Ticker

6/recent/ticker-posts

OŽILJCI I FLEKE OD AKNI: Najbolje rešenje prema iskustvu dermatologa

 Jednostavno - ponekad nestanak bubuljice stvara novi problem - ožiljke od akni! Sigurna sam da ste imali prilike da doživite ovaj ružan prizor na licu. Ne očajavaj - može da se reši!

oziljci od akni i kako ih se resiti

foto:freepik.com

Suočavanje sa bubuljicama je dovoljno frustrirajuće, ali dodajte na to ponekad i tvrdoglave, dugotrajne ožiljke od akni i verovatno ćete se osećati potpuno poraženo. Poznato vam je? 

Na sreću, tokom godina su napravljeni veliki koraci u nezi kože i sada imamo pristup mnogim efikasnim tretmanima za ožiljke od akni.

Nisu sve akne iste, pa tako nisu ni svi ožiljci!

Ali baš kao što nisu sve akne iste, nisu ni svi ožiljci od akni. Unapred, analiziraćemo najčešće vrste ožiljaka od akni kako biste bolje razumeli sa čime imate posla, plus dermatolog će vam preporučiti tretmane ožiljaka od akni za svaki tip (uključujući rešenja bez recepta i profesionalne tretmane u ordinaciji).

Tipovi ožiljaka od akni + rešenja

Post-inflamatorna hiperpigmentacija (PIH)

Ovaj privremeni oblik ožiljaka od akni pojavljuje se kao ružičasti, crveni ili smeđi tragovi. Pege se mogu zadržati od nekoliko nedelja do godina.

"Osnovni uzrok post-inflamatorne hiperpigmentacije su prekomerno aktivni melanociti, ćelije koje proizvode melanin/tamni pigment kože", objašnjava dermatolog. "Bez obzira na ton naše kože, svi imamo melanocite i oni se mogu aktivirati kada su upaljeni, što dovodi do prekomerne proizvodnje melanina".

bubuljice i oziljci od akni na zenskoj osobi

Najbolji tretmani za ožiljke od akni za PIH

Lečenje PIH-a je dvostruko: želite da smanjite promenu boje dok se ne uverite da ste eliminisali izvor upale. 

Retinoidi: Pomažu u regulisanju obnavljanja ćelija kože što pomaže u podsticanju ujednačenog tona kože. Takođe radi na jačanju proizvodnje kolagena, što može da pomogne pri poboljšaju promene teksture na ožiljcima. Koristite kod kuće proizvode sa retinolom.

Alfa hidroksi kiseline (AHA): AHA su još jedan način da se efikasno promoviše obnavljanje ćelija kože. Oni uklanjaju višak pigmenta na koži i daju ujednačeniji ten. 

Profesionalni hemijski piling: Da biste ubrzali zarastanje PIH-a, odlučite se za dobar profesionalni hemijski piling. Ovi medicinski pilingi za lice obnavljaju kožu brže od proizvoda koji se prodaju bez recepta.

Krema za sunčanje: Trebalo bi da nosite kremu za sunčanje svaki dan, ali to je posebno važno kada se bavite PIH ožiljcima od akni. Izlaganjem suncu, ožiljci imaju potencijal da potamne što ih može učiniti još vidljivijim. Odlučite se za kremu sa visokim SPF faktorom.

Antioksidansi: Antioksidansi, kao što je vitamin C, mogu se uključiti u rutinu nege kože kako bi pomogli kod ožiljaka. Oni mogu da pomognu da se koža posvetli. Odlučite se za serum sa vitaminom C.

Pre upotrebe ovih seruma, obavezno pogledajte koji se kada koristi i najvažnije - koji smeju da se kombinuju! Ne smete ih sve koristiti u isto vreme, napravićete još veći problem!

Atrofični ožiljci od akni

Atrofični ožiljci se odnose na udubljenja na koži. "Javljaju se kada nema dovoljno proizvodnje kolagena tokom procesa zarastanja rana", objašnjava dermatolog. Atrofični ožiljci ponekad mogu da izgledaju i svetlije od boje vaše kože. 

oziljci od akni i bubuljica udubljenja

Najbolji tretmani za atrofične ožiljke od akni

Pošto je ovaj oblik ožiljaka promena teksture na koži, zahteva dublji pristup tretmanu koji se fokusira na obnavljanje kože. Nežni tretmani za obnavljanje teksture bez recepta, kao što su retinoidi i AHA, mogu da pomognu, međutim, verovatno ćete videti mnogo bolje rezultate sa tretmanima ožiljaka od akni u kozmetičkim salonima.

