Ticker

6/recent/ticker-posts

KAKO ISKORISTITI USKRŠNJA JAJA: 7 zdravih recepata za jela koja još niste pravili

 Ostalo vam je mnogo tvrdo kuvanih jaja nakon Uskrsa, a dosadili su vam isti recepti koje pravimo iz godine u godinu? Ne brinite, spremila sam za vas zdrava i preukusna jela koja možda do sada i niste probali.

kuvana jaja recepti


Potrudila sam se da za svaki od ovih recepata iskoristim što više jaja. Sva ova jela možete korigovati smanjivanjem, ili povećavanjem količine sastojaka. Lako se spremaju, a zaista su preuksna za svaki obrok.

Džinovske ćufte sa jajima

Sastojci:

  • 800g mlevenog mesa (govedina)
  • 2 kriške starog hleba 
  • 2 kašičice soli
  • 12 jaja

Priprema:

Od mrvica starog hleba I mlevenog mesa napravite smesu. Svako jaje obložite mlevenim mesom tako da dobijete veliku ćuftu. Zagrejte rernu na 200 stepeni. Na pleh stavite papir za pečenje, pa poređajte ćufte. Pecite ih 15 minuta, odnosno dok ćufte ne porumene. Svaku ćuftu okrenite, pa je zapecite na još 10 minuta i sa donje strane. 

Izuzetno ukusan, ali i zanimljiv obrok.

Jaja punjena piletinom

Sastojci:

8 jaja

200g pilećeg belog mesa

150g majoneza

Kašika senfa

Šaka suvog grožđa

Priprema:

Propržite što sitnije seckano pileće belo meso, pa ga odložite u činiju. Jaja isecite na pola po dužini, pa izvadite žumanca. Mesu dodajte žumanca, majonez, senf i suvo grožđe, pa sve dobro izmešajte.

Udubljenja u belnacima punite ovom smesom. Preko možete posuti sitno seckani peršun ili proprženi susam. Uživajte, preukusno je!

Salata od jaja sa slaninom

Sastojci:

  • 10 kuvanih jaja
  • 150-200g slanine
  • 200g majoneza (zdravije je ako koristite domaći)
  • Kašičica senfa
  • 1 crvena slatka paprika
  • 4 mlada luka
  • so, biber

Priprema:

Slaninu, mladi luk, papriku i jaja sitno iseckati na kockice. Dodajte majonez, senf i začine po ukusu, pa pomešajte. Salatu odložite u frižider da se ohladi. 

Servirajte uz tost hleb ili kao dodatak jelu. Oduševiće vas.

Pročitajte i BRZA DIJETA: Mršavite uz plan ishrane za 7 dana

Namaz od jaja i avokada

Sastojci:

1 avokado

5 jaja

1 limun

2 kašike seckanog peršuna

so, biber

Priprema:

Oljuštiti avokado, pa ga dobro izgnječiti viljuškom. Avokadu dodati 5 sitno seckanih jaja (možete ih staviti u blender da se što bolje usitne), pa peršun, začine i sok jednog limuna. Sve dobro izmešajte.

Ovaj namaz možete držati u frižideru, a fenomenalan je za doručak uz tost hleb sa celim zrnom ili krekerima.

Kiflice sa jajima

Sastojci:

  • 6 jaja
  • Pakovanje lisnatog testa
  • 12 listova pršute
  • 12 listova kačkavalja
  • so, biber

Priprema:

Lisnato testo isecite po dužini tako da dobijete 6 traka širine jednog jajeta. Svaku pravougaonu traku isecite na pola po dijagonali, tako da dobijete ukupno 12 trouglova. Svako jaje isecite na pola po dužini. Ređajte: lisnato testo, list pršute, list kačkavalja, pola jajeta. Zavijte u kiflicu.

Pecite u rerni na 200 stepeni dok ne porumene. 

Makaroni salata

Sastojci:

  • 250g makarona
  • 5 jaja
  • 10 kiselih krastavčića
  • 1 crvena paprika
  • 2 mlada luka
  • 100g majoneza
  • 200g pavlake
  • pola kašičice senfa
  • kašičica svežeg peršuna, so, biber

Priprema:

Skuvajte makarone. Jaja, kisele krastavčiće i papriku sitno iseckajte na kockice. Mladi luk iseckajte na kolutiće, pa dodajte mešavini. Sve promešajte sa majonezom, pavlakom i senfom, pa začinite.

Ukoliko ste ljubitelji ovakvih salata, ova će vam se posebno dopasti zbog šmeka slatke paprike i mladog luka.

Pročitajte i RECEPTI ZA ZDRAV RUČAK: 5 ideja za preukusan obrok koji jača imunitet

Grčki rolat

Sastojci:

  • Vekna hleba
  • 3 kašike mleka
  • 800g mlevenog mesa
  • 1 luk
  • 1 nekuvano jaje
  • 2 kašike peršuna, biber, so
  • 6 kuvanih jaja
  • Ćureća šunka
  • Maslinovo ulje/ puter

Priprema:

Izvadite sredinu iz vekne hleba (možete je malo pokvasiti mlekom) i podelite na dva dela. Prvom polovinom oblikujte koru, odnosno, razvucite je na papir za pečenje. U činiji promešajte mleveno meso, sitno seckani luk, nekuvano jaje, i peršun. Smesu sa mlevenim mesom stavite preko kore od hleba. Uzduž poređajte listove ćureće šunke, pa preko nje 6 jaja jedno iza drugog. Drugom polovinom natopljenog hleba prekrijte jaja i sa donjom polovinom hleba oblikujte rolat. Rolat premažite puterom ili maslinovim uljem.

 Zagrejte rernu na 180 stepeni, pa pecite rolat oko sat vremena, odnosno dok meso na bude gotovo. Secite na kriške pa servirajte uz grčki jogurt.


Постави коментар

0 Коментари