Ticker

6/recent/ticker-posts

ISTINA ILI POTPUNA GLUPOST? Da li je aloe vera stvarno dobra za kožu koliko tvrde?

 Priznaćete, poslednjih godina gde god se okrenemo - evo je aloe vera! Kažu da je dobra za kožu, kosu, nokte, imunitet - ma sve živo (samo što ne počne da nam sprema po kući 😊) ... no, šalu na stranu, pitala sam stručnjake da li je zaista "must have" u kući, ili nas je napao samo još jedan marketinški trik.

Aloe vera gel za lice I telo


Aloe vera je smesa slična gelu, dobijena od biljke aloe. Ova biljka raste u vrlo toplim i suvim krajevima, ali ju je moguće uzgajati i kod nas, u kućnim uslovima. Ljudi su je koristili hiljadama godina za lečenje i omekšavanje kože. 

Aloja je, takođe, dugo bila narodni lek za mnoge bolesti, uključujući zatvor i kožne poremećaje. Savremena istraživanja o prednostima aloe vere su pomešana. Neki naučnici tvrde da postoje i loše strane aloe vere, zato je važno da vidimo da saznamo u kojim oblicima se aloe vera preporučuje, a u kojim ne.

6 razloga gde dermatolozi preporučuju korišćenje aloe vera gela:

Pomaže u ublažavanju opekotina od sunca

Aloe vera gel ima svojstva hlađenja. To je jedan od najprirodnijih lekova za opekotine od sunca ili opečenu kožu. Nanošenje ovog gela pomaže u stvaranju zaštitnog sloja za kožu, a pomaže i u zadržavanju vlage. Bogat je antioksidansima i mineralima koji pospešuju proces zarastanja. Dakle, sada možete održavati letnje zdravlje kože koristeći aloe veru.

Pomaže u hidrataciji

Za razliku od običnih hidratantnih krema koje se kupuju na tržištu, gel Aloe Vere kada se koristi kao hidratantni gel ne ostavlja masan film na licu i koži. U stvari, radi upravo suprotno - otčepljuje pore i omekšava kožu.

Međutim, možda vam neće prijati njegova lepljiva tekstura, pa isperite ovu vrstu "maske za lice" nakon pola sata.

Može se koristiti kao tretman posle brijanja. To je zato što gel Aloe vere pomaže u održavanju hidratacije kože i leči iritacije od brijača i manjih posekotina. Takođe, pomaže u lečenju suve kože.

Pročitajte još: VODIČ NEGE KOŽE ZA POČETNIKE: Kako da izgradiš svoju rutinu 

Pospešuje zarastanje rana

Poznata je činjenica da je Aloe vera veoma korisna za opekotine, posekotine i druge povrede. To je zato što Aloe vera ubrzava zarastanje rana, odnosno skraćuje vreme zarastanja. Ovo posebno važi za opekotine 1. i 2. stepena. 

Pomaže i da se ubrza reprodukcija ćelija kože čak osam puta. Takođe je poznato da Aloe vera prodire u epidermis, odnosno u spoljašnji sloj kože brže od vode.

Bori se protiv starenja kože

Aloe vera gel sadrži vitamin C i E, beta-karoten u izobilju. Zbog toga ima svojstva protiv starenja. Takođe, sadrži antimikrobna svojstva i deluje protivupalno. Takođe pomaže u suzbijanju mrlja na koži i smanjenju bora. Pored toga, pomaže u povećanju proizvodnje kolagena u telu i elastičnosti kože.

Ima li nuspojave?

Pored svih dobrobiti za kožu, ipak treba biti na oprezu kada se aloe vera koristi oralno, odnosno u raznim pićima, smutijima, sokovima. Aloe vera za piće može da deluje kao momentalni laksativ, zato, ukoliko ne pijete ciljano za problem zatvora, pazite koliko ćete soka od aloe vere popiti, da ne krene po zlu.

Da rezimiramo, to što nam aloe vera "izlazi iz frižidera" je s razlogom! Stručnjaci su potvrdili da prirodni gel aloe vere zaista ima mnoge dobrobiti. Možete ga koristiti iz listova same biljke, ili kupiti u apoteci ili drogeriji, gde možete naći preparate sa do 98% aloe gela.

Постави коментар

0 Коментари