Ticker

6/recent/ticker-posts

Osećate se umorno? Jednostavni saveti za ULTRA BRZO PODIZANJE ENERGIJE!

 Da li znate da poslednjih par godina vlada "epidemija umora"? Ako se stalno osećate umorno i nemate energije, preplavljeni ste obavezama i niste za dodatno druženje, ovi saveti stručnjaka su baš za vas.

zena puna obaveza drzi latpop i prica telefonom


Napolju je lepo vreme, idealno da izađete iz kuće i sa elanom uradite sve dnevne aktivnosti. Prijatelji zovu na kafu ili šetnju, a vi se konstantno osećate umorno, čak vam smeta i lepo vreme? Iako biste voleli da imate energije za sve aktivnosti, da završite sve poslove, pa i provedete dodatno vreme van kuće, ipak osećate da ste umorni i da bi vam više prijalo da ste kod kuće? 

Ukoliko se pronalazite u ovim tvrdnjama, moguće je da vam fali energije. Ne brinite, niste jedini. Poslušajte ove savete i vremenom će se energija povratiti, kao i vaša volja da odradite sve poslove koje ste zacrtali.

Šta je energija?

Energija je subjektivan osećaj u našem telu koji se pojačava ili smanjuje pod uticajem niza faktora. Od toga koliko kvalitetno spavate, pa sve do toga kako upravljate stresom i da li vežbate, može da utiče na nivo energije.

Važno je da utvrdimo na početku da ovde govorimo o osećaju umora, bezvoljnosti i manjku subjektivne energije. Ukoliko se fizički umarate i iscrpljeni ste, važno je da se obratite lekaru kako bi utvrdio zdravstveni uzrok vašeg problema.

Saveti za brzo podizanje energije

Ustani i zasijaj!

Bukvalno! Izložite svoje oči dva do pet minuta prirodnoj sunčevoj svetlosti u roku od sat vremena, bez obzira na vreme kada ustanete. Ovo je verovatno najvažnija komponenta osećanja energije, savetuju doktori. 

Predlažemo da skuvate jutarnju kafu, ili još bolje čaj, i popijete ga u dvorištu ili na terasi. 

Vaše oči imaju posebne neuroreceptore koji govore mozgu da se probudi. Ako ovo uradite, pokrenućete pozitivnu lančanu reakciju: sledećeg jutra ćete se probuditi sa budnijim osećanjem, što će vam olakšati izlazak i gledanje svetlosti, verujte, tako ćete biti mnogo spremniji za dan.

Pročitajte i BUDITE SE UMORNI ILI DEPRESIVNI? Saveti za suzbijanje anksioznosti pre početka novog dana

Pažljivo kafenišite

Jedinjenje zvano adenozin se nakuplja u mozgu kada ne spavate dovoljno i čini vas umornim. Potrebno je 60 do 90 minuta da se ta supstanca očisti kada ustanete. Način na koji kofein deluje je da blokira adenozin, ali takođe sprečava njegovo ispuštanje. 

Kako da ovo sprečite, a ipak popijete svoju jutarnju kafu? - Odložite svoj prvi gutljaj otprilike sat vremena nakon buđenja. Nakon toga, uživajte u jutarnjem mirisu i ukusu kafe.

Tokom dana se trudite da smanjite ispijanje kafe na minimum. Ukoliko se viđate sa prijateljima, ili popodnevnu kafu pijete u krugu porodice, zamenite je čajem ili ceđenim sokom - osetićete promenu već prvog dana. 

Znam da mnogi ne mogu bez kafe na poslu, pogotovu kada se probudi ta navika i sa drugim kolegama. Izborite se sa ovim problemom i napravite sebi, umesto kafe, neki drugi napitak koji će vas dodatno hidrirati.

Moćni obrok za moćnu energiju

Doručak sa nižim sadržajem ugljenih hidrata povećaće vam energiju. Ugljeni hidrati povećavaju nivo šećera u krvi, uzrokujući njegov pad nekoliko sati kasnije. Ovo je razlog zbog čega vam se par sati nakon ovakvog obroka spava. Ne brinite, ugljeni hidrati imaju svoje vreme i mesto u ishrani, ali to nije doručak. Doručkujte proteine, masnu hranu izbegavajte uveče, a ugljene hidrate možete da unosite pre treninga.

Namirnice bogate proteinima, poput jaja i grčkog jogurta, sadrže tirozin i mogu poboljšati kognitivne performanse, pa čak i kreativnost, pokazuju studije. Poznato je da namirnice bogate magnezijumom poput banana i jabuka pomažu kod nivoa dopamina.

Dokazano je da prerađena hrana povećava rizik od umora, depresije i kardiovaskularnih bolesti. Sve što napravite kod kuće biće zdravije, jer ne može biti toliko obrađeno kao pojedina kupovna hrana.

Pročitajte i KAKO DA OPUSTIŠ MOZAK? 6 načina da se stvarno psihički odmoriš

Ne odlažite budilnik

Većina nas ima naviku da na prvu zvonjavu sata, odlaže ustajanje za nekoliko minuta. Kada ste se već probudili, nastavak dremke samo može loše da utiče na vašu energiju. Jednostavno rečeno: ovakvo odlaganje buđenja samo stavlja vaš možak u režim lenjosti. Zbog toga se upravo lenjo osećate tokom celog dana. Znam da je teško, ali ustanite odmah nakon što vam sat zazvoni.

Pored ovoga, ukoliko vam je potrebno još sna, možete odspavati popodne makar i 20 minuta, neće škoditi. 

Sa druge strane, ukoliko noću imate problem da zaspite, ne gledajte u telefon, već izađite u šetnju po svežem vazduhu 10-15 minuta.

Kada ustajete vikendom?

Ukoliko ste spavalice, i vaš "prirodni budilnik" se ne javlja pre 10 ujutru, promenite to. Naučite sebe da se budite ranije, čak i kada ne idete na posao i nemate obaveze. Buđenje između 7 i 8 ujutru daće vam mnogo više energije tokom celog dana. Dan će biti duži, produktivniji, a vi ćete imati mnogo više energije. 

S obzirom na to da ste rano ustali, nećete imati problem sa spavanjem uveče, pa ćete tako da legnete u krevet ranije. Nakon toga, lagano napravite sebi novu rutinu koja vam daje energiju.

Žena sa laptopom puna energije


Jurite svoje strasti

Smatra se da je osećaj svrhe povezan sa boljim kapacitetom energije. Osećaj svrhe, odnosno da ste u nečemu dobri, ili da radite ono što volite, može doći iz mnogih oblasti, uključujući vaš posao, izdržavanje porodice ili obavljanje bilo čega što cenite u životu, poput hobija ili volontiranja.

Ukoliko volite stvari koje radite tokom dana, imaćete veći nivo energije, pa one manje lepe stvari nećete raditi sa nezadovoljstvom.

Olakšajte mentalno opterećenje

Iako je ishod isti bez obzira da li ste fizički ili emocionalno istrošeni, rešenja se mogu razlikovati. Zapitajte se sa ovim pitanjima da biste procenili da li je vaš um kriv za manjak energije i umor: 

Da li sam umoran ceo dan, ali sam iscrpljen noću? Da li sam ovih dana/danas bio nervozniji nego inače? 

Sa evolucione tačke gledišta, vaše telo je dizajnirano da ostane budno kada oseti pretnju (na primer, da vas juri medved, vaše telo bi vas držalo budnim!). Isti odgovor se javlja u modernim vremenima, osim što je sada pretnja posao, stres u kući, svakodnevni problemi. Zbog toga je važno da umanjite stresne situacije svakoga dana.

Prirodni lekovi za energiju

Uključite i prirodne lekove za povećanje energije. Vitamin B12 podićiće vašu energiju na dnevnom nivou. Možete uzeti kompleks vitamina B kao dodatak ishrani, a možete unositi i namirnice bogate ovim vitaminom, na primer: džigerica, jaja, mleko, sirevi, riba, meso...

Gvožđe igra veliku ulogu za zdravlje našeg tela. Prirodni izvori gvožđa nalaze se u namirnicama: govedina, piletina, žumance, cvekla, školjke, spanać, lisnato povrće, mahunarke, žitarice... 

Koenzim Q10 podstiče proizvodnju emergije i nalazi se u mesu, tuni, lososu, peršunu, avokadu, orašastim plodovima, i drugo... a možete ga uzeti i u obliku suplemenata. 

Kreatin je odličan za energiju, takođe. On se nalazi u našim mišićima, i pomaže im da podignu energiju telu. Prirodno se nalazi u crvenom mesu, živini i ribi.

Pročitajte i MIRISI KOJI SMIRUJU I OSLOBAĐAJU OD STRESA: 7 esencijalnih ulja za pravi spa užitak u tvom domu

Постави коментар

0 Коментари