Ticker

6/recent/ticker-posts

Prirodni kućni lekovi za BOL U MIŠIĆIMA koje možete da probate već danas

 Umor i bolovi u telu i mišićima su česti i mogu da se jave iz više razloga. Kako biste najbrže sebi pomogli, probajte prirodne lekove protiv bolova. Zdravi su, ne mogu da štete - a verovatno će vam momentalno pomoći.

žena se drži na mesto bola u mišićima - u leđima
Foto: freepik.com

Slabost mišića i hronični umor često mogu efikasno da se leče prirodnim lekovima kod kuće. Naravno, ukoliko ozbiljan zdravstveni problem stoji iza toga, ovi kućni lekovi mogu da pomognu, ali će izlečenje doći isključivo od saveta doktora na pregledu koji zakažete.

Jasno je da lekovi bez recepta mogu da pruže privremeno olakšanje, ali prekomerna upotreba lekova protiv bolova može da izazove neželjene efekte, kao što je problem sa želucem, međutim i nisu najzdravija opcija. Pored toga, često nismo dovoljno upućeni u to koje lekove bi trebalo da koristimo za određeni bol na telu, a nikako ne bi bilo dobro po nas da ih uzimamo "na svoju ruku".

Prirodni lekovi su opcija koja vam može pomoći da se osećate bolje uz manje neželjenih efekata.

Prirodni kućni lekovi za bolove u mišićima

Bolovi u telu i mišićima javljaju se iz različitih uzroka, a neki od njih mogu da budu:

  • artritis (zapaljenje zglobova, odnosno hrskavice)
  • burzitis (zapaljenje burze u zglobovima)
  • tendinitis (upala tetive oko zgloba)
  • upala mišića
  • bolesti, uključujući grip i Kovid
  • fibromijalgija (široko rasprostranjen mišićno-skeletni bol praćen zamorom, poremećajem sna, memorije i promenama raspoloženja)

Postoji nekoliko prirodnih lekova kod kuće koje možete da isprobate za ova stanja, kao i za sve druge koji izazivaju fizičku nelagodnost. U slučajevima kada već uzimate terapiju, možete da imate odlične rezultate ako kombinujete sa ovim savetima - ali se, pre toga, posavetujte sa lekarom.

A ukoliko ste primetili bol u leđima, pogledajte koji su to najbolji i najgori položaji u kojima spavate za ovaj problem

Kurkuma

Kurkuma je začin izrazitog ukusa koji se obično koristi u indijskoj kuhinji. Kurkuma sadrži kurkumin, jedinjenje za koje je u studijama pokazano da smanjuje bol uzrokovan velikim brojem stanja, uključujući dijabetičku neuropatiju i išijas.

Kurkuma je dostupna u obliku dodataka i kao čaj. Kurkumu možete da kupite u obliku praha ili začina. 

Može da bude vrlo efikasna za ublažavanje bolova kada se pomeša sa crnim biberom.

Terapija toplotom

Topli oblozi umiruju bolne mišiće i značajno smanjuju akutni i dugotrajni bol. Pokazalo se da terapija toplim oblozima odlično daje rezultate i sa bolovima u stomaku i u donjem delu leđa.

Korišćenje flaša sa toplom vodom ili jastučića za grejanje na stomaku je, takođe, efikasno kao lek za menstrualni bol i bol predmenstrualnog sindroma (PMS).

Toplota pomaže u ublažavanju bolova otvaranjem suženih krvnih sudova. Povećanje protoka krvi pomaže u smanjenju ukočenosti zglobova uzrokovane osteoartritisom i drugim stanjima.

U nekim slučajevima, možda ćete otkriti da je najefikasniji tretman za vas naizmenično toplota i hladnoća.

žena pritiska bol u nogama
Foto: freepik.com

Hladna terapija

Led ublažava upalu, otok i bol uzrokovan povredama, kao što su uganuće i istegnuća mišića. Takođe, može da smanji bol kod tendinitisa, burzitisa, išijasa i drugih stanja.

Primena leda na početku bola može da bude posebno korisna. Pokušajte da koristite pakovanje leda ili pakovanje smrznutog povrća na svakih 20 minuta.

Masaža

Naučni dokazi o prednostima masaže za ublažavanje bolova su različiti. Međutim, mnogi ljudi su veoma zadovoljni profesionalnim terapeutima, ali i alatima za masažu kod kuće.

Ako ste pod stresom ili se osećate anksiozno, možete da napnete mišiće, uzrokujući njihov grč. Masaža je opuštajuća i može da pomogne u smanjenju stresa, eliminišući ovaj bolan ciklus. Masiranje mišića kada se grči, takođe, može da pomogne mišiću da se oslobodi bola.

Imate preko 50 godina, i ne krećete se mnogo? To bi pod hitno trebalo da promenite - zato pročitajte najbolje lagane vežbice za rad u kući

Seme slačice

Seme slačice je efikasno u lečenju bolova u telu, jer sadrži selen, mineral koji pomaže u borbi protiv bolova u zglobovima. Prema tome, ulje od semena slačice može da pomogne kod bolova u mišićima. Možete da koristite ovo ulje sa malo soli, pa da masirate bolno mesto.

Đumbir

Đumbir se koristi kao lekoviti melem u Indiji i Kini više od 25 vekova. Ima antioksidativna i antiinflamatorna svojstva koja su korisna za lečenje bolesti. U nekoliko istraživanja, pokazalo se da je đumbir veoma koristan u lečenju bolova u mišićima i zglobovima. 

Studija je pokazala da svakodnevna konzumacija đumbira smanjuje bol u mišićima. Đumbir je dobar i za  bol tokom menstruacije. Možete da isečete oko centimetar, dva đumbira, i prokuvajte ga u vodi. Kasnije ocedite komadiće đumbira i uživajte u čaju.

Постави коментар

1 Коментари

  1. Анониман27.9.23. 14:51

    Postovana,tema je vrlo pazljivo odabrana,a saveti u njoj izuzetno znacajni..hvala sto nas lecite svojom posvecenoscu!

    ОдговориИзбриши

Ostavi komentar: