Ticker

6/recent/ticker-posts

Kako izgleda ginekološki pregled? Korak po korak šta možeš da očekuješ

Ginekološki pregled je obavezna lična higijena svake žene! Kao što pereš zube svakoga dana, paziš o svojoj kosi ili koži, baš tako (čak i više) moraš da paziš i o svom zdravlju tamo dole! Pregled kod ginekologa je obaveza jednom godišnje ukoliko nemate nikakvih problema, a evo kako on detaljno izgleda...

ginekoloski pregled

foto: stefamerpik,Freepik

Ginekološki pregledi su najbolja prevencija za rano otkrivanje raka materice i jajnika, ali i brojnih infekcija i oboljenja. Da li znate da smo na CRNOJ LISTI? - Po učestalosti oboljevanja od raka grlića materice na samom vrhu u Evropi. Sve ovo bi mnogo vedrije bilo da svaka od nas samo jednom godišnje izdvoji oko pola sata za jedan pregled kod ginekologa.

Kada na prvi ginekološki pregled?

Ukoliko niste primetili neke bolove ili neprijatnosti, i smatrate da je sve u redu, prvi ginekološki pregled bi trebalo da obavi devojka nakon što započne svoj seksualni život.

Međutim, ukoliko još uvek niste stupili u seksualne odnose, a osećate neki vid nelagodnosti poput: bolova, svraba, pojačanog sekreta, sekreta neprijatnog mirisa ili čudne boje, krvarenja... obavezno idite na ginekološki pregled. Ginekološki pregled za devojke koje još uvek nisu stupile u seksualne odnose izgleda veoma slično kao i vaši kasniji pregledi, samo što, u ovom slučaju, ultrazvuk će se odvijati preko stomaka, a detaljniji pregled rektalnim putem, a ne putem vagine, tako da - ne brinite.

Ginekološki pregled bi obavezno trebalo da uradite ukoliko želite da koristite kontracepciju. Važno je da se o različitim vidovima kontracepcije posavetujete sa ginekologom, koji će i prema vašim analizama utvrditi najbolju. 

Priprema za ginekološki pregled

Izuzetno je važno, makar vam bio prvi, ili sto i prvi pregled, da se dobro pripremite.

Ono što se savetuje jeste da 24 sata pre pregleda nemate seksualne odnose. Nekoliko dana pre samog pregleda nemojte koristiti vaginalete. 

Ginekolozima nije važno da li ste preskočili poslednju depilaciju, i kako estetski izgleda vaša frizura dole, a ono što je najvažnije, jeste da se istuširate pre pregleda. Operite se vodom i blagim sapunom.

Imajte na umu da se skidate u ginekološkoj ordinaciji, pa tako odredite šta bi vam najlakše bilo da obučete. Gledajte da ne zadržavate vreme skidanjem grilonki, uskih pantalona itd... Obucite nešto što brzo može da se skine, ili samo podigne. 

Kada zakazujete ginekološki pregled, neka termin bude ubrzo nakon menstruacije (kada se krvarenje završi), odnosno, u prvom delu menstrualnog ciklusa. 

Imajte na umu da ginekologa treba da pitate apsolutno sve što vas zanima, zato pripremite pitanja kako biste se svega setili. Takođe, proverite kada je bio datum vaše poslednje menstruacije, kao i istoriju ginekoloških analiza, ukoliko je imate. 

Kako izgleda ginekološki pregled?

Kada dođete na ginekološki pregled, pre skidanja i samog pregleda, sešćete i obaviti razgovor sa ginekologom. Ginekolog će vas pitati o datumu i vašoj poslednjoj menstruaciji, kao i istorijom ginekoloških stanja (ukoliko je imate), a nakon toga, odgovoriće na sva vaša pitanja. 

Ukoliko je imate, na pregled je dobro da ponesete svu prethodnu medicinsku dokumentaciju koja je vezana za ginekološke preglede, bolesti, operacija, trudoća itd... 

