Ticker

6/recent/ticker-posts

Kako anksioznost utiče na seksualni život? Pronađite problem i obogatite svoju vezu

 Vaše raspoloženje itekako utiče na vaš libido, način na koji komunicirate sa partnerom, i još mnogo toga... Pre nego što potražite stručnu pomoć, pročitajte ovaj tekst kako biste imali obogaćen seksualni život.

zaljubljeni par na krevetu


Anksioznost, i povremeni anksiozni naleti mogu da utiču na svaki aspekt života, pa tako i na seksualni život. Ove emocije mogu kreirati problem pri komunikaciji sa partnerom, kao i nedostatak želje za seksom. Ne brinite, niste jedini!

Pročitajte kako ansksioznost može da utiče na vaš seksualni život, i kako da to promenite.

Kako da znam da li je prisutna anksioznost?

Ovo su simptomi koje možete osetiti:

  • Strah
  • Nelagodnost
  • Nemir
  • Napetost

A evo šta nam telo poručuje kada smo anksiozni:

  • Ubrzan rad srca (ili samo osećaj ubrzanog rada)
  • Vrtoglavica
  • Kratak dah
  • Neobjašnjivi bolovi 
  • Znojenje
  • Drhtavica

Šta je seksualna anksioznost?

Bilo koji od gorenavedenih simptoma može da se javi zbog bilo čega u vezi sa seksom. Na primer, kada samo pomislite na seks, ili kada pomislite na seks sa vašim partnerom, ili kada ste nezadovoljni vašim fizičkim izgledom, možda tek kada se upustite u samu radnju, ili nešto drugo... Takođe, seksualna anskioznost se može javiti i u nekoj konkretnoj situaciji u seksu - ne možete da doživite vrhunac, na primer. Iz bilo kog razloga da imate seksualnu anksioznost, može se desiti da izbegavate seks zbog toga. 

Kako anksioznost utiče na seksualni život?

Razumevanje kako vaše raspoloženje utiče na druge delove vašeg života je prvi korak u dobijanju pomoći koja vam je možda potrebna. Evo nekoliko znakova da anksioznost može uticati na vaš seksualni život.

Nizak libido

Osećanja anksioznosti mogu učiniti da vaš seksualni nagon opadne. Na primer, osećaj preopterećenosti može da preuzme vaše misli i spreči vas da budete raspoloženi za seks.

A tu je i neželjeni efekat na snižavanje libida određenih lekova koji se koriste za lečenje anksioznosti. Antidepresivi se često koriste za lečenje anksioznosti, a jedan od glavnih neželjenih efekata antidepresiva su seksualni problemi, kao što su smanjena seksualna želja i nemogućnost seksa.

Preveliko razmišljanje o samoj anksioznost (čak i podsvesno) doprinosi manjoj želji za seksom. 

Ukoliko se boriš i sa stresom preko dana, pročitaj još i: 7 brzih metoda da se ovog momenta oslobodite stresa

Smanjeno samopouzdanje

Ljudi sa seksualnom anksioznošću mogu imati nedostatak samopouzdanja, uključujući osećaj samosvesnosti o svom telu i izgledu. Ako ste više fokusirani na sebe i kako izgledate, to može da odvrati pažnju od seksualne aktivnosti. Ove smetnje vam mogu otežati uzbuđenje.

Osim samopouzdanja u telo, možda imate nedostatak samopouzdanja zbog osećaja da ste seksualno nekompetentni. Ako ste zauzeti razmišljanjem o tome kako ćete se dobro pripremiti, to vam može odvratiti pažnju od seksualne aktivnosti. 

Verujte, ukoliko vaš partner ima želju da uplovi u seksualni odnos sa vama, on ne razmišlja kako vaše telo izgleda u tom momentu, njemu se celi dopadate - vi imate problem sa svojim telom, ne on. Okanite se toga.

Strah i izbegavanje intimnosti

Možda postoje trenuci kada vas anksioznost sprečava da budete bliski sa svojim partnerom. Za ljude koji imaju anksioznost zbog traume ili napada iz prošlosti, seks može da ih natera da budu oprezni prema svom partneru, ili da se plaše samog seksa. 

Ako ste u prošlosti doživeli seksualni napad, ili iz bilo kog drugog razloga se pronalazite u ovom odeljku, razgovor sa psihologom može vam pomoći da se nosite sa traumom koju ste doživeli.

Problem u komunikaciji sa partnerom

Možda će čudno da vam zvuči, ali komunikacija je neophodna kada je u pitanju seks, i svi parovi je imaju. Jedno istraživanje je pokazalo da parovi koji ne govore o seksualnim i neseksualnim brigama mogu da imaju ozbiljnih problema u vezi sa seksom.

Možda postoje stvari koje vas sprečavaju da razgovarate o svojim željama, potrebama ili nivou udobnosti kada je u pitanju seks. Svako iskustvo koje imate u vezi sa postojećim seksualnim problemima može povećati anksioznost. Zauzvrat, ta osećanja mogu otežati razgovor sa partnerom o seksu.

Morate da znate da biti iskren o ovoj temi sa partnerom je ključan način da potencijalno poboljšate svoj seksualni život, i može biti olakšanje za oboje.

Poteškoće sa orgazmom

Seksualna anksioznost može da utiče na sposobnost osobe da postigne orgazam. Pored toga, anksioznost ili druga mentalna stanja mogu izazvati erektilnu disfunkciju.

Ove fizičke promene, zajedno sa vašim anksioznim mislima, mogu dodatno promeniti vašu svest o seksualnoj stimulaciji i inhibirati orgazam. 


Постави коментар

1 Коментари

Ostavi komentar: