Ticker

6/recent/ticker-posts

Ne morate da budete ekspert u kuhinji da biste spremili ZDRAVU VEČERU! 5 ideja sa namirnicama koje već imate

 Šta spremati danas za večeru? Koliko puta vam je ovo dosadno pitanje prošlo kroz glavu - a ako još na to dodate i: da je zdravo, dijetalno, da se što brže sprema, i da namirnice već imate u frižideru...

Mi ćemo da vam pomognemo! Nastavite da skrolujete sa uživanjem - sigurni smo da će biti težak izbor, jer će se svašta odavde uklapati u vašu idealnu večeru.

žena seče meso na tanjiru sa povrćem

Upozorenje: Ovo su recepti koji čine da spremanje zdravih obroka izgleda lakše od običnog sendviča, a ukusnije i od remek dela Džejmija Olivera... dobro, ne znamo kakva je njegova klopa, ali verujemo da su ova jela u rangu!

Zapamtite – zdravo kuvanje ne mora da bude naporan rad.

Ukoliko ste na dijeti, pogledajte naš plan ishrane za 7 dana.

Jaja na zelenom povrću

Kakvo sad pa zeleno povrće? Pa ono koje imate u frižideru :) pogledajte detalje...

jaja na oko sa blitvom ili spanaćem na tanjiru

Za 2 osobe vam je potrebno:

Po želji zelenog povrća: najlepše se uklapa blitva, ali u obzir dolaze i spanać, zelje, kupus...

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 4 sardine oceđene iz konzerve
  • 2 čena belog luka
  • Biber, so
  • 2 kašike krem sira 
  • 4 jaja

Priprema:

Odvojite listove i stabljike od blitve ili već zelenog povrća koje ste izabrali. Sitno iseckajte stabljike i dinstajte u velikom tiganju sa uljem i lukom 5 minuta. Sardine iseckajte i dodajte u tiganj sa belim lukom i mešajte još 2 minuta. Ubacite grubo iseckane listove blitve (zelenog povrća), kuvajte još par minuta dok ne uvene, pa umešajte sa krem sirom i začinite biberom i solju.

Smanjite toplotu. Kašikom napravite 4 rupe na blitvi i razbijte jaja. Ispržite jaja. 

Ova večera je preukusna. Prijatno!

A šta spremati za ručak? Evo 5 ideja za obrok koji jača imunitet - a preukusno je.

Pljeskavice od karfiola

Taman kada ste pomislili da ste probali karfiol na sve načine - stiže još jedan preukusan recept.

pljeskavice od karfiola u rerni

Za 4 osobe vam je potrebno:

  • 1 glavica karfiola, isečena na male cvetove
  • 1 kašičica mlevene slatke paprike
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 100g prosa, kuvanog (ako nemate, možete zameniti sa pirinčem, kinoom, čia semenkama)
  • 60g sira u stilu parmezana
  • 3 mlada luka, seckana
  • 2 kašičice kari paste ili senfa
  • So, biber

Priprema:

Zagrejte rernu na 200°C. Pleh obložite papirom za pečenje. Poređajte karfiol u pleh, začinite mlevenom paprikom i maslinovim uljem, i pecite u rerni 10 minuta. Ostavite rernu uključenu.

Stavite kuvani proso u blender i blendajte dok proso ne postane malo lepljiv. Dodajte sve preostale sastojke u blender uključujući karfiol, i sve zajedno izblendajte. Ne preterujte - tekstura treba da bude lepljiva, ali ne previše kašasta.

Podelite smesu na oko 8 srednjih loptica, pa ih dlanovima spljoštite u pljeskavice. Stavite pljeskavice na pleh i pecite u rerni 8 minuta. Okrenite ih i pecite još 5 minuta. Trebalo bi da budu zlatne sa obe strane, pa vreme pečenja prilagodite vašoj rerni.

Ovo sigurno niste jeli do sada, a kada probate - sigurni smo da ćete ih praviti ponovo. Prijatno!

Imate smrznuto povrće u zamrzivaču? Evo odličnih brzih recepata

Korejska piletina sa nudlama 

Ne preskačite!!! Jer nije tako komplikovano i zahtevno kao što zvuči :) 

piletina začinjene nudle na tanjiru slika

Za 4 osobe vam je potrebno:

  • 400 grama belog mesa - isecite na trake od 1 cm (još je ukusnije sa batkom, ali skinite kožuru)
  • 2 kašike soja sosa
  • 2 kašike jabukovog sirćeta
  • 2 čena belog luka, biber
  • 2 kašike meda
  • 1 kašika ulja 
  • 2 šargarepe, isečene na tračice (rendajte, brže je)
  • 1 crvena paprika, isečena na trake
  • Mladi luk po želji, isečen po dijagonali
  • 300 g kuvanih nudli
  • Šaka kikirikija, tostirana i grubo iseckana (po želji)

Priprema:

Stavite piletinu u činiju sa soja sosom, dodajte sirće, beli luk i med. Ostavite da se marinira dok pripremate ostale sastojke.