Nakon toga, skinućete donji deo odeće: pantalone ili podignete suknju, čarape, gaćice. Tako "gologuzi", i nemojte da vam je neprijatno - svi isto rade, doći ćete do kreveta i leći na njega. Vaša zadnjica treba da dođe isključivo na papirni deo koji bi trebalo da se nalazi na krevetu. Naslonite potkolenice na dva stalka za noke i raširite ih.

spekulum na ginekoloskom pregledu

foto: stefamerpik on Freepik

Pregled spekulumom

Ginekolog će prići i prvo spolja pogledati vaše stanje spoljnih genitalija. Zatim, uzeće spekulum i nežno će ga staviti u vašu vaginu. Spekulum je instrument od metala ili, ređe, plastike. Sastoji se od šupljeg valjka sa zaobljenim krajem, izgleda kao pačiji kljun :) Taj deo stavlja se u vaginu, i ginekolog ga širi samo toliko da bi mogao da vidi unutrašnjost. 

Ovaj momenat širenja zidova vagina uglavnom se uopšte ne oseća, neke žene kažu da je pomalo neprijatno, ali nikako ne bi trebalo da bude bolno. Neprijatnost je normalna, ali ukoliko osetite bol tokom procesa, obavezno to prenesite ginekologu.

Ono što proces može da učini manje neprijatnim jeste da potpuno opustite trbušne mišiće, ne stežete karlicu i ne skupljate noge. 

Kada ginekolog bude imao "prolaz" dole, on može uzeti različite briseve: Papanikolau (Papa) bris, bris vagine ili grlića materice. Ukoliko bude trebalo, ginekolog će vam reći da li će dodatne stvari primeniti. 

Bris iz vagine uzima ginekolog dugačkim i tankim štapićem (poput onog za čišćenje ušiju) i samo će preći zidove iznutra. Ovo nećete osetiti.

Pročitajte i 5 svakodnevnih grešaka koje mogu da dovedu do VAGINALNE INFEKCIJE

Bimanuelni pregled

Ovo je jednostavan i bezbolan pregled koji se vrši uglavnom nakon pregleda spekulumom. Za ovu vrstu pregleda ginekolog koristi samo svoje ruke, ali obe. Kažiprst i srednji prst jedne ruke ginekolog stavlja u vašu vaginu, dok drugom rukom pritiska donji deo vašeg stomaka. Na ovaj način ginekolog opipava matericu, jajnike i okolna tkiva. Uz pomoć obe ruke on će utvrditi pokretljivost, veličinu i njihovu tvrdoću, kao i to da li osećate bol. 

Papa test

Papa testom pregledaju se infekcije i eventualne predtumorske ili tumorske promene. Rezultati se čekaju nakon laboratorijske analize.

Kolposkopija

Kolposkopijom se pregleda grlić materice, vagina i stidnica pokretnim mikroskopom koji se naziva kolposkop.

ultrazvucni pregled kod ginekologa

foto: stefamerpik,Freepik

Ultrazvuk

Ultrazvuk ginekolozi uglavnom rade ukoliko postoji sumnja na neki problem, ili imate istoriju nekog ginekološkog problema. Međutim, kada zakazujete pregled, možete nagovestiti da želite i ultrazvuk da bude uključen iz vaše predostrožnosti. Ultrazvukom ginekolog ima pregled genitalnih organa. Ultrazvuk se može vršiti na dva načina: abdominalnom sondom (preko stomaka) i transvaginalnom sondom (kroz vaginu). 

Abdominalnom sondom vrše se pregledi kod nekih velikih tumora, nakon prvog tromesečja trudnoće i kod pregleda žena koje nisu imale seksualne odnose. Uglavnom, kod svih ostalih situacija se koristi transvaginalna sonda. Na sondu se stavlja gel, zatim prezervativ i ona ulazi kroz vaginu. Sonda može da prođe pored jajnika, pa sve do materice, i ginekolog ovako ima najbolji pregled u stanje. Prilikom pregleda, ginekolog pomera sondu, i u odnosu na njegovu nežnost možete osetiti različite jačine neprijatnosti. Ništa ne boli, ali se oseća pritisak u donjem delu stomaka.

Pročitajte i OSEĆATE NEPRIJATNOST TAMO DOLE? 10 razloga za bol u vagini

Постави коментар

0 Коментари