Ticker

6/recent/ticker-posts

KAKO DA SAMI PREGLEDATE MLADEŽE? Ovo su prvi znaci raka kože

 Pregledajte se sami, kod kuće, i pogledajte koji su to mogući prvi znaci raka kože. Kako da pregledate kožu kod kuće, i kako da vidite da li ima sumnjivih simptoma na celom telu.

dermatolog dijagnostikuje rizicni mladez na zeni, melanom, rak koze

foto: freepik.com

Rak kože je najčešći oblik raka u celom svetu. Nažalost, malo se govori o ovom problemu, a prve simptome pacijenti često zanemare. Kako bismo reagovali na vreme, važno je da se upoznamo sa prvim simptomima raka kože. Ono što je još važnije jeste pitanje - kako da ih uočimo!

Pojedini faktori mogu da vas izlože većem riziku od razvoja raka kože: ljudi svetle puti, porodična istorija raka kože, kao i mnogo izlaganja suncu i/ili solarijumu. 

Ne kažem ovo da bih vas uplašila, već da bih naglasila važnost rutinskog samopregleda. Ukoliko se rak otkrije u ranim stadijumima, moguće izlečenje je čak 99%. Zato, otvorite četvoro očiju, i čitajte dalje...

Ukoliko primetite neke potencijalne simptome (naglašavam - potencijalne, jer nije odmah vreme za paniku), javite se dermatologu!

Pročitajte i KOŽA KOJA SE PERUTA I SVRBI? Dermatolog daje precizne korake do oporavka lica i tela kod kuće

Kako da sami pregledate simptome raka kože?

Obavljanje provera raka kože kod kuće je važan korak da preuzmete kontrolu nad sopstvenim zdravljem. Osnovno pravilo je da uradite temeljnu proveru najmanje jednom mesečno. Pazite na bilo kakve promene na koži tokom rutinske provere koju možete da radite nakon tuširanja ili tokom nanošenja losiona.

Pogledajte sve mladeže na koži

Prvi korak kod samopregleda jeste da pronađete sve delove kože na kojima se nalaze mladeži. Ovo pravilo važi za mladeže svih veličina i dimenzija. Obratite pažnju i na manje vidljiva mesta.

Na šta posebno da obratite pažnju kod mladeža

ASIMETRIJA: Pravilan mladež je okrugao ili ovalan. Mladež je nepravilnog (asimetričnog) oblika, jedan kraj se znatno razlikuje od drugog. 

NEPRAVILNE IVICE: Ukoliko mladež nema jasne granice, odnosno ivice, već su one reckave, zamagljene ili crvene, obratite se dermatologu.

BOJA: Mladež sadrži više nijansi? - To je znak da treba da se javite dermatologu. Takođe, potencijalno rizičan mladež može da bude crne boje.

VELIČINA/PREČNIK: Ako imate mladež koji je veći od 5mm, a pored toga ima još neki od pomenutih simptoma, obratite se dermatologu.

MLADEŽ SE MENJA: Ukoliko uočite bilo kakve promene tokom vremena na mladežu, najbolje bi bilo da se javite dermatologu. Zapaljenje, svrab, bol, krvarenje, tečnost koja curi iz mladeža, ili drugo, može da znači da je mladež rizičan. 

Pročitajte i BUBULJICE NA LEĐIMA: Preparati koji će ih uništiti zauvek!

Simptomi nemelanomskog raka kože 

Nemelanomski karcinom kože, kao što su karcinom bazalnih ćelija i karcinom skvamoznih ćelija, koji su najčešći karcinomi, često nemaju pigment, odnosno ne izgledaju kao mladeži. To mogu da budu ružičaste izbočine u boji kože, ili ljuspice kože koje ne zarastaju. Izgledaju poput čudnih bubuljica (koje ponekad i krvare) i koje jednostavno ne zarastaju.

Proverite celo telo

Proverite ove znakove raka kože od glave do pete, uključujući noge, ruke, stomak, stopala i grudi. Pored oblasti koje je lako proveriti, odvojite malo vremena da pregledate manje vidljiva područja.

"Postoje mnogi delovi na našem telu koje ne proveravamo redovno, kao što su leđa, zadnji deo nogu, između prstiju na rukama i nogama, i tabani. Koristite ogledala kako biste uočili svaki deo tela" - savetuje dermatolog.

Zakažite pregled kod dermatologa

Ako primetite bilo koji od gore navedenih znakova raka kože (ili više njih), zakažite termin kod dermatologa radi detaljnijeg pregleda.

Na isti način na koji samokontrola dojki dopunjuje mamograf, procene kože kod kuće su dopuna posetama dermatologu. Za neke - posebno one sa puno pega i mladeža, ili sa istorijom raka kože -  pregled kod dermatologa treba da se zakaže na svakih šest meseci. 

Ukoliko ne spadate u rizičnu grupu, kod dermatologa na pregled bi trebalo da odete bar na svake dve godine.

Pročitajte i STRES I SVRAB KOŽE SU POVEZANI? Rešite se peckanja i iritacije koju uzrokuje anksioznost

Постави коментар

0 Коментари