Zagrejte ulje u voku (ili dubljem tiganju) dok ne postane vruće. Piletinu iz marinade pržite 4-5 minuta dok ne porumeni i postane zlatna, zatim prebacite u tanjir i ostavite sa strane. Dodajte još malo ulja u tiganj (ako je potrebno) pa zajedno sa šargarepom, biberom i mladim lukom, pržite 2 minuta, a onda dodajte ostatke marinade i pecite uz mešanje - biće tečno.

Piletinu stavite na prethodno skuvane nudle (ili rezance kakve volite), pa prelijte sve povrćem iz tiganja. Po ukusu pospite kikirikijem.

Može li ukusnije a brže? Uživajte i prijatno!

KAKO SKINUTI DONJI STOMAK? Ovaj voćni doručak zamenjuje 50 trbušnjaka dnevno!

Patlidžan sa pirinčem i grčkim jogurtom

Kako vam zvuči pečeni patlidžan serviran sa začinjenim pirinčem i prelivom od grčkog jogurta? Lagano, brzo i zdravo.

patlidžan punjeni u plehu

Za 2 osobe vam je potrebno:

  • 2 patlidžana
  • 1 kašičica ulja repice
  • Uhvatite so i biber
  • Za pirinač:
  • 200g pirinča
  • 2 mlada luka, sitno iseckana
  • 1 šaka suvog grožđa
  • 1 šaka nane sitno iseckana
  • So i biber
  • Čeri paradajz
  • Po želji možete dodati i malo susama i/ili ½ kašičice mlevenog kima 

Za preliv od jogurta:

  • 3 kašike grčkog jogurta
  • Korica i sok od ½ limuna
  • So i biber

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Patlidžan isecite na pola po dužini i stavite u pleh, unutrašnjom stranom okrenutom nagore. Prelijte sa malo ulja, posolite i pobiberite i pecite u rerni 35-45 minuta dok meso ne omekša.

Dok se patlidžan peče, skuvajte pirinač, pa ga pomešajte sa mladim lukom, celerom, suvim grožđem, kimom, nanom, solju i biberom.

Kada je patlidžan pečen, izvadite ga iz rerne i izdubite ga, pazeći da ne probušite kožu. Ništa se ne baca! Stavite unutrašnjost patlidžana u posudu i pomešajte sa pirinčem. Vratite ovu mešavinu u patlidžan i na vrh stavite čeri paradajz i semenke susama. Ako niste na dijeti - opustite se i dodajte malo kačkavalja od gore. Pecite u rerni još 15 minuta.

Da napravite preliv, pomešajte grčki jogurt sa izrendanom limunovom koricom, sokom, solju i biberom. Prelijte preko patlidžana i poslužite.

Vau, zar ne? Odličan recept i ukoliko vam u goste dolaze vegetarijanci! Prijatno!

Želite PROTEINSKI DORUČAK? Evo 5 ideja za jela koja će vas dugo držati sitim

Punjeni (slatki) krompir

Prosto i jednostavno - ovo je recept sa slatkim krompirom, ali pošto smo vam obećali da su namirnice one koje verovatno imate u kući - može da posluži i običan krompir.

slatki krompir

Za 3 osobe potrebno vam je:

  • 1 šolja oljuštenih oraha
  • 4 čena belog luka
  • 3 šolje listova svežeg bosiljka
  • Maslinovo ulje
  • 1 1/2-2 kašike svežeg limunovog soka
  • So, biber
  • 150g iseckane slanine
  • 6 srednjih slatkih krompira

Priprema:

Zagrejte rernu na 250 stepeni. Premažite slatki krompir sa malo ulja i pospite solju. Stavite na pleh obložen papirom za pečenje i pecite dok ne omekša (oko 45-60 minuta za slatki krompir).

U međuvremenu, napravite sos. Kombinujte orahe, beli luk, listove bosiljka, maslinovo ulje, limunov sok, i so u blenderu. Blendajte na velikoj brzini dok se ne formira pasta, stružući strane po potrebi.

Spojite sitno iseckanu slaninu i sav sos u velikoj posudi. Kada je krompir gotov, isecite svaki po dužini i obilno prelijte mešavinom sosa i slanine, tako da smesa uđe i u deo koji ste prethodno malo izdubili.

To je sve! Uživaće cela porodica. Prijatno!

Постави коментар

0 Коментари