Ticker

6/recent/ticker-posts

Kako anksioznost utiče na seksualni život? Pronađite problem i obogatite svoju vezu

 Vaše raspoloženje itekako utiče na vaš libido, način na koji komunicirate sa partnerom, i još mnogo toga... Pre nego što potražite stručnu pomoć, pročitajte ovaj tekst kako biste imali obogaćen seksualni život.

zaljubljeni par na krevetu


Anksioznost, i povremeni anksiozni naleti mogu da utiču na svaki aspekt života, pa tako i na seksualni život. Ove emocije mogu kreirati problem pri komunikaciji sa partnerom, kao i nedostatak želje za seksom. Ne brinite, niste jedini!

Pročitajte kako ansksioznost može da utiče na vaš seksualni život, i kako da to promenite.

Kako da znam da li je prisutna anksioznost?

Ovo su simptomi koje možete osetiti:

 • Strah
 • Nelagodnost
 • Nemir
 • Napetost

A evo šta nam telo poručuje kada smo anksiozni:

 • Ubrzan rad srca (ili samo osećaj ubrzanog rada)
 • Vrtoglavica
 • Kratak dah
 • Neobjašnjivi bolovi 
 • Znojenje
 • Drhtavica

Šta je seksualna anksioznost?

Bilo koji od gorenavedenih simptoma može da se javi zbog bilo čega u vezi sa seksom. Na primer, kada samo pomislite na seks, ili kada pomislite na seks sa vašim partnerom, ili kada ste nezadovoljni vašim fizičkim izgledom, možda tek kada se upustite u samu radnju, ili nešto drugo... Takođe, seksualna anskioznost se može javiti i u nekoj konkretnoj situaciji u seksu - ne možete da doživite vrhunac, na primer. Iz bilo kog razloga da imate seksualnu anksioznost, može se desiti da izbegavate seks zbog toga. 

Kako anksioznost utiče na seksualni život?

Razumevanje kako vaše raspoloženje utiče na druge delove vašeg života je prvi korak u dobijanju pomoći koja vam je možda potrebna. Evo nekoliko znakova da anksioznost može uticati na vaš seksualni život.

Nizak libido

Osećanja anksioznosti mogu učiniti da vaš seksualni nagon opadne. Na primer, osećaj preopterećenosti može da preuzme vaše misli i spreči vas da budete raspoloženi za seks.

A tu je i neželjeni efekat na snižavanje libida određenih lekova koji se koriste za lečenje anksioznosti. Antidepresivi se često koriste za lečenje anksioznosti, a jedan od glavnih neželjenih efekata antidepresiva su seksualni problemi, kao što su smanjena seksualna želja i nemogućnost seksa.

Preveliko razmišljanje o samoj anksioznost (čak i podsvesno) doprinosi manjoj želji za seksom. 

Ukoliko se boriš i sa stresom preko dana, pročitaj još i: 7 brzih metoda da se ovog momenta oslobodite stresa

Smanjeno samopouzdanje

Ljudi sa seksualnom anksioznošću mogu imati nedostatak samopouzdanja, uključujući osećaj samosvesnosti o svom telu i izgledu. Ako ste više fokusirani na sebe i kako izgledate, to može da odvrati pažnju od seksualne aktivnosti. Ove smetnje vam mogu otežati uzbuđenje.

Osim samopouzdanja u telo, možda imate nedostatak samopouzdanja zbog osećaja da ste seksualno nekompetentni. Ako ste zauzeti razmišljanjem o tome kako ćete se dobro pripremiti, to vam može odvratiti pažnju od seksualne aktivnosti. 

Verujte, ukoliko vaš partner ima želju da uplovi u seksualni odnos sa vama, on ne razmišlja kako vaše telo izgleda u tom momentu, njemu se celi dopadate - vi imate problem sa svojim telom, ne on. Okanite se toga.

Strah i izbegavanje intimnosti

Možda postoje trenuci kada vas anksioznost sprečava da budete bliski sa svojim partnerom. Za ljude koji imaju anksioznost zbog traume ili napada iz prošlosti, seks može da ih natera da budu oprezni prema svom partneru, ili da se plaše samog seksa. 

Ako ste u prošlosti doživeli seksualni napad, ili iz bilo kog drugog razloga se pronalazite u ovom odeljku, razgovor sa psihologom može vam pomoći da se nosite sa traumom koju ste doživeli.

Problem u komunikaciji sa partnerom

Možda će čudno da vam zvuči, ali komunikacija je neophodna kada je u pitanju seks, i svi parovi je imaju. Jedno istraživanje je pokazalo da parovi koji ne govore o seksualnim i neseksualnim brigama mogu da imaju ozbiljnih problema u vezi sa seksom.

Možda postoje stvari koje vas sprečavaju da razgovarate o svojim željama, potrebama ili nivou udobnosti kada je u pitanju seks. Svako iskustvo koje imate u vezi sa postojećim seksualnim problemima može povećati anksioznost. Zauzvrat, ta osećanja mogu otežati razgovor sa partnerom o seksu.

Morate da znate da biti iskren o ovoj temi sa partnerom je ključan način da potencijalno poboljšate svoj seksualni život, i može biti olakšanje za oboje.

Poteškoće sa orgazmom

Seksualna anksioznost može da utiče na sposobnost osobe da postigne orgazam. Pored toga, anksioznost ili druga mentalna stanja mogu izazvati erektilnu disfunkciju.

Ove fizičke promene, zajedno sa vašim anksioznim mislima, mogu dodatno promeniti vašu svest o seksualnoj stimulaciji i inhibirati orgazam. 


Постави коментар

1 Коментари

 1. Pozdrav, sezonski pozdrav svim mojim prijateljima vani, ja sam Bozana Miho, iz Splita, Hrvatska. nakon deset godina veze sa njim, moj muž je prekinuo sa mnom, učinila sam sve da ga vratim ali sve je bilo uzalud, željela sam ga zbog ljubavi koju gajim za njega, molila sam ga svim silama , Obećao sam, ali on je odbio. Objasnio sam svojoj prijateljici na mreži, a ona je predložila da odem do dr. Apate, velikog čarobnjaka koji bi mi mogao pomoći da dam čaroliju da ga vratim, ali ja sam tip koji nikad nije vjerovao u čaroliju, nisam imao drugog izbora nego probaj, poslala sam poruku dr. Apati, a on mi je rekao da nema problema sve će biti u redu prije 48 sati, bivši će mi se vratiti prije 48 sati, bacio je čaroliju i iznenađujuće drugi dan, bilo je oko 16:00 sati. Bivši me nazvao, bila sam jako iznenađena, odgovorila sam na poziv i sve što je rekao je da mu je jako žao zbog svega što se dogodilo, da me želi nazad, da me jako voli. Bila sam tako sretna i otišla sam k njemu, pa smo ponovno počeli živjeti sretno zajedno. Otada sam obećao da će svakome koga poznajem i tko ima problema s bilo kim trebati pomoć dr. Apate, čarobnjaka za čaroliju, njegova e-pošta je (drapata4@gmail.com) i možete mu poslati e-poštu ako trebate njegovu pomoć u vašoj vezi , želite biti prepoznati u svijetu ili problemi s rakom, želite se udati za ljubavnika po svom izboru ili slučajevi razvoda, zdravstveni ili bračni problemi, napredovanje na poslu i uspjeh, bilo što, ne odustaj, prestani plakati, kontaktiraj Dr. .Apata na drapata4@gmail.com ili ga kontaktirate putem Whatsapp / Viber: +447307347648

  ОдговориИзбриши

Ostavi komentar: