Ticker

6/recent/ticker-posts

RECEPTI ZA ZDRAV RUČAK: 5 ideja za preukusan obrok koji jača imunitet

 Šta kuvati danas? Pitanje koje se najčešće ponavlja u mom domu. Nešto ukusno, brzo i zdravo! Ovo su recepti koji mi pomažu da pojačam imunitet, a ujedno su i neobične ideje, jer su mi standardna jela pomalo i dosadila. Pogledajte recepte za zdrav, brz i kvalitetan ručak za celu porodicu.

zdravi obrok za rucak


Sve smo više svesni da naše opšte zdravlje potiče iz stomaka. Kako brzo živimo, imamo malo vremena, možda i nedovoljno za neke veće fizičke aktivnosti, važno je da sebi pomognemo makar i na male načine - promenom jelovnika. Kada bismo kod kuće spremali što zdravije namirnice, naše telo bi nam bilo veoma zahvalno! Zato predlažem da obroci koje jedemo kod kuće budu zdravi, a ako se dobro organizujemo, možemo neke od njih i spakovati za posao.

Zdrava hrana za crevnu floru i jači imunitet na koju se treba fokusirati

Ukoliko ste rešili da počnete da jedete radi boljeg zdravlja creva, morate da znate koje vrste hrane (i pića) jačaju imunitet i crevnu floru, a koje vrste oštećuju creva kada se konzumiraju prekomerno. Evo nekoliko važnih grupa hrane, hranljivih materija i smernica koje treba imati na umu:

Probiotici: Poznati i kao zdrave bakterije, probiotici pomažu u povećanju populacije korisnih mikroorganizama u vašem telu. Neki sjajni izvori hrane/pića probiotika uključuju kiseli kupus, kefir, određene vrste kiselih krastavaca, jabukovo sirće, neki sirevi i jogurt.

Vlakna i prebiotici: Sve vrste vlakana su izuzetno važne kada je u pitanju zdravlje creva i varenje. Veliki izvori prebiotika uključuju bobičasto voće, banane, jabuke, lan, beli luk, šargarepu, luk, cela zrna, paradajz, tamno lisnato povrće, med, mahunarke, špargle i ovas.

Pročitajte i BRZA DIJETA: Mršavite uz plan ishrane za 7 dana

Anti-inflamatorna hrana: Jedan važan način za održavanje zdravlja creva je smanjenje upale. Anti-inflamatorna hrana je obično ona puna vitamina, minerala, omega-3 masnih kiselina i biljnih jedinjenja. Neki ukusni primeri uključuju bilje i začine, orašaste plodove, bobice, čaj, mahunarke, masline, đumbir, luk, beli luk, jabuke, trešnje, orahe, čia semenke, losos, inćune, sardine i soju. 

Izbegavajte sledeće namirnice:

  • Šećer i veštački zaslađivači
  • Prerađena hrana
  • Pržena hrana
  • Prerađeno meso
  • Alkohol

Generalno, ove namirnice mogu biti uzročnici upale i poremetiti ravnotežu vašeg creva, pa je najbolje uživati u umerenim količinama.

Recepti za zdrav ručak

Imajući na umu ove principe ishrane, hajde da pričamo o ručku. Postoji toliko mnogo ukusnih jela koja možete da pravite kako biste izgradili dobre navike i podržali svoj imunitet. Inspirišite se ovim receptima prepunim hranljivih sastojaka.

Krmenadle sa zelenim prilogom

recept za krmenadle sa prilogom


Ukus fenomenalan, naješće se i najveći mesožderi, a veoma je zdravo ovako servirano!

Potrebno vam je:

  • 4 krmenadle
  • 1 tikvica (oljuštena i isečena na veće kocke)
  • manja glavica kelja
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 2 čena belog luka (iseckanog)
  • so, biber

Priprema:

U tiganju stavite kašiku maslinovog ulja, pa propržite krmenadle sa obe strane, začinite ih solju i biberom. Zagrejte rernu na 200°C. 

U pleh stavite 2 kašike maslinovog ulja, tikvice, beli luk i propržene krmenadle. Začinite solju i bibrom. Pecite u rerni 35-45 minuta, odnosno, dok se krmenadle ne skuvaju, a tikvice postanu mekane. 

Izvadite krmenadle na tanjir, a ostatku tikvica dodajte kelj, dobro izmešajte, pa pecite još 6-7 minuta, dok kelj ne omekša. Zelenu mešavinu dodajte kao prilog krmenadlama. Jelo je preukusno i zasitno, uživajte!

Miso supa sa knedlama od povrća

recept za miso supu


Šta je miso supa? - To je tradicionalno Japansko jelo (a svi znamo da se Japanci sdraio hrane i bore za dugovečan život). Međutim, kako biste pripremili ovaj preukusan obrok, ne morate u Japan, sastojke možete naći u prvom marketu ili pijaci.

