Ticker

6/recent/ticker-posts

Kako se rešiti kandide: Pogledajte dijetu, plan ishrane i detaljan spisak namirnica

 Kada bismo se "uhvatili" našeg "doktora Internet", čini se kao da postoji hiljadu dijeta koje će izlečiti svaku bolest, od migrene do akni, preko bolova u stomaku... Međutim, kome verovati kada je reč o ozbiljnijim stvarima, i kako znati šta zaista deluje? U stvari, odgovor je jednostavan - verovati isključivo lekarima.

kandida ishrana dijeta

Zato, ovde vas nećemo "lečiti", već vas pozvati da, ukoliko niste, obavezno posetite lekara ako sumnjate da imate kandidu. Ono što vam možemo pomoći, jeste da pogledate dijetu rađenu po savetu nutricionista, koje pomažu u lečenju kandide.

Šta je kandida?

Kandida je gljivica koja pripada vrsti kvasnica, i ona živi u vašim ustima i crevima ili na vašoj koži. Ova vrsta gljivica je normalan deo životne sredine tela (posebno u crevima), ali kada nivoi postanu previsoki, kandida može da izazove probleme u vašem telu, objašnjava doktorka N.S. 

Prekomerni rast kandide se javlja kada postoji neravnoteža između vrsta bakterija u crevu. I dok mnogo stvari, od kontrole rađanja do stresa, može narušiti delikatnu ravnotežu crevnih bakterija u telu, najčešće su problemi posledica upotrebe antibiotika. Na kraju krajeva, antibiotici se svode na ubijanje bakterija, pa čak i ako su neki oblici bakterija loši, drugi su dobri — i odgovorni su za regulisanje nivoa kandide.

Pitanje je da li promena vaše ishrane može da pomogne da se kandida drži pod kontrolom? I da li je to uopšte potrebno? Odgovor su dali lekari.

Ukoliko mučite muku sa bolovima u stomaku - pogledajte predlog gastroenterologa za prirodne lekove.

Jelovnik za lečenje od kandide

Dijeta protiv kandide je antiinflamatorna dijeta sa niskim sadržajem šećera koja promoviše dobro zdravlje creva i eliminiše šećere koji podstiču preterani rast kandide. Ishrana uključuje povrće bez skroba, voće sa niskim sadržajem šećera, žitarice bez glutena, neke mlečne proizvode i fermentisanu hranu.

Poboljšanjem zdravlja creva i vraćanjem ravnoteže bakterija koji žive u vašem telu, možete olakšati simptome kandide kao što su nadimanje, loše varenje, gljivične infekcije, umor, mučnina, dijareja i gasovi. 

Jedan od glavnih uzroka disbioze creva i prekomernog rasta gljivica je ishrana puna zašećerene, prerađene, nezdrave hrane. Ove namirnice su bogate šećerima koji podstiču prekomerni rast kandide, i bogate su proinflamatornim sastojcima koji oštećuju creva i izazivaju upale u celom telu. 

Zdravlje creva je povezano sa imunitetom, kontrolom glukoze, zdravljem srca i varenjem. Nedavna istraživanja su čak otkrila veze između zdravlja creva i mentalnog zdravlja. Sigurno je reći da nezdrava creva mogu da izazovu probleme u svakom delu tela.

Osećate bol u mišićima? Pogledajte prirodne lekove koje možete da probate već danas.

Dijeta protiv Kandide služi da poboljša zdravlje creva, smanji upalu i ojača imunitet. Principi čišćenja uključuju uklanjanje dodatih šećera, konzumiranje fermentisane hrane i izbegavanje proinflamatornih pokretača poput glutena i prerađene hrane.

Namirnice koje treba jesti na dijeti protiv kandide uključuju povrće bez skroba, fermentisanu hranu poput jogurta i kiselog kupusa, voće sa niskim sadržajem šećera poput borovnica, proteine poput piletine i ribe i pseudo žitarice poput kinoe. Dijeta je osmišljena tako da obezbedi optimalnu ishranu, a istovremeno smanjenje upale. 

Spremni da počnete? Evo nekoliko osnovnih pravila kojih možete da se pridržavate na dijeti protiv kandide:

  • Izbegavajte namirnice sa dodatim šećerima
  • Izbacite nezdravu hranu
  • Jedite povrće bez skroba
  • Jedite voće sa niskim sadržajem šećera
  • Uživajte u zdravim proteinima
  • Koristite zdrave masti i ulja
  • Smanjite kofein na minimum, ili ga potpuno izbacite
  • Jedite žitarice bez glutena
  • Uživajte u fermentisanoj hrani

Najvažnije od svega ovoga je izbegavanje namirnica sa dodatkom šećera. Ishrana ljudi ovih dana je puna dodatnih šećera kao što su dekstroza, koncentrat voćnog soka i kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze. U stvari, postoji toliko različitih naziva za šećer da često nismo ni svesni šta jedemo.

Trebalo bi da izbegavate hranu koja izaziva zapaljenje kao što je prerađena hrana, alkohol i kofein što je više moguće dok ste na dijeti protiv kandide. Na taj način možete da poboljšate zdravlje creva i da ubrzate oporavak.

Šta jesti u borbi protiv kandide?

tabela namirnica dijeta kandida

tabela namirnica dijeta kandida

Šta piti ukoliko imate kandidu?

Koja pića konzumirate tokom dana? Vaša rutina možda izgleda ovako: kafa i možda sok od pomorandže uz doručak, još nekoliko kofeinskih pića tokom dana, zatim neka čaša vina ili piva uveče. Ako vam to zvuči poznato, vaša pića mogu doprinesu preteranom rastu kandide.

Na dijeti protiv kandide treba izbegavati sve voćne sokove i zaslađena pića. Možete pogledati glikemijski indeks jabuke, koji je prilično nizak na 6, i pomisliti da sok od jabuke mora biti OK. Međutim, proces ceđenja soka od jabuka uklanja skoro sva vlakna i glikemijski indeks postaje mnogo, mnogo veći. Voćni sokovi će verovatno veoma brzo podići nivo šećera u krvi.

Trebalo bi da pokušate da svedete na minimum pića sa kofeinom. Oni takođe uzrokuju porast šećera u krvi i mogu da doprinesu dugotrajnom umoru, pogoršavajući simptome kandide. Ako ustanovite da pijete više kofeina jer ste umorni, vreme je da počnete da smanjujete.

Lista pića na dijeti protiv kandide uključuje vodu i biljne čajeve. Ova pića neće povećati nivo šećera u krvi i imaju višestruke druge korisne efekte na vaše zdravlje. 

Ako se zaista osećate kao da vam nedostaje kofein ili želite da se polako odviknete od kafe, postoje i neke opcije. Zeleni čaj ima blagi sadržaj kofeina, a sadrži L-teanin, koji sprečava efekte kafe i smiruje vas. "Matcha" je verzija zelenog čaja u prahu koja ima isti efekat, sa više antioksidanata.

Naravno, ukoliko patite od kandide, posavetujte sa svojim lekarom oko daljeg lečenja.

Pročitajte i... Kako da prestanete da brinete o stvarima koje ne možete da kontrolišete?

Постави коментар

0 Коментари