Ticker

6/recent/ticker-posts

SVRAB KOŽE NA NERVNOJ BAZI: Lečenje je jednostavnije nego što mislite

Svrab kože na nervnoj bazi, poznat i kao pruritus, može da bude frustrirajući i neprijatan problem. Znate li onaj osećaj kada vas koža prečesto svrbi, a češanje prevazilazi granicu normalnog, pa shvatite da vam više čak i ne prija - jer svrab ne prolazi, a samo derete kožu? Da, baš to može da bude svrab usled anksioznosti ili stresa. 

svrab kože, devojka češa ruku jer je svrbiFoto: freepik.com

Na ovaj svrab nije uticalo ništa "spolja". Što znači da je važno da isključite moguće alergije od sapuna, gela za tuširanje, šampona, odeće ili bilo kojih drugih spoljnih faktora. Ova vrsta svraba proizlazi iz nervnog sistema, često kao odgovor na stres, anksioznost ili emocionalne faktore. U ovom članku, istražićemo uzroke, simptome i pružamo efikasne metode lečenja nervno izazvanog svraba na koži.

Zašto se javlja svrab na koži?

1. Stres i anksioznost: Emocionalni stres može da izazove reakcije u nervnom sistemu koje rezultiraju svrabom na koži. Kontinuirana napetost može čak i da pogorša ove simptome.

2. Neurološki poremećaji: Ovakvi poremećaji, poput neuropatije ili multiple skleroze mogu da izazovu senzaciju svraba bez prisustva fizičkih iritanata.

3. Psihosomatski Uticaji: Mentalno zdravlje i emocionalno stanje često se manifestuju fizički, a svrab na koži može da bude posledica psihičkih stanja.

Simptomi svraba kože na nervnoj bazi

1. Intenzivan svrab: Karakterističan simptom je intenzivan svrab koji ne nestaje sa tradicionalnim tretmanima protiv svraba.

2. Crvenilo ili osip: Pojedinci mogu da vide crvenilo ili osip na koži kao posledicu čestog češanja ili grebanja.

3. Pogoršanje usled stresa: Simptomi se često pogoršavaju u periodima povećanog stresa ili anksioznosti.

alergije na koži šake, dermatolog
Foto: freepik.com

Lečenje svraba kože na nervnoj bazi

1. Mentalno zdravlje i terapija: Adresiranje uzroka stresa i anksioznosti ključno je za lečenje nervno izazvanog svraba. Psihoterapija i tehnike opuštanja mogu da pomognu u smanjenju simptoma. Ukoliko ste sigurni da anksioznost pravi ovaj problem, zakažite termin kod psihologa.

2. Meditacija i joga: Možda zvuči nesvakidašnje za ljude za naših prostora, ali praktikovanje meditacije i joge može pozitivno da utiče na nervni sistem, smanjujući reakcije koje dovode do svraba. Potražite kod stručnjaka cake kako da se uključite u ovaj proces - potrebno je samo par minuta dnevno.

3. Topičke kreme i losioni: Upotreba hidratantnih krema sa sastojcima poput aloe vere ili kamilice može pružiti privremeno olakšanje od svraba. Aloe vera će umiriti iritiranost kože, a losioni sa ureom mogu da pomognu kod regeneracije oštećene kože. Takođe, iritirane delove kože oblačite u prirodnije tkanine, da ih ne biste dodatno opteretili. Pamučna odeća neće stvarati iritacije.

4. Farmakoterapija: U nekim slučajevima, lekovi za smirenje i antidepresivi koje prepisuju isključivo lekari mogu biti preporučeni kako bi se kontrolisali simptomi. Za bilo koju vrstu lekova važno je da se najpre javite lekaru - dermatologu ili psihologu kako bi ustanovili prave uzroke, a zatim i prepisali terapiju.

Lečenje nervno izazvanog svraba (svraba na nervnoj bazi) na koži zahteva holistički pristup, uključujući tretmane usmerene na mentalno zdravlje. U saradnji sa stručnjacima, pojedinci mogu da pronađu najefikasnije strategije za kontrolisanje simptoma i poboljšanje kvaliteta života. 

Važno je da razgovarate sa lekarom kako bi se identifikovali specifični uzroci i prilagodio personalizovani plan lečenja.

Постави коментар

0 Коментари