Ticker

6/recent/ticker-posts

KAKO POVEĆATI SAMOPOUZDANJE? Mali trikovi koji će ti pomoći da više voliš sebe

 Kako biti srećniji, ispunjeniji i kako više voleti sebe pitanje je od milion dolara u poslenjih nekoliko godina. Na dugoj listi životnih želja, na sve višoj lestvici jeste želja za većim samopouzdanjem. Pogledajte male trikove velikih psihologa za povećanje samopouzdanja.

samopouzdanje kod zena

foto: marymarkevich, Freepik

Profesorka psihologije na jednom fakultetu je rekla da je "samopouzdanje znači poboljšanje vašeg samopoštovanja – odnosno, procenu vrednosti samog sebe".

Metoda o kojoj se najviše priča jeste da govorite sebi da radite više, postanete jači i razvijete hrabrost. Međutim,  psiholozi prave rupe u toj teoriji, napominjujući da, iako podizanje vašeg samopoštovanja svakako može biti put do većeg samopouzdanja, ono ima svoje zamke.

Samopoštovanje je vezano za spoljnu validaciju, hteli mi to da priznamo, ili ne. Kao što su komplimenti na poslu ili lajkovi na Instagramu, za nekoga validan okidać za veće samopouzdanje, tako je za druge to potreba da sami sebi objasnimo u čemu smo i koliko zaista dobri.

U oba slučaja, najveća zamka koja nas strefi kada ne osećamo da smo dovoljno dobri, jeste poređenje sa drugima.

Kako se oslikava manjak samopouzdanja?

Možda mislite da bi trebalo više da se trudite, jer se osećate neadekvatno. Kratkoročno, to može da funkcioniše, ali dugoročno? - Ne. Kada ne verujete da ste dobri u nečemu, počinjete da sumnjate u sebe, što otežava preuzimanje rizika, učenje i rast. Postajete uplašeni neuspeha i veća je verovatnoća da ćete odustati nego da pokušate ponovo.

Jednostavno rečeno, alternativni način da postanete samopouzdaniji je samosaosećanje, koje uključuje pokazivanje ljubaznosti prema sebi kada se borite za nešto, ili čak kada primetite nešto što ne volite kod sebe. Samosaosećanje nije merenje očekivanja, to je način odnosa prema sebi kao čoveku. Brigom i izražavanjem brige za sebe u teškim trenucima, dovode do stanja da istrajete i stvarate promene.

Skloni smo da budemo mnogo ljubazniji prema drugima nego prema sebi – i brzo ocenjujemo svoje nedostatke i neuspehe. Dobra vest je da je samopouzdanje veština koja se može naučiti. Da pojasnim: Drugarica je ružnija od tebe, a ti joj ipak kažeš da joj nova frizura lepo stoji - i stvarno tako misliš! Zašto onda nemaš samopouzdanja kada je reč o tebi, već svoja tanka usta porediš sa lažnim filterima sa Instagrama (te devojke nikada nisi videla uživo u 6 ujutru, ili sa bubuljicama pred menstruaciju - zapamti to! Ili, sa druge strane, vidiš koliko se neki tvoj kolega na poslu trudi da bude uspešan, a šta tebe u tome koči? Nije istina da ne možeš i ti da budeš toliko aktivna, razlika je samo u tome što tvoj kolega zrači samopouzdanjem, za razliku od tebe. 

Pročitaj i CVEĆE U DOMU KOJE OPUŠTA I SMIRUJE: 5 nezahtevnih sobnih biljaka koje umanjuju stres

Takođe je važno da znamo da ljudi za koje mislimo da su najbolji, ne mora uvek da znači da to i jesu, već njihova moć samopouzdanja donira čak više od 50% slike kakav je neko zaista! Pojasniću i ovo: Da li je Merilin Monro bila najbolja glumica ikada? - Ako si pogledala bar jedan njen film znaćeš da pojma nije imala sa glumom. Da li je bila najlepša i najzgodnija žena na svetu? Izguglaj malo dame iz njenog vremena i garantujem da ćeš pronaći lepše i zgodnije (sa zategnutijim telom, bez celulita, stomaka, i ogromnih visećih grudi), ali IMA RAZLIKE! Nijedna žena nije imala samopouzdanje koje je Merilin Monro sebi zacrtala, i zbog toga postala jedna od najpoželjnijih žena svih vremena. Tu se krije tajna!

Trikovi za povećanje samopouzdanja

Zapitajte se: Šta mi treba da bih se osećala bolje?

Da, znam, pitanje od milion dolara, ali budi realna prema sebi i postavi ga. Napiši odgovore na spisak. Da li vam treba više vremena da odmarate? Da li vam treba više fizičke aktivnosti? Da li vam treba više posla? Više vremena sa porodicom? Hobi u kojem ćete biti odlični? Komunikacijske veštine? Spretnost u poslovima? Nega lica i tela? Milion je odgovora na pitanje, sami pronađite svoj.

Stavite ruku na srce - bukvalno!

Dodirivanje srca ili obraza "verovatno je najčešće korišćeno, jednostavno iskustvo ka samosaosećanju", kaže psiholog. Verovatno je da ste to nekada radili – kada dobijete loše vesti, možda ćete instinktivno staviti ruku na srce, ali uradite i sada i oslušnite. Ovaj samododir snižava nivoe kortizola, prema nemačkom istraživanju, a umirivanje sebe dovodi do samosaosećanja, pa onda psihičkog razumevanja da ste prestroži prema sebi, pa onda i samopouzdanja. 

Shvatite kada se osećate nedovoljno dobrim

Jedna od najvažnijih stavki jeste da pronađete trenutke u životu koji vas dovode do momenta kada ne možete da ispoljite svoje samopouzdanje. Moguće je da je to na poslu u prisustvu određenog kolege, ili je to pred svojim partnerom, ili roditeljima? Da li je to pred ljudima koje čak i ne poznajete? U svakom slučaju, važno je da odredite momenat u kom se javlja. Kada to budete sa sigurnošću znali, vreme je da stvar uzmete u svoje ruke i MENJATE situaciju! Tako je, promenite situaciju tako što ćete je preokrenuti, ukoliko se osećate da niste dovoljno dobri, učinite sitnice za sebe kako biste sebi postali bolji! Jer, verujte, ukoliko vodite zdrave odnose, verovatno je da ste drugoj strani i više nego dobri čim ste tu.

Vežbajte i radiate na sebi. Sigurna sam da ste puno puta čuli za taj "rad na sebi", ali nikako da neko to i objasni. Rad na sebi podrazumeva i psihički i fizički rad. Unesite u dan aktivnosti zbog kojih ćete bolje da se osećate, makar to bile sitnice poput šetnje od 10 minuta, kafe u kafiću, ili slično... a kada ostanete sami, posavetujte sebe kao što biste nekoga koga mnogo volite, budite blagi i razumni, pa menjajte sve što vam ne odgovara!

Pročitaj i Kako anksioznost utiče na seksualni život? Pronađite problem i obogatite svoju vezu

Постави коментар

0 Коментари