Potrebno vam je:

  • 1,5l bujona od povrća (kocka za supu od povrća, a možete i pileću ako više volite)
  • 1cm svežeg đumbira
  • 1 češanj belog luka
  • 4 jaja
  • kelj
  • kašika sirćeta
  • 4 kašike miso paste (pasta od soje, može se kupiti u prodavnicama zdrave hrane)
  • so, biber

Priprema:

U 1.5l ključale vode, ubacite kocku za supu i tako napravite bujon. Dodajte đumbir, so, biber i beli luk. Kuvajte 15 minuta. 

U drugu šerpu obarite jaja, zatim ih oljuštite i prepolovite na pola po dužini.

Iz šerpe sa supom izvadite đumbir i beli luk. U supu dodajte kelj i kuvajte na smanjenoj vatri dok se kelj ne osuši, oko 4 minuta.

Odvadite jednu kutlaču bujona u drugu posudu, u kojoj ćete umutiti sa miso pastom. Kada ste razredili pastu, mešavinu vratite u šerpu sa supom i promešajte.

Servirajte supu u četiri tanjira, i u svaki dodajte po dve polovine jaja. Jedite toplo!

Jagnjeći kotleti sa leblebijama 

recept za jagnjece kotlete


Naravno da je izdašan ručak, ali leblebije i šargarepa ovom jelu dodaju veliku količinu vlakana, proteina i vitamina A.

Potrebno vam je:

  • 8 komada jagnjećih kotleta
  • 3 čena belog luka
  • 1 limun
  • 5 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašičica mlevenog kima
  • 1 kašičica ljute mlevene paprike
  • 2 luka
  • 350g leblebija (oceđenih, iz konzerve)
  • 3 šargarepe
  • 150g jogurta
  • so, biber

Priprema:

Ogulite beli luk, ostavite 1 čen, ostatak sitno isecite. Narendajte koricu limuna i iscedite sok. Pomešajte ulje sa belim lukom, kimom, ljutom mlevenom paprikom i limunovom koricom. Ubacite kotlete u marinada, prekrijte folijom i ostavite da odstoji 30 minuta.

Za prilog oljuštite i isecite luk na sitne tračice. Isperite leblebije i ocedite. Sitno iseckajte čen belog luka koji ste ostavili sa strane. Ogulite šargarepu i isecite na sitne trake. Sve ove sastojke promešajte zajedno sa jogurtom, limunovim sokom i sa malo ulja, začinite. 

Pročitajte i ZDRAVA VEČERA ZA NENAJAVLJENE GOSTE: 5 minuta za jednostavan suši sa namirnicama iz frižidera

Ocedite jagnjeće kotlete. Pecite ih sa obe strane na roštilju (ili tiganju) 4-6 minuta, više puta premazujući ih marinadom.

Podijelite prilog na tanjire. Jagnjeće kotlete posolite i pobiberite, pa poređajte pored salate od šargarepe i leblebija.

Fenomenalno, zar ne? Prijatno!

Mediteranska salata sa testeninom

recept za makarone sa sirom


Ova salata toliko dobro ide uz belo vino, da ćete jedva čekati ponovo da je pravite.

Potrebno vam je:

  • 60g sitnog sira
  • kašika sod limuna (sačuvajte koricu)
  • pola kašičice mlevene crvene paprike
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 150g grčkog jogurta
  • čen belog luka (narendan)
  • so, biber
  • 350g pene paste od celog zrna
  • 50g rukole ili bebi spanaća (izaberite)
  • seckani svež vlašac, za serviranje (po želji)

Priprema:

Pomešajte sir, narendano (pola kašičice) korice limuna, mlevenu crvenu papriku i 1 kašiku maslinovog ulja. Ostavite sa strane.

U veliku činiju umutite jogurt, limunov sok, beli luk, so, biber i preostale 2 kašike ulja.

Pene kuvajte prema uputstvu sa pakovanja. Ocedite (sačuvajte kutlaču te vode sa strane), pa dodajte vruću pastu u mešavinu jogurta. Prelijte sa kutlačom vode u kojoj se kuvala pasta. Lagano umešajte rukolu/bebi spanać. Servirajte na tanjir i odozgo dodajte mešavinu sira. Možete odgore staviti i svež vlašac, ako volite. Prijatno!

Piletina sa pasuljem i paradajzom

recept za pilece batkove


Možda deluje jednostavno, ali mešavina ovih sastojaka daje nezaboravnu aromu.

Potrebno vam je:

  • 500g kuvanog pasulja (može iz konzerve)
  • 3 veća paradajza
  • 4 grančice svežeg timijana (po želji, ali daje fenomenalnu aromu)
  • origano
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • so, biber, mlevena crvena paprika
  • 8 pilećih batkova
  • puter za premazivanje

Priprema:

Zagrejte rernu na 200°C. U posudu za pečenje, na maslinovom ulju, pomešajte pasulj i paradajz (isečen na kriške) sa grančicama timijana. Dodajte orihano, beli luk, crvenu papriku, so i biber.

Piletinu stavite na mešavinu pasulja, sa kožurom nagore, i premažite je puterom. 

Pecite dok piletina ne porumeni, 35-45 minuta. 

Pročitajte i KAKO SKINUTI DONJI STOMAK? Ovaj voćni doručak zamenjuje 50 trbušnjaka dnevno!

Постави коментар

0 Коментари