzme, ali je važno popiti je najkasnije 72 sata (3 dana) od seksualnog odnosa.

Kolika je verovatnoća da ću zatrudneti ukoliko sam samo jednom imala odnos bez kontracepcije?

Odgovor na ovo pitanje varira u zavisnosti u kom danu vašeg ciklusa ste imali odnos. Velika šansa za trudnoću je ukoliko ste imali seks u toku, ili par dana pre, ovulacije (što je obično oko 14. dana pre naredne menstruacije, ali je često kod nekih žena drugačije).

Koliko su sigurne tablete za dan posle?

Kako stručnjaci tvrde, ove tablete su efikasne u 85% slučajeva. Međutim, važno je da napomenemo da se ove tablete koriste u izuzetno retkim situacijama, kada je stvar izmakla kontroli - nemojte je koristiti kao zaštitu.

Da li pilula za dan posle može da spreči polne bolesti?

Apsolutno ne! Pilula za dan posle sprečava jedino začeće. Od polnih bolesti vas one ne mogu zaštititi.

Pilule za dan posle i alkohol

Ukoliko ste konzumirali alkoholna pića pre ili nakon uzimanja pilule za dan posle, nećete ublažiti njen efekat. Alkohol ne utiče na ovu vrstu tableta. 

tableta za dan posle


Šta ako povraćam nakon uzimanja pilule za dan posle?

Moguće je da ćete osetiti mučninu nakon uzimanja tablete za dan posle, to je jedan od neželjenih efekata. Međutim, ukoliko povraćate u roku od 3 sata od uzimanja ove tablete, efekat tablete neće delovati, pa bi trebalo da popijete još jednu.

Šta ako imam seks bez zaštite NAKON pilule za dan posle?

Nećete biti zaštićeni od moguće trudnoće. Ukoliko imate ili planirate nezaštićene odnose sa partnerom, najbolje bi bilo da se posavetujete sa ginekologom oko uvođenja redovnih kontraceptivnih pilula.

Da li pilula za dan posle remeti redovnu menstruaciju?

S obzirom na to da je pilula za dan posle jaka hormonska pilula, moguće je da će vam ona poremetiti datum naredne menstruacije. Mentruacija može doći na vreme, ali može naići nekoliko dana pre, ili nekoliko dana posle očekivanog termina. Ukoliko prokrvarite za 7-10 dana nakon uzimanja pilule (a nije vam vreme redovne menstruacije) hitno se obratite ginekologu, možda ste trudni. 

Da li mogu da kupim pilulu za dan posle bez recepta? Mogu li maloletnici da je kupe?

Pilula za dan posle se kupuje u slobodnoj prodaji, u apotekama i nije vam potreban recept. Mogu je kupiti i maloletnici. Ukoliko imate bilo kakva pitanja, najbolje je da pitate farmaceuta koji će vam sve detaljno objasniti vezano za pilulu za dan posle.

Pilula za dan posle i redovne kontraceptivne tablete

Ukoliko imate nezaštićen odnos, a koristite već redovne kontraceptivne hormonske tablete, nemojte uzimati pilulu za dan posle - nije vam potrebna, jer ste već zaštićeni. Međutim, ukoliko ste preskočili svoju redovnu kontracepciju već dva dana - uzmite pilulu za dan posle.

Pilula za dan posle - neželjena dejstva

Ukoliko ste popili pilulu za dań posle, možda ćete imati neke od ovih neželjenih dejstava:

  • Mučnina
  • Povraćanje (ukoliko se javi u prvih 3 sata nakon uzimanja tablete, popijte novu)
  • Vrtoglavica
  • Umor
  • Dijareja
  • Glavobolja
  • Bol u stomaku
  • Oskudnija ili jača naredna menstruacija
  • Neredovan naredni menstrualni ciklus

Pilula za dan posle tokom dojenja

Iako se izlučuje veoma mala doza hormona iz pilule u mleko kojim majka doji, nema potvrđenih štetnosti po bebu. Međutim, baš iz ovog razloga se ne savetuje konzumiranje pilule za dan posle tokom dojenja.

Da li pilula za dan posle utiče na plodnost kod žene?

U pitanju je hormonska tableta koja može da poremeti narednu menstruaciju, a sa njom i naredne plodne dane. Međutim, dugoročno gledano, ova vrsta tablete ne utiče na (ne)plodnost.

Ko ne bi trebalo da koristi pilulu za dan posle?

  • Osobe alergične na levonorgestrel
  • Osobe koje uzimaju već neku terapiju, važno je da se prvo posavetuju sa lekarom ili farmaceutom
  • Osobe koje pate od tromboze

Da sumiramo, ukoliko ste imali nezaštićen seksualni odnos, i verujete da postoji šansa da ste trudni, uzmite pilulu za dan posle u prva 72 sata od odnosa. Najbolje što pre. U pitanju je pilula sa izuzetno visokom dozom hormona, zato nikako nije preporučljivo po vaše zdravlje da je koristite često! Neka vam ona bude opomena da u narednim situacijama koristite kontracepciju ili odete ginekologu da vam prepiše redovne antibebi pilule.

Постави коментар

0 Коментари