Subcizija: Možda i najbolji način za lečenje atrofičnih ožiljaka je procedurom koja se zove subcizija. Igla ili kanila prodire u kožu da olabavi tkivo. Ovim se prekida veza ožiljka i potkožnog tkiva, pa ožiljak izbija na površinu.Pored ovoga, počinje i stimulacija proizvodnje kolagena, pa se tako regeneriše koža.

Popunjavanje ožiljaka: Ovo je privremeno rešenje koje može da reši izolovane atrofične ožiljke od akni. U suštini, punilo se koristi za popunjavanje depresivnih područja.

Dermapen: Procedure dermapenom stvaraju mikro-povrede na koži kako bi stimulisale nove ćelije kože i proizvodnju kolagena, što može da poboljša izgled kože i da regeneriše ožiljake.

Lasersko obnavljanje površine: Postoji nekoliko oblika tretmana laserskog obnavljanja površine, a plan lečenja će zavisiti od vašeg slučaja. Najbolju vrstu laserskog obnavljanja teksture kože preporučiće vam dermatolog. Nemojte na svoju ruku birati ovu metodu.

U slučajevima dubokih ožiljaka od akni, možda će vam trebati niz tretmana da biste postigli željene rezultate. Razgovor sa dermatologom ili plastičnim hirurgom lica može da vam pomogne da razumete šta da očekujete i koji tok lečenja je najbolji za vas.

Pročitajte i EKCEM NA LICU: Najbolje kreme po izboru dermatologa - uzroci i lečenje

Hipertrofični ožiljci od akni

Hipertrofični ožiljci od akni izgledaju kao glatke, ali podignute kvrge na području povrede. Ponekad su iste boje kao i ostatak vaše kože, ali mogu da budu i crvene, ružičaste ili smeđe. Ovi ožiljci od akni mogu da se pojave bilo gde, ali se češće javljaju od vrata nadole u ​​odnosu na lice. Imaju tendenciju da se javljaju u ekstremnijim slučajevima.

"Fibroblasti - koji su ćelije koje proizvode kolagen u vašoj koži - prave previše kolagena stvarajući zadebljanje područja sa ožiljcima", kaže dermatolog.

oziljci od akni i bubuljica i kako ih se resiti kod kuce

Najbolji tretmani za hipertrofične ožiljke od akni

Kao i atrofični ožiljci, hipertrofični ožiljci uključuju promenu teksture vaše kože. Najbolji pristup tretmanu je onaj koji se fokusira na obnavljanje površine.

Steroidni tretmani: Vaš lekar može da preporuči "intralezijske kenalog injekcije", koje su steroidni tretmani koji smanjuju upalu. Ovo može da pomogne u sprečavanju pojave ili pogoršanja hipertrofičnih ožiljaka.

Krioterapija: Krioterapija deluje tako što se zahvaćeno područje "zamrzava" tečnim azotom, koji razgrađuje i uništava ožiljno tkivo.

Laserska terapija: Laseri mogu da pomognu u lečenju hipertrofičnih ožiljaka od akni. Deluju tako što ciljaju krvne sudove u ožiljku, što sprečava dodatni rast, a takođe mogu da smanje i promenu boje.

Hirurško uklanjanje: U nekim slučajevima, dermatolog može da preporuči hirurško uklanjanje hipertrofične lezije. Ovo efikasno uklanja ožiljak i omogućava mu da zaceli na kontrolisaniji način.

Iako je najčešća vrsta ožiljaka ona prva sa naše liste: Post-inflamatorna hiperpigmentacija (koju možete lečiti i kod kuće), najvažnije je da se posavetujete sa dermatologom oko vašeg lica, kako ne biste napravili još veći problem.

Čak i da uopšte nemate ožiljke od akni - najvažnija stavka je da NE CEDITE bubuljice na licu, i ne čačkate ništa što može da ugrozi vaše stanje kože. Čak i sa čistim licem, idite povremeno kod kozmetičara na higijenski tretman lica, kako biste održavali čistu kožu bez akni. Ukoliko imate problem sa aknama, higijenski tretmani, kao i hemijski pilinzi, vratiće vašu kožu u prvobitno, glatko i sjajno, stanje. Ne dirajte sami, pravac kod profesionalca!

Pročitajte i NAJBOLJA KREMA SA RETINOLOM: Dermatolozi je preporučuju, pristupačna je i evo zašto će ti se dopasti

Постави коментар

0 Коментари